Analizand situatia creata in jurul participarii observatorilor internationali la scrutinul prezidential din Rusia, cotidianul Vremia Novostei, scrie ca epopeea invitatiei acestora la alegeri atinge cote paroxistice.
„O parte a organizatiilor internationale si-au exprimat deja nemultumirea in ceea ce priveste conditiile propuse. Conducerea Rusiei se incapataneaza sa invite mai multi observatori. O parte a observatorilor sunt invitati de catre Duma de Stat si de ministerul de Externe. Cele mai mari delegatii de observatori vor veni din partea Oficiului pentru Institutii Democratice si Drepturile Omului (ODIHR) al OSCE si din partea Comitetului Executiv al CSI – cate 70 persoane, APCE, Adunarea Parlamentara a OSCE, Adunarea Parlamentara a CSI si Organizatia de Cooperare din Shanghai – cate 30 de observatori.
In continuare, Vremia Novostei mentioneaza ca ODIHR si-a exprimat nemultumirea de conditiile impuse de rusi, insistand asupra faptului ca biroul trebuie sa decida singur perioada de acreditare, urmand ca vizele sa fie eliberate in timp util.
„Reactia CEC de la Moscova nu s-a lasat mult asteptata. Membrul acesteia, Elvira Ermakov, a declarat ca, potrivit legii, observatorii trebuie sa vina doar cu o zi inainte de ziua alegerilor, precizand ca nimeni nu vine sa monitorizeze alegerile „cu o un an inainte” Se pare ca imbinarea de cuvinte „cu un an inainte” a fost o simpla hiperbola, intrucat observatorii OSCE n-au cerut un an, si nici o luna, ci doar trei saptamani pentru a monitoriza campania electorala”, precizeaza Vremia Novostei.
|
In acelasi context, ziarul publica si declaratia membrului CEC, responsabil de directia externa, Igor Borisov, care promite observatorilor ODIHR crearea tuturor conditiilor necesare pentru monitorizarea alegerilor, dar remarca ca Rusia a fost si va fi un stat suveran, care este in drept sa fixeze singura modalitate si formatul monitorizarii pe teritoriul sau.
„Se pare ca acest pasaj trebuie interpretat drept un refuz pentru ODIHR de a monitoriza nu doar ziua alegerilor, ci si campania electorala. Potrivit lui Borisov, aceasta norma este caracteristica doar statelor care abia pasesc pe calea democratiei. Altfel spus, partea rusa considera ca Rusia a atins un nivel al democratiei atat de inalt, incat nu mai are nevoie de sustinerea Occidentului, precum tarile Asiei sau Africii. Oricum, se pare ca CEC al Rusiei va tergiversa, la maxim, acest dialog, asa incat discutiile privind monitorizarea campaniei electorale isi vor pierde orice sens”, mai mentioneaza Vremia Novostei. // DECA-Press