Connect with us

Social

Ex-ministru al Mediului: Bradul din PMAN a fost tăiat ilegal. Silvia Radu ar trebui să-şi asume responsabilitatea

Publicat

pe

Vicepreşedintele Partidului Liberal, Valeriu Munteanu, a declarat astăzi, în calitate de ex-ministru al Mediului, că bradul instalat în PMAN, a fost tăiat ilegal din din curtea unei foste grădinițe. Potrivit lui, la Inspectoratul Ecologic de Stat sau Agenția Ecologică Chişinău nu există nici o autorizație emisă pe numele proprietarului terenului sau altei persoane împuternicite.

Mai mult, Valeriu Munteanu a declarat că primarul general interimar al capitalei Silvia Radu ar trebui să-şi asume responsabilitatea şi pentru această ilegalitate şi să nu încerce să obţină autorizaţii sau alte acte cu dată anterioară, pentru că această acţiune deja este una penală.

“Declar cu toată responsabilitatea, în calitate de ex-ministru al mediului, că bradul din curtea fostei grădinițe a fost TĂIAT ILEGAL. La Inspectoratul Ecologic de Stat sau Agenția Ecologică Chişinău NU există nici o autorizație emisă pe numele proprietarului terenului (Avdeev Ghennadii Mihail) sau altei persoane împuternicite”, a scris Valeriu Munteanu pe pagina sa de Facebook.

Totodată, fruntaşul liberal Valeriu Munteanu a declarat că molidul tăiat ilegal, la indicaţia Silviei Radu, este de o specie rară şi, cu siguranţă, nu a fost sădit de proprietarul actual al terenului (concesionat în 1998), ci a crescut în spaţiul public prin îngrijirea chişinăuienilor.

“La fel şi ceilalţi copaci din preajmă, care au fost defrişaţi ilegal pentru a putea fi extras bradul „primăriţei”. Prejudiciul adus mediului însumează câteva zeci de mii de lei. Împreună cu alte zeci de mii de lei irosiți pentru bradul ucrainean rezultă daune de peste 100.000 lei”, a adăugat Valeriu Munteanu.

Precizăm că bradul adus din regiunea Iaremcea, regiunea Ivano-Frankivsk, Ucraina. a fost instalat sâmbătă dimineață în PMAN. El avea în jur de 30 de metri şi a costat 15 mii lei. Dar pentru că  a ajuns la Chişinău aproape distrus, primarul general interimar al capitalei Silvia Radu a dispus să fie scos imediat.

Aceasta a identificat un brad nou, care a fost instalat în centrul capitalei. Noul brad are 17 metri şi costă 10 mii de lei, bani achitaţi din contul personal al primarului Silvia Radu.

De notat că instalarea noului Pom de Crăciun a stârnit o adevărată polemică între membrii Partidului Liberal şi primarul general interimar Silvia Radu.

Astfel, după instalarea bradului adus din Iaremcea, Silvia Radu a declarat pe pagina sa de Facebook că “bradul a fost ridicat în grabă, fără să fie anunțată de halul în care a ajuns şi că s-a dorit acest spectacol grotesc, dirijat prin sms de un tovarăș fruntaș liberal”.

La rândul său, Valeriu Munteanu a declarat pe aceeaşi reţea de socializare că Silvia Radu a cheltuit zeci de mii de lei din bani publici pentru aceasta goană după exuberanţă, ca până la urmă să fie instaleze totuși bradul propus de cei de la spații verzi încă acum o lună.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Social

Numărul persoanelor, cercetate penal, în dosarul Gărilor şi staţiilor auto a ajuns la 27. Două au fost anunţate în căutare

Publicat

pe

De către

Creşte numărul persoanelor, cercetate penal, în dosarul Gărilor şi staţiilor auto. Alţi patru angajaţi ai instituţiei au statut de bănuit, doi dintre ei au fost anunţaţi în căutare. Aceştia sunt suspectaţi de complicitate la crearea schemei de colectare ilicită de mijloace financiare pentru acoperirea mai multor abuzuri, comise în domeniul traficului de pasageri.

Astfel, numărul celor cercetaţi în dosar a ajuns la 27.

Ieri, procurorii au eliberat două persoane din cele 12 reţinute, acestea fiind cercetate, în prezent, în stare de libertate, având interdicţia de a părăsi localitatea. Bănuiţii au făcut declaraţii pe marginea cazului şi cooperează cu ancheta.

Amintim că, ieri, 23 de angajaţi ai „Gărilor şi staţiilor auto”, printre care şefi de filiale teritoriale, dispeceri, controlori şi casieri au fost anunţaţi că sunt bănuiţi de corupere pasivă, activă şi abuz de serviciu. Aceştia ar fi colectat milioane de lei pentru acoperirea unor pretinse nereguli din domeniul transporturilor.

Potrivit informaţiilor acumulate, şoferii de curse naţionale şi internaţionale erau obligaţi să transmită zilnic sume fixe de bani casierilor care, la rândul lor, acumulau, până la finalul zilei, banii de la conducătorii tuturor mijloacelor de transport care intrau în Gară, după care transmiteau banii mai departe, conform ierarhiei.

În urma investigaţiilor, s-a constatat că suma colectată lunar, prin intermediul acestei scheme, se ridica la 1,5 milioane de lei – bani percepuţi drept mulţumire din partea şoferilor pentru scutirea lor de controale. Asta deoarece, potrivit informaţiilor acumulate, majoritatea unităţilor de transport admiteau mai multe abateri, între care surplusul de pasageri, încălcarea graficului de circulaţie, lipsa evidenţei biletelor cumpărate etc. Pentru a nu fi supuşi verificărilor şi sancţiunilor, aceştia  erau obligaţi de  operatorii de transport să achite taxe ilicite pentru fiecare unitate.

În cadrul documentării cazului, s-a identificat o altă schemă de însuşire a banilor publici de către angajaţi ai ÎS Gările şi staţiile auto. Potrivit materialelor anchetei, responsabilii de la camera de păstrare a bagajelor ar fi perceput zilnic de la cetăţeni diferite sume de bani pentru depozitarea bagajelor fără a le reflecta în evidenţa contabilă.

Ulterior, aceşti bani ar fi fost însuşiţi de angajaţii întreprinderii, fapt prin care au fost cauzate daune instituţiei.  

Procurorii şi ofiţerii CNA au efectuat percheziţii la autogările din 9 raioane ale ţării – Cahul, Căuşeni, Orhei, Bălţi, Edineţ, Drochia, Ungheni, Hânceşti, Ialoveni –  inclusiv în Chişinău.

Procuratura anticorupţie conduce urmărirea penală, iar investigaţiile continuă, în acest caz, pentru deconspirarea tuturor beneficiarilor schemei. Pentru corupere pasivă, activă şi abuz de serviciu, legislaţia în vigoare prevede diferite pedepse penale şi privarea persoanei publice de dreptul de a ocupa anumite funcţii.

Foto: Agora.md

Citește mai departe

Social

Mere cu aromă de tutun. O moldoveancă, amendată cu 21 mii lei pentru 170 pachete de țigări

Publicat

pe

De către

O femeie de 54 de ani din Republica Moldova va plăti o amendă de 5 mii lei românești (21 mii lei moldovenești), după ce a încercat să transporte ilegal în România 170 pachete de țigări. Moldoveanca a încercat să introducă țigările în România ascunse în cutii cu mere.

Cazul a avut loc în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca- I.T.P.F. Iaşi, unde s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pentru a intra înRomânia, cetăţeanul moldovean Larisa M., în vârstă de 54 de ani, pasager într-un microbuz înmatriculat în R. Moldova.

În baza profilului de risc şi pentru valorificarea unor informaţii, poliţiştii de frontieră şi lucrătorii vamali au procedat la efectuarea unui control amănunţit asupra bagajelor.

În urma acestuia, au fost descoperite, ascunse în cutii cu mere aparţinând femeii, 3.400 de ţigarete (170 de pachete), cu timbru de acciză R. Moldova şi Duty Free.

Conform prevederilor legale, a fost luată măsura confiscării ţigărilor în valoare de 782 lei şi sancţionarea contravenţională a persoanei cu amendă în valoare de 5.000 lei.

Citește mai departe

Social

Mâncare de restaurant la toate grădinițele din Orhei

Publicat

pe

De către

Cei peste 1800 de copii din grădinițele din municipiul Orhei sunt alimentați mai gustos, datorită noului proiect pilot implementat la inițiativa primarului Ilan Șor, care presupune alimentarea copiilor cu mâncare pregătită la restaurant.

Astfel, începând cu mijlocul lunii iulie, în toate cele 7 grădinițe mâncarea va fi pregătită și livrată în mod centralizat de la un restaurant care a fost pregătit în modul corespunzător pentru această misiune. Mâncarea corespunde tuturor normelor dietetice și igienice pentru alimentația copiilor.

Administrația municipiului a anunțat un concurs pentru toate întreprinderile de alimentație publică pentru dreptul de a prepara și a livra mâncare în grădinițe.

Restaurantul care a câștigat concursul a achiziționat echipament tehnologic suplimentar, a obținut certificatele de stat necesare pentru lucru cu instituțiile pentru copii și dreptul de a deservi în cadrul proiectului pilot o grădiniță selectată de Primărie. Pe parcursul a două luni mâncarea a fost preparată cu echipament modern, în condiții bune de restaurant, după care era livrată grădiniței pentru mesele copiilor.

„Chiar zilele trecute, prin decizia Consiliului municipal, a fost majorată suma alocațiilor pentru alimentația copiilor în grădinițe. Dacă statul cere alocarea sumei de 15-20 de lei pe zi, la noi va fi de două ori mai mare. Acest lucru a fost posibil datorită majorării bugetului orașului nostru. Pentru cheltuieli suplimentare la alimentația copiilor planificăm să alocăm peste 3,2 milioane de lei”, a declarat presei Ilan Șor.

Citește mai departe