William Hill: Soarta formatului de negocieri se va decide la Odesa

Intalnirea de la Odesa a reprezentantilor Chisinaului, Tiraspolului si a mediatorilor in problema transnistreana – Ucraina, Rusia si OSCE, care va avea loc la 26-27 septembrie, va fi primul pas in reluarea a negocierilor si extinderea formatului de negocieri, a declarat joi, William Hill, seful Misiunii OSCE in Moldova.

Diplomatul a declarat ca are toate motivele sa creada ca la noua runda de consultari va fi semnat un acord de implicare a SUA si Uniunii Europene in calitate de observatori la procesul de negocieri. “Speram ca la intalnirea de la Odesa vom ajunge la un numitor comun si vom aproba o hotarare de largire a formatului de negocieri. SUA si UE nu au fost invitati la Odesa, dar am motive sa cred ca vor fi invitati la urmatoarea intalnire si sper ca acest lucru se va intampla”, a declarat Hill.

Oficialul OSCE a specificat ca la Odesa va fi abordata problema organizarii alegerilor democratice la Tiraspol, democratizarea regiunii, monitorizarea granitei moldo-ucrainene pe segmentul transnistrean si retragerea prezentei militare rusesti din zona.

Hill a salutat solicitarea presedintilor Republicii Moldova si Ucrainei, Vladimir Voronin si Victor Iuscenko, adresata presedintelui in exercitiu al OSCE, privind crearea unei Comisii electorale internationale pentru organizarea alegerilor democratice in Transnistria. „Misiunea OSCE are o atitudine pozitiva fata de aceasta decizie si asteptam ca ea sa fie examinata”, a spus Hill.

Totodata, diplomatul a precizat sa nu se confunde alegerile parlamentare preconizate pentru luna decembrie de regimul Smirnov cu cele ce urmeaza sa fie desfasurate de o comisie internationala. “Alegerile organizate de conducerea transnistreana vor fi ignorate si nerecunoscute de misiunea noastra. OSCE nu va monitoriza aceste alegeri si nici nu le va recunoaste", a mentionat Hill.

Potrivit oficialului OSCE, pentru organizarea unor alegeri conforme normelor democratice, din punct de vedere tehnic ar fi nevoie de circa 8 luni. In plus, este necesara o decizie politica, care se discuta inca, motiv din care nu poate fi numita o data concreta cand vor avea loc alegeri in Transnistria.

Amintim ca administratia transnistreana, care a demarat deja campania electorala, intentioneaza sa invite observatori internationali, din CSI si CSI-2, pentru a monitoriza scrutinul si a oferi legitimitate acestuia. Anterior, legislatia electorala transnistreana a fost declarata conforma standardelor europene de catre experti de la Moscova si Kiev. // Reporter.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.