Voronin s-a aliat cu Smirnov impotriva Romaniei

(Un comentariu de Vitalie Calugareanu pentru Radio Deutsche Welle)
Regimul comunist de la Chisinau si cel separatist de la Tiraspol, ambele suspectate ca ar fi ghidate politic de Moscova, si-au unit eforturile si ataca impreuna Romania.
In timp ce pretinsul ministru de externe al autoproclamatei republici transnistrene, Valerii Litkai, numeste Romania „purice al SUA pus sa piste ursul rus”, liderul de la Chisinau, Vladimir Voronin, acuza Bucurestiul de imperialism si se declara urmas al lui Stefan cel Mare care, potrivit lui, a fost moldovean.

Modul in care au reactionat la diferite situatii din ultima vreme exponentii regimurilor de pe cele doua maluri ale Nistrului este mai mult decat ciudat. Mai multi analisti cred ca e vorba de o conspiratie antiromaneasca moldo-ruso-transnistreana.

Este important sa precizam de la bun inceput ca interviul lui Valerii Litkai a aparut in presa de la Moscova la numai o zi dupa ce un cotidian bucurestean a publicat un interviu cu liderul comunist de la Chisinau, Vladimir Voronin, interviuri in care cei doi ataca butucanos Romania.
Bildunterschrift: In a treia zi, seful gruparii separatiste de la Tiraspol, Igor Smirnov, a amenintat ca va interzice intrarea in Transnistria a masinilor cu placute romanesti de inmatriculare ca raspuns la decizia Guvernului de la Chisinau de a interzice circulatia autovehiculelor cu numere de inmatriculare transnistrene. Faptul ca supararea lui Igor Smirnov a ricosat nu spre Chisinau, ci spre Bucuresti tradeaza o stare de rivalitate falsa dintre regimurile de la Chisinau si Tiraspol. Ori se stie ca saptamanal in Transnistria intra mii de automobile cu numere moldovenesti si doar una sau doua cu numere romanesti. De aici rezulta ca tinta lui Igor Smirnov nu a fost aceea de a determina Chisinaul sa renunte la restrictiile de circulatie impuse automobilelor transnistrene, ci pur si simplu de a alimenta discordia dintre Bucuresti si Chisinau si de a intretine imaginea de rival pe care Vladimir Voronin incearca sa i-o creeze Romaniei in randul basarabenilor.

Referindu-se la amenintarea lui Igor Smirnov ca va interzice intrarea in Transnistria a automobilelor romanesti, deputatul din opozitie, Veaceslav Untila, a spus ca liderul separatist s-a inspirat din actiunile antiromanesti ale presedintelui Voronin:

„Cred ca este un exemplu dat de presedintele Voronin pe care Smirnov l-a preluat cu placere. Asa, ca sa fie cat mai multa galagie si populism… Dar sa nu uitam ca numai Romania va fi avocatul Republicii Moldova in procesul de aderare la UE si noi trebuie sa profitam de aceasta mare ocazie”.

Si fostul ministru de Interne al Republicii Moldova, Victor Catana, s-a aratat contrariat de actiunile concertate moldo-transnistrene indreptate impotriva Romaniei:

„Eu singur m-am fastacit… Nu inteleg! Toate initiativele acestea duc la provocari. Cu ce ocazie trebuia provocata Romania? Cu ce ocazie, in cazul acesta (in cazul interdictiei de circulatie a masinilor cu numere transnistrene – n.n.) trebuia de provocat Transnistria? Eu nu stiu…!”.

Aceasta neclaritate este de inteles daca tinem cont ca la 16 mai 2001, presedintele Vladimir Voronin si seful administratiei ilegale de la Tiraspol, Igor Smirnov, au semnat la Chisinau un acord de recunoastere reciproca a permiselor de conducere si a placutelor de inmatriculare, document in vigoare si in ziua de astazi.

Cat despre relatia de subordonare a administratiei de la Chisinau in raport cu Kremlinul, aceasta transpare si din nota diplomatica, aparent indrazneata, a Ministerului moldovean de Externe transmisa zilele acestea diplomatiei ruse, nota in care Moscova este chemata sa se abtina de la deschiderea sectiilor de votare in regiunea transnistreana la alegerile din Duma rusa, stabilite pentru 2 decembrie 2007. In mod sfidator, imediat dupa acest demers al Chisinaului, ambasadorul Federatiei Ruse din Republica Moldova, Valerii Kuzimin, s-a intalnit la Tiraspol cu Igor Smirnov si l-a asigurat ca cetatenii rusi din Transnistria vor avea posibilitate sa voteze. In aceeasi zi, seful Biroului electoral central al Transnistriei, Piotr Denisenko, a anuntat ca in ziua alegerilor legislative din Rusia, in Transnistria vor fi deschise 24 de sectii de votare. Chisinaul, insa, nu a mai reactionat nici macar neoficial la gestul sfidator al Moscovei si Tiraspolului.  // DECA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.