16 copii din sudul țării s-au îmbolnăvit de rujeolă, după o vizită în regiunea Odessa — Moldova.org
Connect with us

Social

16 copii din sudul țării s-au îmbolnăvit de rujeolă, după o vizită în regiunea Odessa

Publicat

pe

Centrul de Sănătate Publică Comrat a anunțat despre 16 cazuri de rujeola la copii cu vârste cuprinse între 7 și 15 ani. Cazurile au fost înregistrate în perioada 4-7 august la copiii din satele Beșghioz, Copceac și Cazaclia.

Din cei 16 minori bolnavi, 8 sunt din satul Beșhgioz, 5 – din  Cazaclia și 3 –  din Copceac, anunță raionceadir.md.

Potrivit sursei citate, doar un singur copil din cei 16 a fost vaccinat împotriva rujeolei. El a suportat boala într-o formă ușoară, toți ceilalți copii nefiind vaccinați.

S-a constatat că minorii s-au îmbolnăvit după ce au efectuat o vizită la rude în localitatea Bolgrad, regiunea Odessa. Acolo ei au contactat cu un copil bolnav de rujeola. În consecință, boala a fost importată pe teritoriul raionului Ceadâr-Lunga.

Aceeași sursă mai scrie că după revenirea din regiunea Odessa, copiii împreună cu părinții și alte familii cu copii au plecat într-o tabără de tip familial din localitatea Morenii Noi, raionul Ungheni.

Din raionul Ceadâr-Lunga au plecat în tabără 24 de maturi și 74 de copii. Vizita în tabără a durat o săptămână și era de natură religioasă.

Pe 7 august a avut loc ședința comisiei raionale pentru sănătate publică, unde a fost discutată situația creată. Comisia a decis desfășurarea acțiunilor de depistare precoce a cazurilor de îmbolnăvire cu rujeolă si spitalizarea celor bolnavi.

De asemenea, a fost luată decizia de a interzice temporar evenimentele publice cu implicarea copiilor pe teritoriul  satelor Beșghioz, Copceac și Cazaclia. Copiii care nu au fost vaccinați împotriva rujeolei vor avea interdicție temporară pentru vizitarea școlilor și grădinițelor.

Rujeola este o boală respiratorie severă, podusă de virusul rujeolic, foarte contagioasă și, uneori, mortală. Sursa de infecţie este omul bolnav cu diferite forme clinice.

Calea de transmitere este aeriană, prin secreţii nazofarigjiene, în condiţii de contact apropiat şi la distanţă. Pot fi afectate toate grupele de vârstă, însă predomină vârsta copilăriei.

O persoană bolnavă poate infecta până la 9 din 10 persoane cu care intră în contact. Riscul este major pentru copiii mici, care nu sunt vaccinați și care, dacă se îmbolnăvesc, pot degenera în forme grave ale afecțiunii.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Social

Cine sunt laureații Premiului Național 2018

Publicat

pe

De către

Zece personalități cu realizări remarcabile în domeniile sale de activitate vor fi premiate cu câte 100 de mii de lei. Guvernul  a aprobat astăzi lista câştigătorilor Premiului Naţional, ediţia 2018.

Astfel, cunoscutul regizor, actor și scenarist Viorel Mardare a fost desemnat laureat al Premiului Național pentru creația originală în arta filmului publicistic și promovarea imaginii Republicii Moldova. Candidatura acestuia a fost propusă de  prim-ministrul Pavel Filip.

În domeniul medicinii, pentru activitate de excepție, inovații și cercetări au fost premiați doctorii în științe medicale, chirurgul Aureliu Batrînac și reumatologul Liliana Groppa.  Pentru contribuție la dezvoltarea nanotehnologiilor și promovarea științei naționale peste hotare a fost apreciat savantul Oleg Lupan. Rezultatele activității sale sunt publicate pe copertele revistelor internaționale, iar omul de știință este în mod constant invitat în calitate de profesor la universitățile de peste hotare.

Cu toate acestea, savantul mereu susține că își va desfășura activitatea doar acasă, în Republica Moldova.

Gheorghe Savin a fost premiat pentru dezvoltarea genofondului național al viței-de-vie,  iar Maria Cristea, meșter popular, fondatoare și director al Casei Portului Popular a fost apreciată pentru promovarea identității  culturale și protejarea portului popular.

Pentru realizări remarcabile în domeniul literaturii a fost premiat scriitorul Iurie Colesnic, iar pentru arta interpretativă de excepție și promovarea imaginii Republicii Moldova a fost menționat baritonul, solistul principal al Teatrului Bolșoi, Andrei Jilihovschi.

În acest an, premiul va fi oferit și pentru activitatea de caritate. Victoria Dunford, director-executiv al asociației de caritate, a fost selectată pentru contribuția sa la realizarea proiectelor privind incluziunea persoanelor cu nevoi speciale.  Menționată va fi și activitatea de promovare a politicii de reintegrare și securitate a țării.

Ion Solonenco, general de brigadă în retragere, conducător al delegației Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control este laureatul premiului în acest domeniu.

„Guvernul a găsit această cale modestă de a aprecia oamenii de cultură, de știință, oameni deosebiți, care au promovat și continuă să promoveze poate ceea ce este mai frumos în Republica Moldova. Știu că toți dintre ei merită mai mult, dar este important că le apreciem munca”, a spus Pavel Filip.

Premiul Naţional se acordă anual de Guvern în semn de gratitudine pentru rezultatele obţinute în diverse arii de activitate. Selectarea laureaţilor se face prin vot secret de către o comisie de concurs, prezidată de prim-ministru. Ceremonia festivă de înmânare a Premiului Naţional va avea loc vineri, 24 august curent.

Citește mai departe

Social

Guvernul a declarat zilele de 28, 29 şi 30 august – zile de odihnă

Publicat

pe

De către

Zilele de 28, 29 şi 30 august curent vor fi zile libere, potrivit hotărârii aprobate astăzi de Executiv. Acestea vor fi recuperate în zilele de sâmbătă: 8 septembrie, 29 septembrie și 20 octombrie.

Potrivit Guvernului, decizia a fost luată în scopul organizării optime a timpului de muncă şi de odihnă din luna august 2018, ținând cont de faptul că ziua de 27 august, când este marcată Independenţa Republicii Moldova, şi de 31 august, când sărbătorim Ziua Limbii Române, sunt declarate oficial zile libere.

De notat că proiectul nu a fost susținut de Federația Sindicală a Educației și Științei și Federația Sindicală din Energetică. De asemenea, împotriva proiectului s-a pronunțat Confederația Națională a Patronatului și Camera de Comerț Americană din Moldova.

În avizul său la acest proiect, AmCham a semnalat îngrijorarea mediului de afaceri față de lipsa de previzibilitate, riscurile perturbării activității și impunerii unor costuri operaționale disproporționate asupra întreprinderilor, dar și costuri sociale care ar putea fi generate prin declararea zilelor suplimentare de odihnă în luna august 2018.

Citește mai departe

Social

Regizorul Viorel Mardare propus pentru Premiului Național, la inițiativa premierului Pavel Filip

Publicat

pe

De către

Membrii Comisiei pentru decernarea Premiului Naţional s-au întrunit astăzi, la Guvern, pentru a examina dosarele candidaţilor participanți la concurs. În cadrul şedinţei au fost prezentate avizele grupurilor de experți pentru 19 dosare înregistrate candidații fiind propuși pentru performanțe în medicină, artă, cultură, agricultură, știință, literatură și istorie.

 Cu titlul de excepție, la propunerea premierului Pavel Filip, pentru decernarea Premiului Național a fost propusă și candidatura renumitului regizor Viorel Mardare, se arată într-un comunicat al Guvernului.

„Propunerea mea vine în semn de apreciere – este un regizor cunoscut și autor al mai multor filme de scurt metraj prin care s-a reușit promovarea Republicii Moldova. Cu părere de rău, anterior nimeni din cei care au conștientizat talentul acestui tânăr nu s-au gândit să-i înainteze dosarul”, a menționat premierul.

Conform regulamentului, membrii comisiei şi-au exprimat opinia prin vot secret. Numele câştigătorilor Premiului Naţional ediţia 2018 urmează să fie făcute publice după aprobarea hotărârii de Guvern.  Laureaţii îşi vor primi distincţiile la 24 august curent, la Gala Premiului Național.

Premiul Naţional, în valoare de 100 mii de lei, se acordă cetăţenilor Republicii Moldova pentru realizări remarcabile care au îmbogăţit substanţial ştiinţa, tehnologiile, cultura, arta şi sportul, au contribuit  la promovarea imaginii pozitive a ţării pe plan internaţional, au avut un impact considerabil asupra progresului tehnico-ştiinţific şi social-economic.

Reamintim că Viorel Mardare, regizorul a mai multor spoturi publicitare și sociale, a fost diagnosticat cu cancer. Este vorba despe adenomcarcenom, boală care i-a afectat plămânii, ficatul și rinichii. Prietenii și colegii acestuia au lansat o campanie de colectare a fondurilor pentru tratamentul acestuia, în cadrul căreia s-au colectat peste 100 mii de dolari.

Una dintre cele mai cunoscute creații ale sale este spotul “Go on fruits of Moldova”.

În producţie apar mai mulţi agricultori care cântă celebra piesă a trupei britanice “Queen”, “The show must go on”.

Creaţia cinematografică a adunat peste două milioane de vizualizări pe YouTube.

Citește mai departe