Directorul unei şcoli-grădiniţe din Chişinău, cercetată de CNA. Unii părinţi au semnalat colectarea ilegală de bani

Directoarea unei şcoli-grădiniţă din capitală este cercetată penal de CNA şi procurori într-un dosar de abuz de serviciu, aceasta fiind bănuită de colectarea ilegală a banilor de la părinţi. Femeia a fost escortată la sediul CNA pentru audieri, după câteva ore de percheziţii, efectuate acasă, la birou şi în automobilul personal.

Investigaţiile în acest caz au pornit, cu puţin timp în urmă, după ce la CNA a fost depus un denunţ prin care se reclama impunerea unor taxe lunare  părinţilor, ai căror copii frecventează instituţia, sub pretextul utilizării fondurilor colectate pentru reparaţii sau pentru alte necesităţi.

CNA precizează că, în urma percheziţiilor de astăzi, a fost ridicat material probator relevant pentru cauză.

Astfel, în biroul de serviciu au fost găsite liste cu numele părinţilor şi sumele achitate de către aceştia, dar şi bani în numerar – fapt ce contravine ordinului Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport cu privire la interzicerea colectării ilicite de bani în instituţiile de învăţământ general.

De la faţa locului au mai fost ridicate documentele privind constituirea asociaţiei de părinţi, ordinul privind interzicerea colectării mijloacelor băneşti, precum şi alte obiecte care au importanţă pentru cauza penală. Tot astăzi, de la domiciliul directoarei au fost ridicaţi aproximativ 14 000 de lei, 1160 de euro şi 350 de dolari, provenienţa cărora urmează să fie stabilită.

În cadrul acţiunilor de urmărire penală, ofiţerii CNA au solicitat explicaţii de la unii educatori din subordinea directorului, care au confirmat că au colectat mijloace băneşti de la părinţi, o parte din sumele strânse fiind folosite pentru necesităţile grădiniţei, iar alta i-ar fi transmis-o directorului.

În prezent, femeia este audiată de ofiţerii de urmărire penală.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.