„E-scoala” – fără mită la înscrierea în clasa I

Primarul interimar al capitalei, Ruslan Codreanu, a solicitat Direcției generale educație, tineret și sport să creeze un sistem de înregistrare on-line a copiilor în clasa I, după modelul „e-gradinita”.

Solicitarea edilului vine în contextul în care funcționarul spune că i s-au raportat cazuri în care părinților li se cere câte 200 pentru înscrierea copiilor în clasa I.

„Eu cred că rezultatele care sunt astăzi pe înscrierea transparentă în grădinițele din Chişinău ne arată nouă că trebuie să mergem mai departe și să venim cu „e-școala”. Vreau ca înscrierea în clasa I-a să fie exact ca la grădinițe. Să fie transparent, pentru ca fiecare părinte să vadă școala, rândul, numărul copiilor și să nu alerge ca veverița pe la toți directorii”, a declarat primarul interimar Ruslan Codreanu.

Potrivit lui, odată cu preluarea mandatului de viceprimar, el și-a trasat ca obiectiv diminuarea nivelul birocrației în instituțiile de învățământ din municipiu. Au fost excluse foarte multe bariere birocratice între părinți și directorii de grădinițe.

„Graţie platformei on-line care permite părinţilor să semnalizeze abuzurile legate de procedura de înscriere a copiilor în grădinițe, mi se raportează că se cer de la 200 EURO pentru înscrierea copiilor în clasa I-a. Noi suntem obligați să oferim educație și să luptăm cu fenomenul corupției în instituțiile de învățământ din capitală. Este important ca părinții să știe că aceste taxe sunt percepute ilegal”, a adăugat primarul interimar.

Amintim că înscrierea copiilor la grădinițele din Chișinău se face prin intermediul platformei online www.egradinita.md, care este prietenoasă și pentru telefoanele mobile.

De la începutul anului, pe platformă au fost înregistrate peste 6000 de cereri de înregistrare a copiilor la instituțiile preșcolare din capitală, iar prin intermediul platformei înscrierea la grădiniță în mediu durează 11 minute.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.