Connect with us

Social

Ex-ministru al Mediului: Bradul din PMAN a fost tăiat ilegal. Silvia Radu ar trebui să-şi asume responsabilitatea

Publicat

pe

Vicepreşedintele Partidului Liberal, Valeriu Munteanu, a declarat astăzi, în calitate de ex-ministru al Mediului, că bradul instalat în PMAN, a fost tăiat ilegal din din curtea unei foste grădinițe. Potrivit lui, la Inspectoratul Ecologic de Stat sau Agenția Ecologică Chişinău nu există nici o autorizație emisă pe numele proprietarului terenului sau altei persoane împuternicite.

Mai mult, Valeriu Munteanu a declarat că primarul general interimar al capitalei Silvia Radu ar trebui să-şi asume responsabilitatea şi pentru această ilegalitate şi să nu încerce să obţină autorizaţii sau alte acte cu dată anterioară, pentru că această acţiune deja este una penală.

“Declar cu toată responsabilitatea, în calitate de ex-ministru al mediului, că bradul din curtea fostei grădinițe a fost TĂIAT ILEGAL. La Inspectoratul Ecologic de Stat sau Agenția Ecologică Chişinău NU există nici o autorizație emisă pe numele proprietarului terenului (Avdeev Ghennadii Mihail) sau altei persoane împuternicite”, a scris Valeriu Munteanu pe pagina sa de Facebook.

Totodată, fruntaşul liberal Valeriu Munteanu a declarat că molidul tăiat ilegal, la indicaţia Silviei Radu, este de o specie rară şi, cu siguranţă, nu a fost sădit de proprietarul actual al terenului (concesionat în 1998), ci a crescut în spaţiul public prin îngrijirea chişinăuienilor.

“La fel şi ceilalţi copaci din preajmă, care au fost defrişaţi ilegal pentru a putea fi extras bradul „primăriţei”. Prejudiciul adus mediului însumează câteva zeci de mii de lei. Împreună cu alte zeci de mii de lei irosiți pentru bradul ucrainean rezultă daune de peste 100.000 lei”, a adăugat Valeriu Munteanu.

Precizăm că bradul adus din regiunea Iaremcea, regiunea Ivano-Frankivsk, Ucraina. a fost instalat sâmbătă dimineață în PMAN. El avea în jur de 30 de metri şi a costat 15 mii lei. Dar pentru că  a ajuns la Chişinău aproape distrus, primarul general interimar al capitalei Silvia Radu a dispus să fie scos imediat.

Aceasta a identificat un brad nou, care a fost instalat în centrul capitalei. Noul brad are 17 metri şi costă 10 mii de lei, bani achitaţi din contul personal al primarului Silvia Radu.

De notat că instalarea noului Pom de Crăciun a stârnit o adevărată polemică între membrii Partidului Liberal şi primarul general interimar Silvia Radu.

Astfel, după instalarea bradului adus din Iaremcea, Silvia Radu a declarat pe pagina sa de Facebook că “bradul a fost ridicat în grabă, fără să fie anunțată de halul în care a ajuns şi că s-a dorit acest spectacol grotesc, dirijat prin sms de un tovarăș fruntaș liberal”.

La rândul său, Valeriu Munteanu a declarat pe aceeaşi reţea de socializare că Silvia Radu a cheltuit zeci de mii de lei din bani publici pentru aceasta goană după exuberanţă, ca până la urmă să fie instaleze totuși bradul propus de cei de la spații verzi încă acum o lună.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Social

Doua tone de fructe, ridicate de poliţiști din Piaţa Centrală// VIDEO

Oamenii legii au retras fructele, în urma unor verificări care au avut loc, după ce au parvenit plângeri din partea cetățenilor privind comercializarea fructelor în condiții insalubre.

Publicat

pe

De către

Doua tone de fructe au fost ridicate de poliţiști din Piaţa Centrală din Chișinău. Oamenii legii au retras fructele, în urma unor verificări care au avut loc, după ce au parvenit plângeri din partea cetățenilor privind comercializarea fructelor în condiții insalubre.

În urma controlului, forțele de ordine au depistat mai multe încălcări la comercializarea citricelor.

Astfel, la opt tarabe au fost depistate fructe ce erau comercializate ilegal în lipsa actelor de proveniență și în condiții insalubre.

Forțele de ordine au ridicat 1980 kg de citrice, 30 kg de fructe, în sumă totală de 110 mii lei.

În privința persoanelor au fost întocmite procese contravenționale pentru achiziţionarea, păstrarea, transportul  şi comercializarea ilegală a valorilor materiale, cu aplicarea amenzilor în mărime de 4500 lei.

Poliția Capitalei solicită și recomandă cetățenilor să procure produse doar din magazinele autorizate, iar astfel de cazuri sesizate să le declare imediat la serviciul 902/ 112.

Citește mai departe

Social

Un grup de experţi NATO se află într-o vizită de asistenţă la Ministerul Apărării

Publicat

pe

De către

Un grup de experţi NATO  se află, în perioada 3-5 aprilie, într-o vizită de asistenţă la Ministerul Apărării. Scopul vizitei este de a acorda sprijin pentru pregătirea evaluării subunităţilor Armatei Naţionale  conform Conceptului Capabilităţilor Operaţionale (CCO).

Astfel, experţii au planificate întrevederi cu reprezentanţi ai Marelui Stat Major, Batalionului 22 de de menţinere a Păcii şi subunităţilor, care urmează a fi evaluate în  vara anului curent.

De notat că în luna iunie, subunităţi din cadrul Batalionului 22 urmează a fi evaluate şi, ulterior, certificate, pentru participare în misiuni de menţinere a păcii cu mandat internaţional.

CCO este un instrument de colaborare în cadrul programului Parteneriat pentru Pace — exprimat prin implementarea standardelor occidentale în instruirea şi evaluarea subunităţilor declarate — şi oferă Republicii Moldova posibilitatea de a participa la operaţiuni multinaţionale de menţinere a păcii.

Pentru prima dată, în 2012, o companie de infanterie a Batalionului 22 de Menţinere a Păcii şi grupa de genişti din componenţa Batalionului Geniu „Codru” au fost certificate să participe în operaţiuni de menţinere a păcii cu mandat internaţional conform CCO.

Citește mai departe

Social

La Chişinău va fi organizat Iarmarocul de Paşti – 2018. Târgul Pascal va fi amenajat în Scuarul Catedralei

Publicat

pe

De către

La Chişinău se va organiza, în perioada 4 – 7 aprilie, tradiţionalul Iarmaroc de Paşti. În acest an, Târgul Pascal va fi amenajat în Scuarul Catedralei, intrarea de pe str. Al. Puşkin.

La iarmaroc vor fi comercializate produse alimentare specifice Sărbătorilor de Paşti – pască, cozonac, dulciuri etc., dar şi mărfuri nealimentare.

De asemenea, iarmaroace de Paşti vor fi organizate în sectoarele municipiului Chişinău, în locurile stabilite de preturi, după cum urmează:

Sectorul Centru:

– str. Ismail, 86;

– str. Ismail – teritoriul adiacent pieței „Extremum”;

– str. Academiei, 5;

– bd. D. Cantemir, 5.

Sectorul Buiucani:

– str. Ion Creangă, 72-76.

Sectorul Botanica:

– bd. Cuza-Vodă, 30/1, intersecţie cu str. Independenței;

Sectorul Ciocana:

– str. Alecu Russo, 65/1.

Sectorul Râșcani:

– str. Bogdan Voievod, intersecţie cu str. Kiev;

– str. Bogdan Voievod, 1/1;

– str. Bogdan Voievod, 2;

– bd. Moscova, 2;

– bd. Moscova, 8;

– bd. Moscova, 10/1;

– bd. Moscova, intersecţie cu str. Matei Basarab;

– str. Miron Costin, intersecţie cu bd. Moscova;

– str. Alecu Russo, intersecţie cu bd. Moscova;

– str. Alecu Russo, 1;

– str. Alecu Russo, 1/1;

– str. Alecu Russo, 15;

– str. Tudor Vladimirescu, 12/1;

– Calea Orheiului, 105/1;

– str. Socoleni, 10;

– str. Doina, în teritoriul adiacent Cimitirului „Sf. Lazăr”.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele Știri

Social13 minute în urmă

Doua tone de fructe, ridicate de poliţiști din Piaţa Centrală// VIDEO

Oamenii legii au retras fructele, în urma unor verificări care au avut loc, după ce au parvenit plângeri din partea...

Justiție37 de minute în urmă

Fostul deputat Chiril Lucinschi, condamnat la 5 ani și 6 luni de închisoare

Fostul deputat Chiril Lucinschi a fost condamnat la 5 ani și 6 luni de închisoare într-un penitenciar de tip semi-închis...

Externe2 ore în urmă

Anunțul unui laborator britanic tulbură apele în ancheta privind otrăvirea lui Serghei Skripal

Şeful laboratorului militar britanic din Porton Down, Gary Aitkenhead, a declarat, pentru Sky News, că acest centru nu a putut...

Social3 ore în urmă

Un grup de experţi NATO se află într-o vizită de asistenţă la Ministerul Apărării

Un grup de experţi NATO  se află, în perioada 3-5 aprilie, într-o vizită de asistenţă la Ministerul Apărării. Scopul vizitei...

Justiție3 ore în urmă

Doi agenți de patrulare, trimiși în judecată. Au forţat un șofer să urce în maşina poliţiei, unde l-au stropit cu gaz lacrimogen

Doi inspectori de patrulare vor fi trimiși în judecată pentru tratament inuman şi degradant comise asupra unui conducător auto care...

Social5 ore în urmă

La Chişinău va fi organizat Iarmarocul de Paşti – 2018. Târgul Pascal va fi amenajat în Scuarul Catedralei

La Chişinău se va organiza, în perioada 4 – 7 aprilie, tradiţionalul Iarmaroc de Paşti. În acest an, Târgul Pascal...

Social5 ore în urmă

Cum scapi într-o singură zi de cataractă și glaucom, inamicii principali ai vederii. Sfaturile oftalmologului Vera Chiriac

Cataracta și glaucomul sunt unii dintre cei mai de temut dușmani ai vederii! În stadiu incipient, afecțiunile nu provoacă simptome...

Advertisement

Opinii