Alegeri prezidenţiale// Codul Electoral a fost modificat

Perioada electorală pentru alegerea directă a preşedintelui Republicii Moldova va începe la 1 septembrie, candidații având la dispoziție 30 de zile pentru a colecta 15 mii de semnături. Imediat după aceasta va urma înregistrarea candidatului și dat startul campaniei propriu zise.

Astfel, campania electorală pentru alegeri prezendiţiale din 30 octombrie va începe cu 30 de zile înainte de data scrutinului (30 octombrie), concomitent pentru toţi candidaţii.

Prevederi în acest sens sunt incluse în amendamentele la Codul Electoral cu privire la organizarea și desfășurarea alegerilor prezidențiale votate astăzi de Parlamentul în lectură finală.

Documentul restabilește, în parte, prevederile care au existat în Codul electoral până în anul 2000, dar le adaptează la condițiile actuale.

Spre exemplu, desemnarea candidaţilor pentru funcţia de preşedinte se va face începând cu 60 de zile înainte de alegeri şi se va încheia cu 30 de zile de la data scrutinului.

Candidaţii pentru fotoliul de şef de stat, indiferent dacă vor fi independenţi sau din partea formaţiunilor politice, vor trebui să colecteze cel puţin 15.000 de semnături.

În plus, viitorul preşedinte al Republicii Moldova va trebui să depună mandatul de membru de partid.

Amintim că la 4 martie Curtea Constituţională a decis revenirea la practica de până în anul 2000, când preşedintele ţării era ales prin vot direct de către cetăţeni. Ulterior, Parlamentul a stabilit că alegerile prezidențiale vor fi organizate la 30 octombrie 2016.

Reamintim căpotrivit Codului Electoral viitorul preşedinte al Republicii Moldova se va alege pentru un mandat de 4 ani. La funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova pot candida cetăţenii Republicii Moldova cu vârsta de 40 de ani, au locuit sau locuiesc în ţară nu mai puţin de 10 ani și posedă limba de stat.

În cazul în care nici unul dintre candidaţii la funcţia de preşedinte nu va întrunit cel puţin jumătate din voturile valabil exprimate, se organizează al doilea tur de scrutin pentru primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea descreşterii numărului de voturi obţinute în primul tur.

Al doilea tur de scrutin va avea loc la 2 săptămâni de la data primului tur de scrutin, iar învingător va fi declarat candidatul care va obţine cel mai mare număr de voturi în al doilea tur de scrutin.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.