Connect with us

Social

Doi tineri au jefuit o stație PECO din capitală. Unul din ei, cu mască pe față, l-a îmbrâncit pe operator și a înhățat banii// VIDEO

Publicat

pe

Jaf la o stație PECO din capitală.  Doi indivizi au intrat în staţie, l-au bătut pe operator şi au furat 38.641 de lei. Potrivit Poliției capitalei, este vorba despre doi tineri, cu vârstele de 21 și 23 de ani, originari din Chișinău și raionul Anenii-Noi.

Astfel, poliţiştii au constatat, ulterior, că, unul dintre ei era angajat la această staţie PECO. Acesta știa unde sunt păstrați banii şi ar fi organizat jaful.

În imaginile video difuzate de oamenii legii se poate de observat că unul din hoți, cu mască pe față, a intrat rapid, l-a îmbrâncit puternic pe casier, a înhățat bani și s-a făcut nevăzut.

În cadrul audierilor suspecții și-au recunoscut vinovăția.

Aceştia au fost reţinuţi pe un termen de 72 de ore şi sunt cercetaţi penal în stare de arest pentru jaf, conform legislație penale în vigoare.

Bănuiţii riscă o pedeapsă cu închisoare pentru un termen de la 5 până la 7 ani.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Social

RISE: Șefă de Fisc în bloc de judecători// VIDEO

Publicat

pe

De către

Șefa Direcției deservire fiscală Buiucani, Albina Ișcova, urmează să se mute cu traiul într-un apartament nou de 80 de metri pătrați care costă aproape un milion de lei. În acte proprietara locuinței este mama funcționarei – Raisa Ișcova, care are 67 de ani. Respectiv, imobilul nu se regăsește în ultima declarație de avere și interese personale a șefei de la fisc, se arată într-o investigație RISE Moldova.

Apartamentul se află la etajul 11 al unui bloc de locuințe de pe strada Hristo Botev din capitală. Complexul locativ a fost dat în exploatare anul trecut și a fost construit pentru magistrații Judecătoriei sectorului Râșcani, care și-au cumpărat aici apartamente la preț preferențial.

Mama funcționarei a încheiat contractul de investiție cu firma de construcție în septembrie 2016 și a devenit proprietara imobilului în septembrie 2017. Am vrut să aflăm din ce bani a fost cumpărat apartamentul. Deși inițial Albina Ișcova a acceptat un interviu, ulterior s-a răzgândit – ne-a informat purtătorul de cuvânt al Serviciului Fiscal de Stat, Olga Baciu.

În răspunsul expediat redacției RISE, șefa Direcției deservire fiscală Buiucani a menționat că apartamentul a costat 800 de mii de lei și a fost cumpărat de mama sa, iar banii provin din împrumuturi și economii personale. Plus la asta, Albina Ișcova a împrumutat și ea 130 de mii de lei pentru a face reparație, bani pe care i-a declarat. Totodată, Ișcova recunoaște că ea este cea care va locui în acest apartament, dar precizează că nu singură, ci împreună cu mama și cu fiica sa.

Însă mama funcționarei, pe lângă noua achiziție oficială din strada Hristo Botev, mai este proprietara unui apartament de aproape 45 de metri pătrați de pe strada Trandafirilor. Centrul Național Anticorupție, în cadrul campaniei „Integritatea este Libertate”, atenționează că un act de corupție este și atunci cânt funcționarii își înscriu proprietățile pe numele rudelor.

Raisa IȘCOVA, mama Albinei Ișcova: Eu am lucrat toată viața – 50 de ani, și acum lucrez. Aș fi putut eu toată viața să cumpăr un apartament? Banii sunt din împrumut, parțial Albina a împrumutat. Cam 300 de mii sunt bani împrumutați. Restul sunt adunați pe parcursul vieții.

Albina Ișcova are 45 ani și a fost numită șefă a Direcției deservire fiscală Buiucani în aprilie 2017. De fapt, toată cariera ei profesională e legată de fisc, instituție în cadrul căreia lucrează din anul 1990. Acum șase ani era șefă de secție și primea lunar un salariu de 8 mii de lei. Până în 2016 salariul i s-a majorat doar până la 9 mii de lei pe lună.

Abia în 2017, când a devenit șefa Direcției deservire fiscală Buiucani, salariul acesteia a ajuns la 23 de mii de lei lunar.

Citește mai departe

Social

Doctor candidat la premiul Nobel: „Lucrez 7 zile pe săptămână și urc pe scări până la etajul 10”

Publicat

pe

De către

Zeci de savanți din domeniul medicinii nucleare și imagistică au venit la Chișinău. Cel mai vestit dintre ei ne-a oferit un scurt interviu.

În perioada 31 mai – 2 iunie 2018, la Chișinău a avut loc Congresul IV al Medicilor Imagiști și Radiologi din Republica Moldova cu participare internațională.

În cadrul acestui congres, au fost prezentate realizările în domeniul radiologiei, imagisticii și medicinii nucleare. Câteva prezentări ale realizărilor din acest domeniu au fost făcute de profesorul american de origine iraniană, Abass Alavi, care activează în cadrul Universității din Pennsylvania, SUA.

Profesorul Alavi a fost primul cercetător științific care a studiat metoda PET (tomografia cu emisie de pozitroni), aplicată pe corpul uman în anul 1976. Pentru aceasta, el a folosit substanța 18 F-Fluorodeoxyglucose (FDG) sau, cum i se mai zice, glucoza radioactivă.

Această substanță se administrează pacientului, după care acesta este supus investigației cu ajutorul tomografului, care permite localizarea tumorilor canceroase la etape incipiente.

Profesorul Abass Alavi este laureatul al mai multor premii pentru realizările sale în medicina nucleară, mai mult, câțiva ani în urmă a fost propus pentru nominalizare la Premiul Nobel.

– Ați povestit despre experiența de utilizare a FDG în corpul uman. Cine au fost acei voluntari care și-au oferit corpul în numele științei?

– Acei voluntari erau studenții mei medici. Erau practic familia mea, lucram împreună la cercetări. În anii ‘70, toate testele se făceau pe animale și nu era foarte clar dacă efectul experimentelor asupra animalelor era compatibil cu efectul asupra oamenilor.

– Fiindcă vorbim despre corpul uman – poate fi cancerul tratat definitiv?

– Nu. Cancerul nu poate fi tratat definitiv, fiindcă atacă în multe direcții concomitent. Medicamentele pot trata 80% din celule canceroase, dar 20% vor continua să se dezvolte.

Dacă tumoarea s-a răspândit în organism, investigația PET o poate localiza și în așa caz tratamentul are șanse mai mari. Medicamentele fără investigații inovative doar reduc suferința.

Recent în Moldova a fost adus aparatul PET/CT, care se folosește pentru diagnosticarea primară a cancerului.

Îmbătrânirea nu poate fi oprită, dar poate fi întârziată

– Doctore Alavi, faceți parte dintr-o organizație care studiază procesul de îmbătrânire a corpului uman. Are șanse omenirea să trăiască mai mult de 150 ani?

– Păi, eu am 80 ani, lucrez 7 zile pe săptămână, 14 ore pe zi. Nu fac sport, mănânc sănătos, nu merg cu ascensorul, urc scările până la etajul 10. Cred că pentru a avea o durată mai mare a vieții, trebuie să-ți alegi părinții. Totul ține de genetică. Câteva generații dintr-o familie pot suferi de aceeași maladie.

Nu putem face nimic cu asta. Putem doar minimiza riscurile de îmbătrânire prin alimentație moderată și sănătoasă, mișcare corectă și eliminarea stresului. Asta se întâmplă doar dacă faci ceea ce-ți place.

Pericolul de la Cernobîl este supraestimat

– În calitate de cercetător științific în domeniul radiologiei, ce ne puteți spune despre faptul că noi, aici în Moldova, locuim în zona de răspândire a norilor radioactivi de la Cernobîl, Ucraina?

– Nu mai există niciun pericol. Radioactivitatea se răspândește în valuri. Primul val a durat câteva zile și a avut cel mai mare nivel de radioactivitate. El a cauzat multe mutații, cancer, multe boli. Apoi valurile de radioactivitate au urmat în descreștere. După 30 ani nu mai există niciun pericol.

Vă mulțumesc pentru interviu!

În noiembrie 2016, în Cernobîl a fost montat un scut nou asupra reactorului Nr.4, care prezenta crăpături și avea emiteri de energie radioactive.

Citește mai departe

Social

ANSA: Puteți consuma cu încredere căpșuni de la producătorii autohtoni

Publicat

pe

De către

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) îndeamnă cetățenii să consume cu încredere căpșuni de la producătorii autohtoni. Aceasta pentru că, în urma testărilor de laborator, s-a constatat că în probele de căpșuni nu au fost depistate limite maxime admisibile depășite ale reziduurilor de pesticide.

Astfel, Direcția supravegherea unităților de producere a alimentelor de origine vegetală a întreprins mai multe controale la producătorii de căpșuni din raioanele Soroca, Hâncești, Ialoveni, Călărași, Strășeni.

Au fost prelevate probe de căpșuni și transmise în laborator acreditat pentru a analiza prezența reziduurilor de pesticide. În fiecare probă de căpșuni au fost verificate 54 de substanțe active.

Urmare a rapoartelor de încercări de la laborator pentru probele de căpșuni, s-a constatat că în probele analizate de căpșuni nu au fost depistate limite maxime admisibile depășite ale reziduurilor de pesticide. Deci, puteți consuma cu încredere căpșuni de la producătorii autohtoni, a menționat ANSA.

Totodată, ANSA atenționează producătorii agricoli să respecte tehnologiile de cultivare a fructelor și legumelor, să nu facă abuz de utilizare a chimicalelor.

Controale inopinate privind respectarea termenilor de așteptare după aplicare a produselor de uz fitosanitar și fertilizanți până la recoltare vor continua.

Citește mai departe