Alocațiile bugetare pentru alimentația copiilor și elevilor vor fi majorate, începând cu 1 septembrie 2018

Probleme ce țin de îmbunătățirea alimentației copiilor și elevilor în grădinițe și școli au fost abordate astăzi într-o ședință la Guvern, prezidată de premierul Pavel Filip.

Printre principalele deficiențe ale sistemului au fost enumerate calitatea neadecvată a alimentelor, lipsa unui mecanism eficient de achiziție a produselor, nerespectarea regulilor sanitare de preparare a bucatelor, precum și normele financiare reduse pentru alimentația copiilor în instituțiile de învățământ.

Pentru a ameliora situația creată  este preconizată  majorarea cu 2 lei per copil pe zi a normelor financiare alocate pentru alimentația copiilor și elevilor în instituțiile educaționale, începând cu 1 septembrie curent. În bugetul de stat pentru anul curent, în acest scop sunt prevăzute 51 milioane de lei.

De asemenea, pentru depășirea deficiențelor existente în sistem, a fost elaborată o nouă instrucțiune privind organizarea alimentației copiilor și elevilor în instituțiile de învățământ general.

Documentul este și un ghid metodologic de organizare eficientă a alimentației copiilor și elevilor în condițiile descentralizării  proceselor administrative în educație și a unei  fluctuației mari a cadrelor ocupate în organizarea alimentației.

Implementarea noilor reguli va contribui la o mai bună organizare a alimentației copiilor, la asigurarea corectitudinii și transparenței în achiziționarea, livrarea și prelucrarea produselor, la respectarea normelor de igienă și la prevenirea intoxicațiilor alimentare. Instrucțiunea urmează să fie definitivată și aprobată în ședință de Guvern.

Zilnic, peste 305 mii de copii și elevi sunt alimentați în instituțiile de învățământ din țară. În bugetul anului curent, în acest scop este prevăzut circa 1 miliard de lei.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.