Cu sprijinul UE, la Tiraspol a fost inaugurată o Școală Perinatală

Viitorii părinți din Tiraspol și Grigoriopol se vor bucura de acces la asistența perinatală. O Școală Perinatală a fost deschisă în incinta Centrului Mamei și Copilului din Tiraspol.

Propunerea a venit de la Centrul pentru Informare și Comunicare în Sănătate (CICS) și a fost realizată datorită finanțării europene, oferite prin intermediul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD.

Anual, peste 1.680 de femei nasc la Centrul Mamei și Copilului din Tiraspol. La Școala Perinatală trei specialiști vor răspunde la întrebările mamelor și taților: ginecologul, neonatologul și psihologul.

„Fiecare trimestru de sarcină vine cu noi senzații, emoții și uneori griji. Aici, femeile gravide vor recunoaște schimbările din organismul lor și împreună cu partenerii vor înțelege cum se dezvoltă copilul. Școala noastră operează cu informație veridică acum, când toți suntem tentați să aflăm de pe Internet ce se întâmplă cu starea noastră de sănătate”, menționează Lilia Onea, fondatoarea CICS.

O dată în săptămână la școală vor fi organizate sesiuni pentru gravide și partenerii care doresc să asiste la naștere. Doctorii le vor explica diferențele dintre nașterea naturală și cezariană, sursele și nivelurile de durere în timpul nașterii, și cum să aibă grijă de sine și de copil.

„Lecțiile vor avea loc într-o atmosferă prietenoasă, familială, de aceea suntem convinși că aceste cursuri vor fi foarte populare”, a punctat Natalia Slepuha, directoarea Centrului Mamei și Copilului din Tiraspol.

Datorită finanțării UE, o astfel de școală deja funcționează la Criuleni.

„Așa cum am spus acum două săptămâni la deschiderea Școlii Perinatale din Criuleni, din perspectiva propriei experiențe, fiind tată a patru copii sănătoși și soț al unei femei sănătoase, mă simt avantajat că totul a mers bine în familia mea. Am simțit personal cât de importantă este îngrijirea pre și postnatală și asistență aproape de familie și casă. În cel de-al doilea rând, ca reprezentant al Delegației UE, sunt mulțumit să văd că sprijinul nostru răspunde necesităților reale și concrete ale populației și îmbunătăţeşte viața cotidiană a familiilor, așa cum a fost în cazul familiei mele,” a menționat Marco Gemmer, șef al secției proiecte și cooperare tehnică a Delegației UE în Republica Moldova.

„Sunt plăcut surprinsă. Cred că ce voi afla aici mă va ajuta să evit multe greșeli de care dai cu ușurință pe Internet”, a spus Aliona, una dintre participantele la cursurile lansate imediat după inaugurarea școlii.

Școala Perinatală din Tiraspol a fost lansată datorită unui proiect implementat de Centrul pentru Informare și Comunicare în Sănătate, în parteneriat cu Centrul Mamei și Copilului din Tiraspol și Spitalul raional Criuleni.

Colaborarea are loc în cadrul Programului finanțat de UE „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.