Connect with us
"
"

Social

Ziua mondială de combatere SIDA. Câte persoane infectate avem în Moldova

Publicat

pe

Astăzi, 1 decembrie, este marcată ziua de combatere a SIDA, care omoară zilnic aproximativ 5.700 de oameni.  Infecţia cu HIV este o infecţie virală, produsă de Virusul Imunodeficienţei Umane, caracterizată prin evoluţie progresivă de lungă durată, cu degradarea treptată a imunităţii şi asocierea infecţiilor oportuniste cu sfârşit letal.

Potrivit ONU, la nivel mondial, aproximativ 36 de milioane de persoane sunt infectate, iar în fiecare zi apar 6.800 de cazuri noi. Potrivit datelor statistice, în Republica Moldova există 11829 de persoane infectate cu acest virus. La fel, în jur de 50% de persoane sunt estimate că trăiesc cu această infecție, fără să cunoască despre aceasta, ceea ce produce un impact negativ asupra propriei sănătăți, și a societății în general.

În Republica Moldova, 62 de cabinete consultative oferă servicii de consiliere şi testare gratuită a populaţiei. De asemenea, la medicul de familie fiecare își poate face testul gratuit, confidențial și rapid. Totodată, patru Centre sociale au fost deschise în Chișinău, Bălți, Comrat și Tiraspol. Acestea oferă asistență și protecție persoanelor afectate de HIV/SIDA. Testarea este realizată prin utilizarea testelor rapide bazate pe sânge capilar.

În țara noastră, primul caz de SIDA a fost semnalat în 1987. Ziua Mondială de Combatere a infecției a fost marcată pentru prima dată în anul 1988.

Jurnalistă și omul cu frumosul, cărțile și dulciurile. Toate animalele sunt prietenii ei. Scrie ușor despre subiecte grele și face fotografii pe care o să le vindem cu mulți bani cândva.

Social

Cine este George Floyd și de ce moartea lui a provocat proteste violente în SUA

Publicat

pe

PE SCURT

Zilele acestea în Statele Unite ale Americii au loc proteste violente în urma decesului unui bărbat afro-american. Moartea acestuia a fost provocată de un polițist care și-a pus genunchiul pe gâtul acestuia.

Moartea lui George Floyd a readus în centrul discuției rasismul din SUA. În continuare, îți explicăm filmul evenimentelor.

PE LUNG

Ce s-a întâmplat în timpul arestului?

În Minneapolis, nordul Statelor Unite, a decedat luni, 25 mai, un bărbat afro-american după ce un polițist a stat cu genunchiul pe gâtul lui, în timpul unui arest.

Ofițerii bănuiau că George Floyd ar fi folosit o bancnotă contrafăcută de 20 de dolari. Polițiștii au încercat să-l bage în mașina de poliție, însă Floyd a căzut jos. În acel moment, Floyd le-a zis polițiștilor că este claustrofob. Potrivit poliției, el a opus rezistență fizică și a fost încătușat.

În spațiul public a apărut un video unde un polițist stătea cu genunchiul pe gâtul lui George Floyd. Floyd poate fi auzit spunând „te rog, nu pot respira” și „nu mă omorî”. La scurt timp, George Floyd a decedat.

Cine era George Floyd?

Floyd este prezentat drept un om care şi-a pierdut locul de muncă din cauza pandemiei COVID-19. El a venit la Minneapolis, în nordul Statelor Unite, din Texas pentru a începe o nouă viaţă. Bărbatul, care avea 46 de ani, a lucrat mai întâi ca şofer de camion în Minnesota, apoi ca agent de pază într-un restaurant, înainte ca pandemia să-l lase fără loc de muncă.

De ce a murit George Floyd?

George Floyd suferea de o afecțiune cardiacă și hipertensiune. Această condiție medicală, combinată cu efectul forței folosite de poliție, dar și cu potențiale substanțe toxice prezente în corpul său au contribuit probabil la deces, potrivit concluziilor preliminare ale medicului legist.

Raportul spune că ofițerul a stat cu genunchiul pe gâtul lui Floyd timp de opt minute și 46 de secunde – aproape trei minute după ce Floyd nu mai putea vorbi.

Cu aproape două minute înainte de a-și ridica genunchiul, ceilalți ofițeri au verificat încheietura mâinii drepte a lui Floyd și acesta nu mai avea puls. El a fost dus la spital într-o ambulanță și a fost declarat mort aproximativ o oră mai târziu.

Ce a pățit polițistul?

Poliţistul Derek Chauvin, implicat în moartea lui George Floyd, a fost arestat şi acuzat vineri de omor. Soția acestuia a dat la divorț.

Familia lui Floyd cere ca și ceilalți trei polițiști care au participat la arestare să primească o pedeapsă gravă.

Ce a urmat după moartea bărbatului?

Moartea lui George Floyd a reînviat disensiunile legate de rasă din SUA. De vineri, au început proteste majore în Minneapolis, dar și în alte regiuni ale SUA. 

În orașul în care a decedat bărbatul, au avut loc proteste violente, în urma cărora au fost incendiate mașini, clădiri și au fost arestați protestatari. 

Sursa foto: Getty Images și Reuters

Pe deasupra, trei jurnaliști CNN au fost arestați în direct. Ei au fost eliberați la scurt timp după ce au fost legitimați ca și jurnaliști.

Organizația Naționilor Unite a condamnat joi uciderea lui George Floyd, în contextul „unei lungi linii de ucideri de afro-americani neînarmați de către polițiștii americani și unii membri ai publicul”.

Înalta Comisară pentru drepturile omului în cadrul ONU, Michelle Bachelet, a precizat că autoritățile din Statele Unite trebuie să ia „măsuri serioase” pentru a opri astfel de omoruri și pentru a se asigura că justiția se face atunci când se întâmplă.

„Procedurile trebuie să se schimbe, sistemele de prevenire trebuie să fie instituite și, mai ales, polițiștii care recurg la o utilizare excesivă a forței, ar trebui să fie acuzați și condamnați pentru infracțiunile comise”, a subliniat specialista.

Resurse informaționale: BBC.com , Digi24.ro,  rfi.ro, news.un.org

Citește mai departe

Social

„Bolnav” de gânduri la COVID-19

Publicat

pe

De către

În perioada stării de urgență, când în țară sunt zilnic înregistrate peste 100 cazuri noi de infectare cu COVID-19, iar internetul și TV-ul inundă în știri despre virusul care mai devreme sau mai târziu va infecta pe fiecare, frica de a fi și tu inclus în listă este tot mai mare. Și este atât de greu să înțelegi dacă ai COVID-19 sau o simplă gripă, atunci când simptomele sunt relativ asemănătoare. Astfel că singurul lucru care ne poate liniști sunt testele.

Dumitru Colesnicov este un tânăr muzician din Chișinău. După anunțarea stării de urgență, la 17 martie, a stat aproape o lună doar în casă. Singurele ieșiri se limitau până la magazin și înapoi. Făcea live-uri pe internet unde mai cânta și mai povestea cum e să stai doar în casă și să te întâlnești cu prietenii doar pe internet. Ulterior, a ieșit la serviciu, dar continua să respecte toate normele impuse pentru a evita infectarea cu COVID-19.

Însă, într-o zi, după ce a mers mai multe ore cu bicicleta, a simțit disconfort în plămâni, stare de oboseală și tusă. „Aveam febră 37.2 – 37.4 și am început să-mi fac griji. Parcă erau toate simptomele descrise pentru COVID-19”, povestește Dumitru. Cu toate acestea, nu s-a grăbit să sune la 112. Starea lui de sănătate era relativ bună și nici nu prea voia să ajungă la spitalele pline cu persoane infectate și medici epuizați și suprasolicitați.

„Între timp stăteam acasă și făceam proceduri băbești: ceai, lapte, compresuri”, râde el. Peste câteva zile a decis să-și facă testul COVID-19. A sunat un prieten ai cărui părinți sunt medici și a întrebat ce ar trebui să facă. „Pritenul a fost să ia setul pentru test de la un laborator privat. A doua zi am colectat probele așa cum scrie în instrucțiuni și le-am trimis la laborator. Peste câteva ore am primit un mail cu rezultatele testului – nu sunt infectat”, spune deja liniștit Dumitru.

El recunoaște că în toată această perioadă își construia în cap tot felul de scenarii: și ce fac dacă sunt infectat? Unde m-am infectat? Cum am să-mi revin? „Rezultatul m-a bucurat și liniștit pentru câteva ore, dar întrebarea orium rămâne: cum pot trece în această perioadă investigațiile medicale ca să văd ce am și cum mă pot să mă tratez? Acum, nu vreau să merg pe la spitale sau clinici unde există risc sporit de infectare”, spune tânărul.

Testul pe care l-a făcut  Dumitru la un laborator privat costă 800 de lei. Aceleași teste urmau să facă din bani proprii și voluntarii inițiativei „Împreună împotriva COVID-19”. Autoritățile i-au ăndemnat să meargă să-și facă testele la un labotaror privat, după ce un voluntar s-a infectat. Motivul de ce nu pot beneficia de teste gratuite ar fi fost că nu au semne evidente și grave de îmbolnăvire. A doua zi, voluntarii au anunțat că  toți cei care interacționează cu sutele de beneficiari aflați în grupul de risc, vor fi testați gratuit la unul din laboratoarele private.

Citește mai departe

Cultură

TEST / Află ce politician(ă) ai fi pe timp de pandemie

Publicat

pe

De către

Anul 2020. Pandemie globală. Dacă pentru oamenii simpli asta înseamnă izolare și pierderi economice, pentru politicieni criza a adus luarea unor decizii dificile și situații greu de gestionat. Unii lideri de țară și-au dezamăgit cetățenii și chiar întregul glob, în timp ce alții au ajuns în vizorul public drept vizionari și oameni calmi, cu rațiune.

Dacă ți se pare că tu te-ai fi descurcat mai bine, hai să vedem ce ai face dacă ai fi în locul lor. Fă testul și află ce politician(ă) ești în criza Covid-19!

Loading…

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Politică17 ore în urmă

Pe banii noștri: un deputat în căutarea identității și două partide care s-au lansat în gaming și aplicații mobile

La începutul acestei săptămâni Parlamentul părea că nu se putea trezi. Era luni dimineața, iar în acel moment, exista cam...

Social23 de ore în urmă

Cine a fost Lia Manoliu – sportiva din Chișinău care a intrat în Cartea Recordurilor

Lia Manoliu a fost o atletă română, laureată cu aur la Jocurile Olimpice de vară din Mexico 1968 și cu...

SocialO zi în urmă

10 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: Starea de urgență se prelungește până pe 31 iulie

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Politică2 zile în urmă

Rezumat din Parlament: angajarea răspunderii și minus două ore de democrație

Pe ordinea de zi ședinței au fost puse inițial 42 de proiecte de legi. Printre acestea au fost și alte...

Social2 zile în urmă

Turist în Moldova: Duruitoarea Veche, Râșcani

Duruitoarea Veche este una din cele mai cunoscute destinații turistice din Republica Moldova. Totuși, ne-am gândit că s-ar putea să vrei...

Social2 zile în urmă

9 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 195 cazuri noi de infectare și zece decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Economie3 zile în urmă

Cât costă să-ți reînnoiești încălțămintea

Sigur ai și tu măcar o pereche de încălțăminte preferată, pe care o porți cu plăcere, dar care ajunge într-o...

Advertisement

Politică

Divertisment4 zile în urmă

Va interzice Putin curcubeul?

PE SCURT Pe 3 iulie, la o întâlnire dintre Vladimir Putin și membrii grupului de lucru pentru amendamentele la Constituție,...

PoliticăO săptămână în urmă

Protest în regiunea transnistreană: „Noi nu vă limităm în totalitate”

PE SCURT Pe 2 iulie, în Râbnița a avut loc un protest după ce așa-zisele autorități transnistrene au anulat permisele...

Politică2 săptămâni în urmă

Ce înseamnă schimbările în Constituția Rusiei și cum ar putea influența regiunea transnistreană. Explicăm

PE SCURT De pe 25 iunie până pe 1 iulie are loc referendumul pentru modificarea Constituției Federației Ruse. În regiunea...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Trei sate moldovenești din stânga Nistrului au trecut în subordinea Tiraspolului?

PE SCURT Așa-zisele autorități transnistrene anunță că aproape 80% dintre cazurile de COVID-19 au fost tratate.  Thomas Mayr Harting, reprezentantul...

Politică4 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. „Discriminare. Autoritățile moldovenești nu au anulat bacalaureatul pentru studenții din regiune”

PE SCURT Astăzi, 16 iunie, în regiunea transnistreană, se încheie starea de urgență, însă restricțiile rămân în vigoare. Acest lucru...

Istorie1 lună în urmă

„Politicienii folosesc divizarea în societate, manipulând cu preferințele alegătorilor”, spune o doctoră în Științe Politice

PE SCURT Instalarea stării de urgență pare că a amplificat problemele politice și divergențele existente în societate, la fel ca...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: Tiraspolul sugerează că s-a descurcat mai bine decât Chișinăul

PE SCURT Biroul Politici de Reintegrare a anunțat că au fost ridicate unele restricții de circulație pentru locuitorii satelor din...

Advertisement

Opinii

iulie 2020
L Ma Mi J V S D
« iun.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031