Connect with us

Social

Accident grav în raionul Florești. Un tânăr de 22 de ani a decedat, iar alți trei au fost răniți

Publicat

pe

Un tragic accident rutier s-a produs în această noapte, în jurul orei 01:00, în apropierea satului Izvoare, raionul Florești. Un tânăr de 22 de ani și-a pierdut viața, alți trei au fost răniți.

Potrivit INP, șoferul unui automobil VW Golf, un băiat de 24 de ani, se deplasa cu viteză excesivă, a pierdut controlul volanului, iar automobilul a derapat de pe carosabil și s-a izbit violent într-un pilon electric.

În urma impactului, un tânăr de 22 de ani a decedat, iar șoferul și alții doi pasageri, în vârstă de 19 și 23 de ani, au ajuns la spital cu mai multe fracturi.

Inspectoratul Național de Patrulare menționează că zilnic circa 500 de șoferi sunt depistați de ofițerii de patrulare conducând cu viteză excesivă.

În consecință, acești conducători auto din cauza depășirii limitei de viteză au produs pe parcursul a 8 luni 2018, 617 de accidente rutiere, în urma cărora 110 de persoane au decedat, iar alții 735 au primit diferite traumatisme.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Social

Pensia moldovenească pierde lupta cu cea transnistreană. Istoria unei familii care a revenit în dreapta Nistrului

Publicat

pe

Soții Râmbu au muncit toată viața în Transnistria, unde s-au și pensionat. Totuși, ei au decis să se întoarcă acasă, într-un sătuc de la nordul Moldovei. Însă, nu totul a mers cum și-au imaginat ei. Speră să nu se îmbolnăvească nici unul dintre ei, pentru că spitalizarea îi va costa mult, întrucât pensionarii transnistreni nu au asigurare medicală în R. Moldova. Mai mult, pentru a primi pensia pentru care au contribuit, sunt nevoiți să meargă o dată la câteva luni în Bender.

Soții Tatiana și Mihai Râmbu au muncit zeci de ani în Bender. Au ajuns acolo imediat după ce și-au încheiat studiile la un colegiu din Bălți, iar motivul mutării lor a fost bunica Tatianei. De atunci, Mihai a reparat frigidere, iar soția lui a lucrat la fabrica de confecții. Împreună, au crescut doi copii.

Cu doi ani în urmă, soții Râmbu au revenit în satul Moșeni, raionul Râșcani, localitatea de baștină a lui Mihai. Au cumpărat o căsuță și își trăiesc viața de după pensionare grădinărind. Bărbatul continuă să repare frigidere în micul atelier pe care-l are în școala din sat. „Am făcut cărți de vizită, le-am mai dat prin sate și mai vine din când în când un frigider la reparație. Mai vine, dar foarte rar. Dacă ar veni câte două-trei pe lună, ar fi foarte bine, ar fi ca un adaos la pensie”, povestește Tatiana. Femeia s-ar duce în Râșcani să mai lucreze, dar nu există niciun microbuz de rută care s-ar întoarce seara în sat.

„Mai am doi ani până ating vârsta de pensionare de aici, din R. Moldova și vreau să mai adaug ani la stagiul de cotizare.”

O dată la câteva luni, soții merg la Bender ca să-și ia pensia. Împreună, au aproximativ 3000 de ruble transnistrene, care se echivalează cu trei mii de lei. Anul viitor, în aprilie, Mihai împlinește 63 de ani, vârsta de pensionare în Republica Moldova. Până atunci, s-au gândit să pregătească documentele pentru această procedură. „Acolo la pensie se iese mai repede. Și la Casa Națională de Asigurări Sociale ne-au zis că atunci când o să trecem aici cu pensia, ea va fi recalculată și contribuțiile plătite acolo nu vor fi luate în calcul. Se spune că suntem o țară, dar vedeți cum e?”, se întreabă revoltată Tatiana Râmbu, care mai are doi ani până atinge vârsta de pensionare în Republica Moldova.

Enlarge

catelusul
Tatiana și cățelul Timka

Femeia spune că așa-zisele autoritățile separatiste sunt mai bune comparativ cu cele de la Chișinău. Acolo, la stabilirea pensiei, le-au fost calculați anii de colegiu și cel puțin șase ani cât a fost în concediu de maternitate. „Dar dacă iau numai anii munciți, cred că ar fi vreo 10-15 ani. Îmi închipui că pensia pe care o voi primi în R. Moldova va fi minimă. Noi dacă am plătit contribuțiile în Transnistria, de ce nu se iau în calcul în aici?”

„Suntem pensionari din Transnistria. De ce nouă nu ni se face poliță medicală?”

De când au revenit în satul de baștină a soțului, cei doi nu dispun de asigurare medicală. Frica celor doi este să li se întâmple ceva și și să fie nevoiți să scoată mii de lei din buzunar. „Noi trăim din pensie, cum să ne cumpărăm polița medicală, cum? De asta, vreau să mă angajez undeva. Așa cel puțin o să am o poliță medicală. Salariu ca salariu, dar măcar poliță medicală voi avea”, a menționat femeia.

În Bender, familia are un apartament care stă demult în vânzare. „Nu se vinde, deși chiar este ieftin”, povestește Mihai Râmbu.

Cei mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova din Transnistria, dar și cei din satele moldovenești din stânga Nistrului aleg să se pensioneze în zona separatistă, în schimbul cetățeniei transnistrene. Totuși, Casa Națională de Asigurări Socială, a evitat să ne spună câți cetățeni ai Republicii Moldova au solicitat anul acesta și în total pensie din partea autorităților separatiste.

Cei care au locuit și muncit în regiunea separatistă și au solicitat de la CNAS o pensie de vârstă sunt cu mult mai puțini. Numărul lor scăzut poate fi cauzat de vârsta de pensionare, care a fost ridicată conform reformei pensiilor. Un alt motiv ar putea fi lipsa de informare cu privire la această opțiune.

Din 2013 până astăzi, conform informațiilor oferite de CNAS, circa 500 de persoane domiciliați în unitățile administrativ-teritoriale în stânga Nistrului au fost acordate pensii din partea prestatorului moldovenesc de servicii sociale.

În anul 2013, autoritățile de la Chișinău și de la Tiraspol, în cadrul reglementărilor conflictului transnistrean, au semnat în anul 2013 un protocol care prevede transmiterea reciprocă a dosarelor între CNAS și instituțiile responsabile de stabilirea pensiilor în Transnistria.

Potrivit lui Sergiu Iurcu, șeful departamentului Protecție social-economică în cadrul Casei Naționale a Sindicatelor din Moldova, persoana care a venit din Transnistria, se domiciliază în R. Moldova și satisface condițiile de pensionare, se adresează la Casa Teritorială pentru Asigurări Sociale din raza domiciliului lui. „CTAS se va adresa la Casa Națională și apoi va face o interpelare către structurile responsabile din Transnistria. Ei oferă informații despre cetățeanul respectiv și se solicită sistarea plății în Transnistria. De la o dată anumită, se va pune în plată aici în Moldova.”

Enlarge

IMG_9096
Sergiu Iurcu, șeful departamentului Protecție social-economic din cadrul CNSM

Mai mult, la calcularea pensiei persoanelor care au lucrat în Transnistria, nu se ține cont de contribuțiile achitate, ci doar de stagiul de muncă.

În Transnistria, femeile ies la pensie la 55 de ani, iar bărbații la 60 de ani.

În Republica Moldova, vârsta de pensionare a femeilor în 2018 este 58,6 ani și a bărbaților de 63 de ani.

Referitor la polița medicală, funcționarul de la CNSM spune că cetățenii Moldovei care trăiesc în Transnistria au posibilitatea de a obține o poliță medicală în baza unei hotărâri de guvern. „În Rezina, în Varnița și-n satul Coșnița, au fost create trei comisii care se ocupă cu solicitările din partea persoanelor care locuiesc în regiunea separatistă.”

Potrivit surselor Moldova.org, în prezent, sunt aproape 800 de cereri de solicitare a pensiilor din Transnistria din partea cetățenilor ai Republicii Moldova.

Citește mai departe

Social

UE și Guvernul Austriei alocă 6 milioane euro pentru infrastructura de alimentare cu apă în Cantemir. Unde vor merge banii

Publicat

pe

De către

Uniunea Europeană și Agenția Austriacă pentru Dezvoltare vor aloca șase milioane de euro pentru realizarea unui proiect de consolidare a infrastructurii de alimentare cu apă și canalizare în orașul Cantemir.

Un acord de cooperare în acest sens a fost semnat astăzi între Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Agenția Austriacă pentru Dezvoltare și autoritățile locale din orașul Cantemir.

Proiectul prevede construcția unei stații moderne de epurare a apelor uzate, construcția unui sistem de colectare și canalizare a apelor uzate pe o distanță de circa 12 km, inclusiv stații de pompare.

De asemenea, va fi optimizat sistemul existent de alimentare cu apă și vor fi dezvoltate capacitățile operatorului economic ce oferă servicii în acest sens.

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Nicolae Ciubuc, a precizat în cadrul ceremoniei de semnare a acordului că este vorba despre un proiect de dezvoltare regională ce va îmbunătăți condițiile de sanitație pentru circa 2500 de persoane din orașul Cantemir și va crea un mediu sigur de epurare a apelor uzate.

„Activitățile proiectului corespund obiectivelor Guvernului de alimentare cu apă și sanitație a localităților din țară. Mulțumim partenerilor pentru susținerea și deschiderea în cooperare”, a menționat oficialul.

Șeful Biroului Agenției Austriece pentru Dezvoltare în Chișinău, Alexander Karner și-a reconfirmat disponibilitatea de a susține țara noastră în contextul acțiunilor comune prevăzute de Strategia bilaterală de cooperare a Austriei cu Republica Moldova pentru perioada 2016-2020.

La rândul lor, autoritățile publice locale au comunicat că oamenii așteaptă cu nerăbdare realizarea unui proiect planificat încă în perioada anilor 90.

Semnatarii documentului au confirmat că vor depune eforturi ca activitățile proiectului să deruleze în timp și să nu fie admise întârzieri de lucrări. Proiectul urmează a fi finalizat în anul 2021.

Citește mai departe

Social

Explozia din sectorul Râșcani: O femeie de 33 ani, în stare gravă. Alte două persoane au suferit traumatisme

Publicat

pe

De către

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a informat astăzi despre starea de sănătate a persoanelor care au avut de suferit în urma exploziei din sectorul Râșcani al capitalei. Potrivit instituției, o femeie se află în stare gravă, alte două au suferit traumatisme, iar o persoană este internată cu reacții post-stres.

Astfel, la Institutul de Medicină Urgentă, în secția Reanimare rămâne internată o pacientă în vârstă de 33 de ani, diagnosticată cu politraumatism și combustie termică în regiunea membrelor superioare și inferioare. La moment starea de sănătate este gravă, dar stabilă.

Un alt pacient în vârstă de 32 de ani, care a suferit traumatism asociat, contuzia toracelui și traumatism abdominal închis, este internat în secția Traume Asociate pentru monitorizare și continuarea tratamentului. În prezent starea pacientului este stabilă.

La data de 7 octombriet, s-a adresat pentru asistență medicală o altă pacientă care a avut de suferit în urma aceleași explozii. Femeia a fost diagnosticată cu traumatism cranio-cerebral, starea de sănătate este de gravitate medie, fiind internată pentru continuarea tratamentui conservativ.

La fel, la spitalul Municipal Sfânta Treime este internată o persoană, cu reacții post-stres și care se află sub supravegherea medicilor.

La solicitarea Ministrului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Silvia Radu, toate persoanele care au rămas fără locuințe în urma exploziei, au fost cazate la spitalul Clinic al MSMPS (fostul spital al Căii Ferate), unde beneficiază de asistență medicală și psihologică. La moment acolo sunt cazate 8 persoane.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com