Voronin bate campii din nou şi acuză şi Serbia

Preşedintele moldovean Vladimir Voronin a sugerat că şi Serbia a fost implicată in evenimentele de săptămana trecută de la Chişinău, alături de serviciile secrete romane.

"Aici la intrare (la Parlament – n.red.), am fotografiat un iugosloav cu documente ale unei instituţii nord-americane. In 7 aprilie, au existat şapte persoane din Serbia care au condus evenimentele şi agenţi ai serviciilor de securitate din Romania. Avem totul filmat şi le putem identifica pe toate bestiile care au bătut poliţişti. Ii vom aresta şi judeca", a declarat Voronin intr-un interviu acordat cotidianului spaniol El Pais, citat de NewsIn.

Este pentru prima oară cand Voronin aduce in discuţie un alt "factor extern" decat Romania in ceea ce priveşte protestele de la Chişinău, care au degenerat in 7 aprilie, cu devastarea sediilor Parlamentului şi Preşedinţiei. Voronin a acuzat Romania de implicare in aceste proteste, expulzandu-l pe ambasadorul Filip Teodorescu, despre care a afirmat că a acordat consultanţă opoziţiei in timpul campaniei electorale. De asemenea, preşedintele moldovean a acuzat opoziţia de tentativă de lovitură de stat.

In interviul din El Pais, Voronin mai spune că scopul evenimentelor de la Chişinău a fost provocarea unei "revoluţii colorate". "Nu ii interesa rezultatul alegerilor", a spus preşedintele moldovean, referindu-se la protestatari. "Problema nu este falsificarea alegerilor. Voiau să profite de moment pentru a organiza o operaţiune de genul celor cărora li se spune revoluţii colorate. Acelaşi scenariu ca la Belgrad, Tbilisi, Bişkek şi Kiev", a mai spus Voronin.

Intrebat unde se afla in momentul violenţelor de marţi, Voronin a spus că a stat o perioadă in biroul său de la Parlament, apoi s-a mutat la sediul Guvernului. "Am fost aici, in Parlament. Gărzile mele de corp nu le-au permis să se atingă de biroul meu. Cand au spart geamurile şi a inceput să fie curent, m-am mutat la Guvern", a declarat Voronin.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.