Voronin dezvaluie motivul abandonarii “Planului Kozak”

CVASIESECUL NEGOCIERILOR DE pace privind Transnistria, de la sfarsitul lunii octombrie, a provocat o noua iesire la rampa a presedintelui moldovean, Vladimir Voronin. La o intalnire cu ziaristii rusi sositi la Chisinau pentru a se informa cu privire la planurile Chisinaului privind reunificarea Republicii Moldova, Voronin a declarat ca a refuzat semnarea Memorandumului Kozak pe motiv ca documentul continea un paragraf ce pana atunci nu figurase in variantele discutate.

Potrivit lui Voronin, prin acest document, Moldova isi dadea acordul pentru amplasarea unei baze militare rusesti, pe teritoriul sau, pentru 20 de ani. Voronin a afirmat ca a descoperit paragraful in orele anterioare ceremoniei de semnare, fapt ce l-a facut sa anuleze evenimentul. Refuzul presedintelui moldovean a fost intemeiat pe argumentul constitutional potrivit caruia Republica Moldova este un stat neutru, fapt ce face ca amplasarea sau mentinerea unor baze straine pe teritoriul sau sa fie ilegala. UCRAINA NU VA TRIMITE OBSERVATORI LA ALEGERI Dupa 15 luni de intrerupere, reluarea negocierilor privind statutul Transnistriei nu a adus nici un progres notabil. Abordand, in mod voit, chestiuni tehnice, de natura sa nu irite partile aflate in conflict, runda de la sfarsitul lunii octombrie a consemnat totusi cateva momente importante. Primul dintre acestea este participarea reprezentantilor SUA, Stiven Mann, si UE, Adrian Jakobovits, in calitate de observatori, chiar daca, deocamdata, fara o contributie precisa. Un al doilea moment important este inasprirea pozitiilor reprezentantului OSCE, William Hill, care a declarat ca lipsa unui rezultat concret in ceea ce priveste retragerea armamentului rusesc din regiune denota ,absenta vointei politice". ,Daca aceasta va aparea, a declarat Hill, procesul de evacuare a munitiilor rusesti ar putea fi finalizat in sase luni". Valeri Litkai, reprezentantul regimului separatist, a propus o alta abordare a subiectului, afirmand ca retragerea armamentului va face obiectul unor negocieri separate intre Rusia si OSCE. Fara a nega impasul, Valeri Nesteruskin, reprezentantul Federatiei Ruse, a declarat ca unul dintre motivele amanarii evacuarii armamentului este ,intreruperea legaturii dintre parti, pentru o perioada foarte lunga". ,Procesul de democratizare" a Transnistriei a fost incurajat de toti participantii, fara ca cei implicati sa defineasca foarte clar termenul. Reprezentantul Ucrainei, Dmitri Tkaci, a anuntat ca tara sa nu va trimite observatori oficiali la alegerile legislative organizate in decembrie de autoritatile separatiste ale regiunii transnistrene. Partile au decis initierea unor consultari pentru constituirea unei misiuni internationale de evaluare a situatiei din regiune, in vederea organizarii ulterioare de alegeri democratice. Chestiuni vitale precum procedurile din Zona de Securitate si reluarea sedintelor Comisiei Unificate de Control au fost lasate, pentru moment, in suspensie.

"Pro Europa" vrea pro tectorat ONU la Est de Nistru Organizatia neguvernamentala "Pro Europa" a anuntat ca a elaborat un plan de solutionare a conflictului. Documentul prevede infiintarea la Chisinau a unui Comisariat Suprem al ONU (CS ONU), care va incheia un acord politic privind statutul special al raioanelor din est ale Republicii Moldova, elaborat in conformitate cu principiile suveranitatii si integritatii teritoriale. CS ONU va detine mandatul de creare si control asupra organelor democratice de autoadministrare, in scopul asigurarii securitatii in teritoriu, si va avea competenta de a inlatura din functie orice institutie si persoana oficiala din Transnistria. // Adevarul

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.