Votul electronic, o necesitate a moldovenilor de peste hotare

Săptămâna trecută, emigranții moldoveni din 11 țări au înaintat un demers către autoritățile de stat prin care au cerut instituirea unui Minister al Diasporei precum și accelerarea implementării procedurii de vot electronic și introducerea votului prin corespondență care, potrivit acestora, va contribui în mod esențial la creșterea numărului de votanți în afara țării și va permite emigranților moldoveni exercitarea dreptului constituțional la vot.

„cine vrea, caută mijloace, cine nu vrea – caută motive”

Astfel, 29 de asociații ale diasporei, care au semnat acest demers, susțin necesitatea implementării acestor forme de vot. Părerile moldovenilor însă par a fi împărțite în aceea ce privește metodele moderne de exercitare a dreptului de vot. Ala Mândâcanu, președintele comunității moldovenilor din Quebec, a declarat pentru Moldova.ORG că opiniile moldovenilor în acest sens diferă totuși. „Noi am semnat o petiție privind votul prin corespondență. Cu votul electronic opiniile diferă, majoritatea nu au încredere, se tem de falsificări. Eu una sunt convinsă că dacă Brazilia a reușit, vom reuși și noi. Dacă se creează un sistem securizat, cu un centru de control dublură (în România sau SUA) cred că nu ar fi probleme. În cazul în care fiecare votant aplică din timp și primește un număr individual de identificare, votul poate decurge în condiții de maximă securitate. Cine vrea, caută mijloace, cine nu vrea – caută motive”, a declarat Ala Mândâcanu.

La fel, Ala Mândâcanu a mai concretizat că trebuie mai întâi de toate să fie pus la punct registrul alegătorilor și să se elibereze cardul de alegător fiecărui cetățean RM cu drept de vor. Potrivit ei, atunci vor putea fi evitate falsificările din liste. „Aici, la Montreal, am văzut cum se dadeau carduri de alegatori senegalezilor. La comunitate au venit reprezentanti de la ambasade și eliberau cu semnătură carduri (sau cartele, sau certificate, nu contează denumirea) cu semnătura senegalezilor stabiliți în Canada. Cred ca Republica Moldova poate și trebuie să facă acest efort. Orice cetățean RM ar aplica cu plăcere pentru card (arată ca orice card bancar, cu dungă de protecție). Asta e mult mai important. Atunci, cu acest card, s-ar putea asigura un vot securizat, chiar și electronic. Ca la bancă”, a mai adăugat aceasta.

Chiril Tișcic, președintele Asociației moldo-române „Mihai Eminescu” din Elveția este de aceeași părere. Acesta se declară Pro în cazul implementării formelor moderne de vot. „Suntem o țară mică, prea săracă pentru a-şi permite consulate în mai multe orașe mari ale uneia și aceleiași țări. În schimb, avem resurse umane suficient de competente pentru a pune la punct acest sistem de votare. Avantajul e clar : o mai mare participare la votare va spori sensibil reprezentativitatea puterii”, a mai spus președintele asociației citate.

Iurie Ciocan: Se lucrează în acest sens…

Solicitat de Moldova.ORG, președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan, susține că se lucrează în acest sens și că problema este discutată de fiecare dată în fracțiunile parlamentare, însă este necesar, în mod evident, ca decizia să fie adoptată în Parlament, după care se va putea trece în mod direct la implementare. „Noi promovăm ideea implementării acestor modalități de vot”, a declarat Iurie Ciocan, adăugând că în practica internațională se utilizează pe larg și cu succes ambele modalități de vot.

În ceea ce privește însă credibilitatea acestora, Iurie Ciocan e de părere că acest lucru depinde de persoană. Potrivit lui, cetățenii care acceptă Internetul și sunt utilizatori activi, sunt pentru votul electronic, pe când cei care sunt obișnuiți cu formele tradiționale, în scris, vor opta pentru votul prin corespondență. În context, președintele CEC mai spune că în primul rând trebuie să existe o certitudine și o încredere din partea cetățenilor în ceea ce privește aceste forme de vot. „Orice inovație care vine în sfera electorală trebuie să aibă o credibilitate de aceea este necesară o precauție maximă în construirea acesteia”, a conchis Iurie Ciocan.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.