O noua actiune antidemocratica: se pune la cale evacuarea presei din centrul Chisinaului

in toamna anului trecut, primaria municipiului Chisinau a declarat o lupta inversunata comertului desfasurat fara autorizatie pe strazile capitalei. Astfel, in urma unei dispozitii a primarului general interimar Vasile Ursu, din centrul orasului au disparut comerciantii ambulanti. De data aceasta, a aparut problema chioscurilor. in municipiul Chisinau exista peste 3600 de gherete in care se comercializeaza tot ce doresti. Pentru a-i face pe plac primarului interimar, unii pretori – mai cu seama, Ion Gabura de la Ciocana si Eduard Iarosevschi din sectorul Centru – s-au si apucat sa demoleze in mod fortat unele gherete, pe cheltuiala primariei, cu toate ca exista o hotarire de guvern ce stipuleaza ca evacuarea acestora se face pe contul beneficiarului. Pentru demolarea chioscurilor s-a alocat din bugetul primariei un milion de lei. Din prea mult zel, edilii capitalei au hotarit sa arunce din albie odata cu apa si copilul. Avem in vedere gheretele specializate in comercializarea presei periodice, care si asa sunt putine – circa 150 la 750 mii de locuitori. De fapt, e nevoie de cel putin 250. Pe timpuri, in Chisinau existau 187 de asemenea gherete, la o populatie de 500 mii de locuitori, mai functiona si un magazin specializat de presa. De la o vreme, chioscurile de ziare au inceput sa le incurce itele unor functionari municipali. Evacuarea lor de pe bulevardul central al orasului lezeaza drepturile intreprinderilor de comercializare a presei, dar, inainte de toate, a sutelor de mii de locuitori ai orasului, care vor fi lipsiti de accesul la informatie. Potrivit calculelor unor specialisti, in localitatile populate compact, trebuie sa existe un punct de comercializare a presei la 5 mii de locuitori. La Chisinau, in sectorul Ciocana, cu o populatie de 150 mii de locuitori, functioneaza doar 6-7 chioscuri, si nu 30, cite ar trebui. Mai mult, unele dintre ele au fost ridicate odata cu reconstructia bulevardului Mircea cel Batrin. Chioscurile n-au mai fost reinstalate dupa renovarea strazii… Problema a fost abordata de locuitorii sectorului, care s-au adresat cu reclamatii in instantele de resort.

Acum doi ani, directorii mai multor ziare au trimis un demers primarului general al municipiului Chisinau, prin care au salutat dispozitia acestuia 878-d, din 3 septembrie 2004, cu privire la supraincarcarea orasului cu unitati comerciale provizorii, inclusiv gherete. in acelasi timp, au constatat ei, studiile sociologice si de marketing, efectuate de redactiile editiilor periodice, arata ca cerintele cititorilor nu sunt satisfacute pe deplin. Conducatorii publicatiilor au solicitat asistenta primarului general de atunci fata de serviciile respective ale primariei si pentru amplasarea in fiecare sector a cite 4-5 gherete, specializate in comercializarea editiilor periodice. Primarul a dat dispozitie ca problema sa fie discutata in cadrul sedintei Consiliului municipal, dar, din cauza blocarii activitatii consiliului de catre consilierii fractiunii comuniste, acesta n-a fost convocat timp de citeva luni.

La 26 iunie 2005, conform indicatiei Consiliului municipal, primarul general interimar a dat o dispozitie pretorilor de sector si arhitectului-sef interimar, Oleg Studzinschi, sa permita amplasarea gheretelor specializate in comercializarea editiilor periodice si a florilor pe teritoriul orasului Chisinau. insa reteaua de distributie a presei n-a fost largita, dimpotriva – se cauta o modalitate de ridicare a chioscurilor si de transferare – fie la periferii, fie in curtile blocurilor de locuit.

La inceputul anului curent, in cadrul unei sedinte a Consiliului municipal, a fost creata o comisie in frunte cu consilierul Aliantei „Moldova Noastra”, Oleg Cernei, imputernicita cu amplasarea gheretelor in oras. Comisia cu pricina a stabilit ca in Chisinau exista 3650 de gherete, multe dintre care, situate alaturi, comercializeaza marfuri omogene. Pentru sedinta Consiliului municipal au fost pregatite trei proiecte de decizii. Primul prevede scoaterea gheretelor la expirarea licentei de activitate, al doilea – curatarea centrului istoric al orasului de gherete, iar cel de-al treilea – ridicarea gheretelor de pe strazile centrale, inclusiv de pe bd. Dacia, Decebal, Mircea cel Batrin, Moscovei, Renasterii, str. Ion Creanga, Alba-Iulia, Calea Iesilor, Alecu Russo s.a. in nici unul din cele trei proiecte nu este prevazuta o exceptie pentru gheretele de comercializare a editiilor periodice.

Este adevarat, nimeni nu pune la indoiala ca trebuie sa restabilim imaginea istorica a orasului si, mai cu seama, a centrului sau. Dar tot atit de adevarat este ca mai bine de 50 de ani presa era comercializata in centrul orasului, fara a-i stirbi imaginea acestuia. Iata de ce, zicem, cineva vrea sa arunce din albie, odata cu apa, si copilul. Pentru ca libertatea presei consta nu numai in faptul de informa liber, dar si in faptul ca aceasta informatie sa ajunga la cititor. Fara aceasta, toate declaratiile cu privire la libertatea presei sunt o fictiune. Un oras cu presa scoasa in suburbii nu mai este un oras european. E o problemaa pe marginea carei ar trebui sa se pronunte si politicienii, care in perioada campaniilor electorale manifesta un interes deosebit pentru presa, iar dupa ce trec alegerile uita de ea cu desavirsire. / Nicolae Roibu // Timpul

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.