Consilierul din Varnița care s-a opus instalării posturilor, pus după gratii de administrația de la Tiraspol/ VIDEO

Consilierul local din comuna Varnița, Vitalie Beșleagă, care s-a opus activ instavitalie besleagalării posturilor de control unilaterale de către administrația transnistreană în aprilie 2013, se află după gratii în regiunea transnistreană.

Vitalie Beșleagă este fondatorul societății de producere și realizare a apei minerale „Varnița Unicum”, iar alături de cofondatorul companiei, Serghei Bevziuc, au fost arestați în noiembrie 2013 de către autoritățile neconstituționale din stânga Nistrului, fiind acuzați că au mituit structurile din regiune.

Pentru a desfășura activitatea de întreprinzător și a produce şi a comercializa liber apa minerală terapeutică „Varniţa Unicum” , cei doi au  înregistrate „Beșleaga ERVA”, un SRL înregistrată la autoritățile constituționale pentru desfășurarea activității în dreapta Nistrului, și SRL „Aeroplan”pentru desfășurarea aceluiași tip de activitate în regiunea transnistreană.

La 15 noiembrie 2013 Beșleaga Vitalii și Bevziuc Serghei au fost răpiți de către angajații așa-numitului “comitet de anchetă al rmn”, cu aplicarea violenței fizice. Aceștia au fost acuzați că au oferit sume importante de bani  persoanelor cu funcție „de răspundere” din administrația separatistă pentru a debloca activitatea întreprinderilor pe teritoriul regiunii transnistrene.

Fratele lui Vitalie Beșleagă, Alexandru Beșleagă, susține că familia fratelui său a fost constant amenințată după implicarea sa în evenimentele din aprilie 2013 din satul Varnița. Potrivit acestuia, Vitalie Beșleagă primea des amenințări telefonice în care i se comunica că trebuie să “cotizeze” pentru a fi lăsat în pace. Fiind la curent cu situația altor oameni de afaceri din regiune care au ajuns în închisoare pentru că nu s-au supus regimului separatist, Vitalie a acceptat să ofere banii care i-au fost solicitați. Înițial i s-a solicitat suma de 150 de mii dolari.

După mai multe discuții cu persoana care îl amenința (colaborator al organelor de urmărire și control din Bender), Vitalie Beșleagă i-a anunțat că le poate oferi suma de 100 de mii dolari. I-au cerut 50 de mii dimineață, iar alți 50 – după amiază. După ce le-a oferit prima parte, a fost chemat să ofere a doua parte chiar în clădirea instituției unde, de altfel, activau și persoanele care l-au amenințat. Beșleagă a fost filmat în timp ce a oferit a doua parte, iar peste două zile – reținut, împreună cu colegul său Serghei Bevziuc. “Nu poate fi vorba de mită aici. Beșleagă s-a temut pentru viața sa și a familiei sale. Ce fel de flagrant este acesta dacă nu l-au reținut direct, în timp ce oferea banii, dar după două zile, când și-au dat seama că Beșleagă se împotrivește să mai dea și alți bani”, spune juristul de la Asociația Promo-LEX, Pavel Postică.

Vladimir Maimust, avocatul lui Vitalie Beșleagă, spune că cei doi oameni de afaceri sunt ținuți în condiții inumane, iar ambii sunt bolnavi și necesită îngrijiri medicale.

La 18.11.2013, ”judecătoria or. Tiraspol” a aplicat față de cei doi măsura preventivă – arestul FĂRĂ SĂ INDICE TERMENUL ACESTUIA, invocând drept justificare a necesității aplicării acestei măsuri – doar caracterul social-periculos al infracțiunii incriminate și faptul că acesta s-ar referi la infracțiuni deosebit de grave, de asemenea s-a invocat și faptul că reclamanții ar putea să se eschiveze de la urmărirea penală și că ar putea săvârși alte infracțiuni.

Termenul „arestului” fost prelungit de nenumărate ori până la momentul de față. Astăzi, 30 iulie 2014 termenul de „arest” a victimelor a fost prelungit cu încă două luni. În prezent ambii sunt deținuți în „izolatorul” nr.3 din Tiraspol.

Dosarul celor doi a fost depus la CEDO de către Asociația Promo-LEX.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.