Connect with us

Social

Bălţi// Un bărbat a decedat, iar o femeie a ajuns la spital din cauza coloanei de gaz defecte

Publicat

pe

Un bărbat a decedat, iar o femeie a ajuns la spital din cauza coloanei de gaz defecte. Cazul a avut loc joi dimineaţa, 6 octombrie, în Bălţi. La ora 03:00, Serviciul 901 a fost informat despre un caz de intoxicare cu monoxid de carbon, produs într-o casă particulară din satul Elizaveta, municipiul Bălți.

Serviciul medical de urgență 903 a fost cel care a venit la fața locului și a preluat un bărbat de 28 de ani, transportându-l la spital, cu intoxicație cu CO. Din informațiile oferite de către medici, bărbatul după câteva ore, a decedat la spital.

Ulterior, la ora 9:07 minute, a fost alertat echipajul SMURD pentru a interveni pe aceeași adresă. Ajunsă la fața locului, echipa SMURD a acordat primul ajutor, a preluat și transportat la spital o femeie de 25 de ani, cu același diagnostic.

A fost internată și se află în instituția medicală pentru îngrijiri suplimentare. După primele cercetări la fața locului, specialiștii înaintează ca ipoteză a intoxicării cu monoxid de carbon- drept încălcarea normelor de utilizare a instalațiilor cu gaz, în locuință fiind prezent un încălzitor de apă pe gaz (coloana de gaz).

În acest context, salvatorii atenționează cetățenii să respecte normele anti-incendiare și normele de exploatare a instalațiilor de gaz și încălzit, pentru a evita cazurile excepționale, cu pierderi de vieți.

Potrivit statisticii, de la începutul sezonului rece curent, acesta este primul caz, soldat cu deces, după intoxicare cu monoxid de carbon.

Citește mai departe

Important

UE a oferit cinci automobile pentru serviciile sociale „Echipă mobilă” de pe ambele maluri ale Nistrului

Publicat

pe

De către

Echipele mobile din raioanele Căușeni, Ștefan Vodă, UTA Găgăuzia, Slobozia și Tiraspol au fost dotate cu automobile noi, cu suportul Uniunii Europene. Automobilele au fost oferite în cadrul proiectului „Servicii sociale adresate persoanelor cu dizabilităţi pentru susţinerea măsurilor de promovare a încrederii între ambele maluri ale Nistrului” finanțat de Uniunea Europeană, implementat de Keystone Moldova, în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Proiectul prevede crearea și dezvoltarea a șase servicii noi, 5 echipe mobile și un centru de zi, pentru  persoanele cu dizabilități și activități de capacitare a administrațiilor publice locale, organizațiilor nonguvernamentale, personalului serviciilor noi create în vederea prevenirii instituționalizării  persoanelor cu dizabilități  și incluziunii lor sociale.

Astfel, în cadrul evenimentului, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko și ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Stela Grigoraș au înmânat cheile automobilelor reprezentanților  administrațiilor publice locale din unitățile administrativ teritoriale  menționate mai sus.

În ultimii 5 ani, cu suportul Uniunii Europene, au fost create 10 Echipe mobile pentru persoanele cu dizabilităţi. Aceste servicii se axează pe îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor cu dizabilităţi prin servicii de consiliere, recuperare şi reabilitare psihosocială, în vederea creşterii gradului de autonomie personală, de prevenire a instituţionalizării şi incluziune socială”, a declarat Stela Grigoraș.

Sperăm că, oferind automobile noi pentru Echipele mobile care prestează servicii sociale persoanelor cu dizabilități și familiilor lor, creăm condiții mai bune de lucru pentru activitățile lor și acest fapt va duce la îmbunătățirea serviciilor sociale oferite celor care au nevoie de ele”, a subliniat ambasadorul Peter Michalko.

Totodată, acest proiect încurajează transferul de cunoștințe și experiențe  în domeniul dezvoltării  serviciilor sociale pentru persoane cu dizabilități între reprezentanții comunităților de pe ambele maluri ale  Nistrului,  urmărind obiectivul final de  stabilire a relațiilor interumane și de consolidare a încrederii.

Datorită acestui proiect, Keystone Moldova are posibilitatea de a dezvolta parteneriate cu administrațiile publice locale și organizațiile non-guvernamentale din UTA Gagauzia și din Transnistria, fapt ce va contribui la realizarea multor inițiative frumoase în domeniul incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități în viitor”, a menționat Ludmila Malcoci, director executiv Keystone Moldova.

Echipa mobilă este un serviciu care oferă asistență socială la domiciliu persoanelor cu dizabilități și familiilor lor din localităţi izolate, cu acces limitat la servicii specializate. Serviciile prestate de Echipa mobilă variază în funcţie de necesităţile beneficiarilor și pot include: asistenţă şi consiliere psihologică, servicii medicale și de reabilitare / recuperare (kinetoterapie, asistenţă logopedică), instruire specială în scopul dezvoltării abilităţilor pentru o viaţă independentă în comunitate etc.

 Proiectul „Servicii sociale adresate persoanelor cu dizabilităţi pentru susţinerea măsurilor de promovare a încrederii între ambele maluri ale Nistrului” este evaluat 559 968,45 euro, dintre care 80% sunt bani oferiți de Uniunea Europeană și 20% reprezintă contribuția partenerilor de implementare și a IM Swedish Development Partner.

Citește mai departe

Important

O tânără s-a prezentat pe Aeroportul Chişinău cu un paşaport cu viza de SUA falsă. Ce au descoperit poliţiştii de frontieră

Publicat

pe

De către

Polițiștii de frontieră din Aeroportul Internațional Chișinău în comun cu Procuratura municipiului Chișinău au desfășurat, pe parcursul unei luni de zile, o operațiune de investigație,  în urma căreia au identificat trei moldoveni implicați în fabricarea unei vize SUA falsă.

Doi dintre tinerii identificați au fost reținuți și se află în izolatorul de detenție preventivă, pe numele acestora fiind emis un mandat de arest de 20 de zile pentru fiecare.

Astfel, pe 15 august, pe sensul de ieșire din țară, cu intenția de a ajunge în Italia, s-a prezentat o cetățeană a R. Moldova de 27 de ani. La controlul de frontieră persoana s-a legitimat în baza unui pașaport moldovenesc, care în urma verificării, inspectorul de frontieră a observat că viza SUA nu corespundea standartelor legale, existând suspiciuni cu privire la veridicitatea acesteia.

După cercetarea minuțioasă a documentului au fost confirmate bănuielile polițistului de frontieră, viza SUA era falsă. Mai mult, falsul depistat a fost confirmat și de către reprezentanții Ambasadei Statelor Unite ale Americii în R. Moldova, care s-au implicat activ cu suportul necesar în cercetarea cazului.

În cadrul audierii, tânăra a declarat că nu știe nimic despre cele descoperite, afirmând că i-a fost perfectată viza de către un conațional stabilit în SUA și pe care îl cunoștea de pe rețelele de socializare.

Astfel, s-a reușit identificarea a trei persoane cu vârste cuprinse între 25 și 32 de ani, implicate în falsificarea vizei SUA. Fiecare tânăr avea rolul său în infracțiune, iar profitul atingea suma de 5000 dolari SUA.

Dacă vor fi găsiți vinovați, bănuiții riscă o pedeapsă cu închisoare de la 3 la 5 ani pentru organizarea migrației ilegale.

Măsurile speciale de investigație continuă, pentru stabilirea altor persoane care au beneficiat de aceste servicii, precum și figuranții de peste hotare implicați în acest caz.

Citește mai departe

Important

Un băiat de 14 ani, abuzat sexual de un om de afaceri. Directorul gimnaziului a facilitat cunoștința bărbatului cu copilul

Publicat

pe

De către

Directorul unui gimnaziu-internat din capitală de 46 ani, împreună cu un om de afaceri bărbat de 40 ani au fost reținuți fiind suspectați că ar fi exploatat sexual un copil minor. Băiatul, care se află sub tutela statului, a fost salvat de către procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), în comun cu ofiţerii Centrului pentru combaterea traficului de persoane al IGP.

Oamenii legii au stabilit că, la finele lunii mai 2016, omul de afaceri din municipiul Chişinău, prin înțelegere cu directorul gimnaziului-internat, au selectat băiatul de 14 ani, care era dintr-o familie social-vulnerabilă, cu scopul exploatării sexuale.

Valeriu Bodean, șeful adjunct al Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale, a declarat astăzi, într-o conferință de presă, că bărbatul a început să-i ofere copilului diferite cadouri şi  distracţii în localuri de agrement, iar la începutul verii a  anului curent, copilul a trecut să locuiască împreună cu suspectul, într-un apartament închiriat, unde copilul ar fi fost supus exploatării sexuale.

“S-a stabilit în urma investigațiilor care au durat mai bine de 5 luni de zile, că începând cu mai 2016, un cetățean din Chișinău, om de afaceri, „a selectat” un copil aflat în custodia statului și sub tutela unei instituții de învățământ din Chișinău. Atunci copilul avea 14 ani. Directorul acestui gimnaziu-internat i-a permis bărbatului, a facilitat ca ei să facă cunoștință, după care bărbatul i-a oferit cadouri, facilități, îl plimba prin Chișinău, pentru ca în vara anului 2017 să închirieze un apartament în Capitală și să înceapă să locuiască cu acest copil acolo. S-a stabilit că au avut loc și niște acțiuni cu tentă sexuală din partea adultului”, a menționat  Valeriu Bodean.

Ca urmare a investigațiilor, s-a constatat că directorul instituţiei de învăţământ, fiind reprezentantul organului de tutelă, a permis ca minorul să locuiască cu abuzatorul, deşi copilul trebuia permanent să se afle în instituţia de învăţământ.

La fel, în acţiunile directorului, au fost constatate şi acţiuni de tortură comise în privinţa mai multor copii pentru nereuşitele şcolare, ori pentru abateri disciplinare. În urma perchezițiilor la domiciliile suspecților și biroul directorului instituției, au fost depistate și ridicate  arme și acte ce reglementează activitatea instituției de învățământ.

Suspecții au fost reţinuţi, iar în prezent în privinţa acestora este aplicat arestul preventiv. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, aceștia riscă  închisoare de la 15 la 20 de ani.

Totodată, se întreprind măsuri în vederea stabilirii rolului şi altor angajaţi din cadrul instituţiei de învăţământ şi organelor cu atribuţii de control.

Citește mai departe

Ultimile Știri

Important54 de minute în urmă

UE a oferit cinci automobile pentru serviciile sociale „Echipă mobilă” de pe ambele maluri ale Nistrului

Echipele mobile din raioanele Căușeni, Ștefan Vodă, UTA Găgăuzia, Slobozia și Tiraspol au fost dotate cu automobile noi, cu suportul...

Important2 ore în urmă

Referendumul privind revocarea lui Dorin Chirtoacă va costa aproape 9 milioane de lei

Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat astăzi devizul de cheltuieli pentru desfăşurarea referendumului privind revocarea lui Dorin Chirtoacă, care urmează...

Economie2 ore în urmă

În premieră, cercetările de piață pot include și date din stânga Nistrului

Mediul de afaceri va avea posibilitatea să acceseze date referitoare la piața din stânga Nistrului. Un parteneriat pentru elaborarea în...

Important2 ore în urmă

O tânără s-a prezentat pe Aeroportul Chişinău cu un paşaport cu viza de SUA falsă. Ce au descoperit poliţiştii de frontieră

Polițiștii de frontieră din Aeroportul Internațional Chișinău în comun cu Procuratura municipiului Chișinău au desfășurat, pe parcursul unei luni de...

Important3 ore în urmă

Un băiat de 14 ani, abuzat sexual de un om de afaceri. Directorul gimnaziului a facilitat cunoștința bărbatului cu copilul

Directorul unui gimnaziu-internat din capitală de 46 ani, împreună cu un om de afaceri bărbat de 40 ani au fost...

Important4 ore în urmă

Un bărbat din Soroca, condamnat la 15 ani de închisoare. Şi-a incendiat iubita gravidă

Un locuitor al raionului Soroca a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru că şi-a incendiat concubina gravidă. Potrivit...

Important4 ore în urmă

Un bărbat din Teleneşti a fost acoperit cu un morman de nisip, iar o femeie din Drochia a căzut într-o fântână. Ambii au fost salvaţi

Salvatorii au intervenit luni în recuperarea a două persoane, care au avut de suferit în urma unor accidente. Astfel, aceştia...

Advertisement

Opinii