Connect with us

Politică

Ziua Europei va fi marcată oficial în Republica Moldova pe 9 mai! Bugetarii vor avea zi liberă

Publicat

pe

În Republica Moldova Ziua Europei va fi marcată oficial pe 9 mai. Concomitent cu Ziua Victoriei. Mai mult, 9 mai va fi zi de odihnă pentru bugetari. Aceasta după ce miercuri Guvernul a avizat pozitiv iniţiativa unui grup de deputaţi privind completarea Listei zilelor comemorative, de sărbătoare și de odihnă.

Autorii inițiativei subliniază că declararea zilei de 9 mai – Ziua Europei are o importanţă simbolică pentru Republica Moldova, care şi-a declarat integrarea europeană drept principalul deziderat al politicii externe promovate.

Totodată, se menţionează că Republica Moldova a devenit membru al Consiliului Europei la 13 iulie 1995, iar Acordul de Asociere RM – UE a fost semnat la Bruxelles,  pe 27 iunie 2014.

Modificările urmează să fie făcute la Hotărârea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și la zilele de odihnă în Republica Moldova şi la Codul Muncii.

Ziua Europei sau Ziua Schuman este marcată anual de către comunitatea europeană şi ţările partenere pe 9 mai. Sărbătoarea a fost instituită în memoria ministrului Afacerilor Externe al Franţei, Robert Schuman, care este considerat iniţiatorul  fondării Uniunii Europene.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Politică

Amnesty International Moldova cere Procuraturii să investigheze comportamentul polițiștilor la protestul din Orhei

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Amnesty International Moldova cere Procuraturii Generale și Inspectoratului General de Poliție efectuarea unei investigații privind comportamentul polițiștilor și utilizarea de către aceștia a gazelor lacrimogene la protestul din fața sediului Judecătoriei Orhei.

Potrivit organizației, utilizarea gazelor lacrimogene în direcția manifestanților pașnici este o măsură excesivă și disproporționată. Aceasta în condițiile în care imaginile de la protest nu indicau prezența vreunui pericol pentru ordinea publică, altercații sau violențe.

Totodată, organizația atenționează că de pe uniformele forțelor de ordine de la protest lipseau însemnele de identificare individuală.

PE LUNG

Un grup de susținători ai activistului Platformei DA Gheorghe Petic au fost stropiți miercuri cu gaze lacrimogene, în timpul unei manifestații în fața sediului Judecătoriei Orhei, acolo unde s-a pronunțat sentința în privința acestuia.

Incidentul s-a produs după pronunțarea sentinței în timp ce Gheorghe Petic urma să fie transportat de forțele de ordine.

Potrivit Unimedia, șase persoane au ajuns la spital, unde acestora li s–a stabilit diagnoza: combustie chimică a ochilor.

După incident, Amnesty International Moldova a emis un comunicat de presă în care a cerut Procuraturii Generale și Inspectoratului General de Poliție, în regim de urgență, să efectueze o investigație promptă și obiectivă privind „alegațiile de aplicare excesivă, nejustificată și abuzivă a gazelor lacrimogene de către presupușii polițiști, în cadrul protestelor de astăzi din fața Judecătoriei Orhei”.

Organizația a amintit autorităților statului prevederile legislative privind restricționarea utilizării mijloacelor speciale, care pot fi utilizate doar în condiții de excepție.

În plus, cei de la Amnesty International Moldova au făcut referire la articolului 40 din Constituția RM care garantează fiecărui cetățean dreptul la întrunire, precum și libertatea fundamentală de exprimare în cadrul protestelor pașnice.

Experții organizației atenționează că organele de poliție sunt obligate conform legii să apere și protejeze protestatarii pașnici, și nicidecum să-i intimideze.

Și Asociația Promo-LEX a venit cu o reacție după acest incident, în care a declarat că aplicarea gazelor lacrimogene a fost o măsură disproporționată îndreptată împotriva manifestanților, care nu prezentau nici un fel de pericol pentru autospecială sau pentru forțele de ordine.

Poliția Națională a precizat că gazele lacrimogene au fost utilizate de un angajat al Inspectoratului Național de Patrulare care a fost bruscat, inclusiv fizic, de unul dintre protestatari. Într-un comunicat de presă se precizează că polițistul a aplicat metodele speciale „pentru a opune rezistență agresiunilor și pentru a permite deplasarea transportului în deplina siguranță”.

Precizăm că fostul polițist de frontieră, activist DA și candidat la parlamentare pe lista națională a blocului ACUM, Gheorghe Petic a fost condamnat pentru viol la trei ani și șase luni de pușcărie, cu executarea pedepsei într-un penitenciar de timp semi-închis și o amendă de 30.000 de lei pentru violare de domiciliu. Acuzatul nu-și recunoaște vina și susține că dosarul i-a fost fabricat politic

Citește mai departe

Politică

Blocul ACUM cheamă cetățenii la protest în fața Parlamentului: „Apărăm Justiția!”

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Blocul ACUM cheamă cetățenii la protest joi, la 11:30, în fața Parlamentului, „pentru a apăra Justiția”. Manifestația survine după ce doi activiști ai Platformei DA, Gheorghe Petic și Sergiu Cebotari, au fost condamnați la închisoare.

Totodată, Blocul ACUM a lansat un îndemn repetat către toți deputații noi-aleși să voteze chiar din primele ședințe ale Parlamentului pachetul de legi și acte legislative „menite să înceapă demontarea sistemului oligarhic și edificarea statul de drept”.

PE LUNG

Miercuri, fostul angajat al „Poștei Moldovei”, Sergiu Cebotari, care a făcut mai multe dezvăluiri despre o schemă de trafic cu anabolizante, a fost condamnat la 8 ani de închisoare în penitenciar de tip semi-închis, cu executare, într-un dosar penal pentru delapidarea averii străine și folosirea muncii forțate.

Tot miercuri, un alt activist al Platformei DA, fostul polițist de frontieră, Gheorghe Petic a fost condamnat pentru viol la trei ani și șase luni de pușcărie, cu executarea pedepsei într-un penitenciar de tip semi-închis și o amendă de 30.000 de lei pentru violare de domiciliu.

De notat că  în fața Judecătoriei Orhei, unde a fost emis verdictul în dosarul care este vizat Gheorghe Petic, s-au adunat mai mulți deputați și susținători ai blocului ACUM, care au protestat împotriva condamnării acestuia. Totodată, mai multe persoane care se aflau la fața locului au declarat că polițiștii ar fi folosit gaze lacrimogene împotriva lor.

Ambii activiști ai Platformei DA s-au declarat nevinovați, susținând că dosarele au fost fabricate politic.

Imediat după aceasta blocul ACUM a emis o declarație în care se arată că „condamnarea la ani grei de pușcărie în baza unor dosare fabricate a lui Gheorghe Petic și Sergiu Cebotari, activiști ai Platformei DA, reprezintă sfârșitul justiției și democrației în Republica Moldova. Este mesajul foarte clar al regimului Plahotniuc-Dodon către întreaga societate – jocurile de-a democrația s-au terminat, oricine se va opune puterii oligarhice va păți la fel”.

Potrivit celor de la blocul ACUM „aceste condamnări absurde” îi motivează și mai mult să lupte în continuare, să promoveze pachetul de legi pentru dezoligarhizarea țării și să scoată instituțiile statului din captivitate.

„Blocul ACUM îndeamnă repetat toți deputații cărora le pasă de această țară și de drepturile fundamentale ale omului și care nu doresc ca Republica Moldova să se transforme definitiv într-o dictatură să voteze chiar din primele ședințe ale Parlamentului pachetul de legi și acte legislative menite să înceapă demontarea sistemului oligarhic și edificarea statul de drept. Stimați deputați, aleși ai poporului! Astăzi au fost condamnați pe nedrept Gheorghe Petic și Sergiu Cebotari! Mâine poate fi oricare dintre voi!”, se mai arată în declarația formațiunii politice.

Precizăm că, joi, la ora 13.00, Parlamentul se convoacă în ședința de constituire. Decretul a fost semnat de președintele Igor Dodon.

Citește mai departe

Politică

Igor Dodon a convocat Parlamentul: „Cu Doamne-ajută, ne vedem mâine!”

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Igor Dodon a semnat decretul de convocare a Parlamentului, de legislatura a X-a. Noii deputați se vor convoca în plen joi, 21 martie, începând cu ora 13.00. Șeful statului a anunțat astăzi la un briefing că intenționează să susțină un discurs în fața plenului Legislativului:

„Am decis să vin cu un discurs în fața deputaților noi-aleși, cu o adresare către cetățeni.”

PE LUNG

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon a decis să convoace mâine parlamentul ales pe 24 februarie 2019. Acesta a solicitat secretariatului Parlamentului să aibă grijă de buna desfășurare a primei ședințe și să invite corpul diplomatic.

„Cu Doamne-ajută, ne vedem mâine!”

Potrivit articolului 63 (2) din Constituția Republicii Moldova, Parlamentul se întrunește la convocarea președintelui Republicii Moldova în cel mult 30 de zile de la alegeri.

Şedinţa de constituire a Parlamentului nou-ales va fi prezidată de cel mai în vârstă deputat. Decanul de vârstă, ca și în legislatura anterioară, este deputatul socialist Eduard Smirnov, care, în acest an, va împlini 80 de ani.

La prima ședință președintele Curții Constituționale urmează să prezinte raportul privind rezultatele alegerii Parlamentului și validarea mandatelor deputaților aleși.

Parlamentul se consideră legal constituit din data ședinței de constituire.

După constituirea legală a Parlamentului se alege președintele Parlamentului, vicepreședinții și se formează Biroul permanent al Parlamentului. În termen de 10 zile de la prima ședință, vor fi constituite fracțiunile parlamentare, care funcționează în baza regulamentului propriu.

Reamintim că la 9 martie Curtea Constituțională a validat rezultatele alegerilor parlamentare din 24 februarie, în urma cărora Partidul Socialiștilor deține 35 de mandate în noul legislativ, Partidul Democrat – 30 de mandate, blocul electoral ACUM – 26 de mandate, Partidul ȘOR – 7 mandate. Trei deputați au acces în Parlament fiind candidați independenți.

Sursa foto: privesc.eu

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Economie3 ore în urmă

În R.Moldova a fost testată în premieră tehnologia 5G

PE SCURT Compania Orange Moldova a testat în premieră tehnologia 5G în Republica Moldova. 5G este generația a cincea de...

Externe4 ore în urmă

Un ucrainean a primit o amendă de 4 300 de euro pentru o mită de CINCI euro

PE SCURT Un cetățean al Ucrainei a încercat să ajungă în Letonia fără asigurare medicală, iar atunci când nu i-a...

Politică4 ore în urmă

Amnesty International Moldova cere Procuraturii să investigheze comportamentul polițiștilor la protestul din Orhei

PE SCURT Amnesty International Moldova cere Procuraturii Generale și Inspectoratului General de Poliție efectuarea unei investigații privind comportamentul polițiștilor și...

Externe15 ore în urmă

Radovan Karadzici, supranumit „măcelarul din Balcani”, condamnat la închisoare pe viaţă

PE SCURT Fostul lider politic al sârbilor din Bosnia, Radovan Karadzici, a fost condamnat miercuri la închisoare pe viaţă de...

Social16 ore în urmă

Protestatari din fața sediului Judecătoriei Orhei, stropiți cu gaze lacrimogene: Ce declară Poliția

PE SCURT Mai mulți protestatari au fost stropiți astăzi cu gaze lacrimogene, în fața sediului Judecătoriei Orhei, unde s-a pronunțat...

Social17 ore în urmă

Locatarii de pe str Alba Iulia – din nou la proteste

PE SCURT Un grup de locatari de pe strada Alba Iulia din Chișinău au ieșit din nou la proteste împotriva...

Sănătate18 ore în urmă

În România se pregătește legalizarea canabisului

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a spus că se discută despre legalizarea canabisului în România, în scopuri medicinale, în condițiile în...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri3 zile în urmă

Alegeri parlamentare 2019: 9 candidați care au luat mai puțin de 200 de voturi

Comisia Electorală Centrală a publicat rezultatele finale ale alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019. Moldova.org a cercetat rezultatele și vă...

Alegeri4 zile în urmă

PDM, gata să discute cu Comisia de la Veneția și să schimbe Constituția pentru retragerea mandatelor deputaților

Curtea Constituțională a confirmat pe 14 martie rezultatele referendumului republican consultativ din 24 februarie 2019. La referendum au participat mai...

Alegeri5 zile în urmă

Valeriu Munteanu: „Truda” PL în campania electorală a turnat multă apă la moara PD”

Fostul ministru al Mediului, Valeriu Munteanu, fost membru al Partidului Liberal, a declarat în cadrului unui interviu pentru tribuna.md că „PL...

Alegeri5 zile în urmă

Alegeri parlamentare: top 5 deputați care au câștigat la limită

După afișarea rezultatelor finale de către Comisia Electorală Centrală, Moldova.org a cercetat rezultatele și vă propune topul celor 5 deputați...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Ceasul buclucaș / Cadoul electoral de la Șor, scos la vânzare de un alegător

Pliantele electorale și-au găsit locul în stocul de făcut foc iarna, calendarele stau cuminți pe pereți, dar iată că unul...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Alegătorii din circumscripția 48, învățați cum să voteze pentru un candidat din regiunea separatistă

Un utilizator Facebook a făcut publice niște imagini video în care se vede cum un bărbat îi învață pe ceilalți...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Primara de Budești, Nina Costiuc, supărată foc pe alegătorii din circ. 32

Nina Costiuc, candidata pe circumscripția nr. 32 din partea Partidului Democrat, care a fost devansată de doi contracandidați ai săi,...

Advertisement

Opinii

martie 2019
L Ma Mi J V S D
« feb.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com