Ziua Independenţei, fără Declaraţia de Independenţă

Ву Ion Surdu

Republica Moldova îşi sărbătoreşte astăzi Ziua Independenţei, însă fără actul de naştere a statului. Or, aşa cum a declarat V. Voronin în cadrul unei conferinţe de presă de după evenimentele din 7 aprilie, originalul Declaraţiei de Independenţă ar fi ars în timpul devastării sediului Parlamentului. Voronin mai spunea atunci că „originalul s-a păstrat în arhiva Parlamentului care a ars în proporţie de 80%, iar copia Declaraţiei se păstrează la Preşedinţie”.

Convins de faptul că dispariţia fără urmă a originalului Declaraţiei de Independenţă este o crimă la descoperirea căreia ar fi trebuit să-şi arunce forţele toate organele de ordine ale statului, am contactat cele trei instituţii de forţă care ar fi trebuit să aibă un răspuns clar despre (in)existenţa actului principal al R. Moldova. În zadar însă. Persoane din cadrul Serviciului de presă de la Ministerul Afacerilor Interne (MAI) s-au arătat surprinse de întrebarea noastră, de parcă au auzit pentru prima dată despre „dispariţia” Declaraţiei de Independenţă. „Ce a ars, nu înţeleg? Şi noi ce treabă avem? De ce noi trebuie să ştim de ce a ars?”. Deşi le-am adresat o întrebare simplă, cei de la Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) au solicitat ca ea să fie expediată prin poşta electronică, pentru că… „noi nu ştim ce doriţi dvs. concret”(!). Nici Serviciul de presă al Procuraturii Generale nu ne-a oferit vreun răspuns, motivând că este nevoie de timp pentru a afla careva informaţii.

Am încercat s-o găsim pe şefa arhivei Parlamentului, Galina Olnev, dar reprezentantul Secţiei relaţii cu mass-media a legislativului, Sergiu Vladica, ne-a spus că la arhivă nu e nimeni: „Şi G. Olnev, şi Maria Bujac au fost concediate. Reveniţi după 1 septembrie”.

Depănând firul, ne-am amintit de generalul Anatol Gamurari care a spus într-o conferinţă de presă că arhiva Parlamentului şi lucrurile preţioase din sediul acestuia au fost scoase cu două săptămâni înainte de 7 aprilie.
Imediat după declaraţia lui V. Voronin, membrii Asociaţiei „Parlamentul-90” au învinuit autorităţile comuniste de dispariţia Declaraţiei de Independenţă, care, în opinia lor, nu poate fi restabilită, deoarece unii dintre semnatarii actului nu mai sunt în viaţă. „Fără acest document nu putem demonstra cine suntem. Este ca şi cum am pierde certificatul de naştere”, a spus Alexandru Arseni, membru al prezidiului Asociaţiei.

Pe de altă parte, deputatul comunist Mark Tkaciuk declara contrariul: „Originalul Declaraţiei de Independenţă nu a ars, deoarece acesta este la Bucureşti”. Deputatul comunist Vladimir Ţurcan a precizat că, până pe 22 septembrie, o comisie specială urmează să stabilească numărul exact al actelor din arhiva Parlamentului, distruse în timpul protestelor de la 7 aprilie. Acelaşi, Ţurcan anunţa anterior presa că Declaraţia de Independenţă „poate fi recuperată în cinci minute”. Dacă „a recupera” înseamnă „a dobândi din nou; a recâştiga”, trebuie să înţelegem că documentul nici nu a ars, nici nu a fost răpit, ci este intact şi se află undeva pe aproape. Unde?

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.