Voronin: 7 aprilie – revoluţia trădătorilor

Preşedintele Moldovei Vladimir Voronin consideră că „dezordinile în masă de la 7 aprilie şi organizarea blocării alegerii noului preşedinte aparţin aceluiaşi lanţ”. După cum transmite INFOTAG, despre aceasta el a declarat în interviul pentru agenţia rusă „RIA Novosti” în ajunul vizitei sale la Moscova.

Potrivit lui, organizatorii acestor acţiuni au provocat nu doar înlăturarea Partidului Comuniştilor de la putere, dar „şi-au propus un scop şi mai mare – lichidarea independenţei moldoveneşti”.

„Anume aceasta deosebeşte scenariul din Moldova de cele aplicate cu patru ani în urmă în Ucraina şi cu cinci ani în urmă în Georgia. Aceasta a fost „revoluţia trădătorilor”, iar nu a patrioţilor şi democraţilor – un fel de „vlasovşcină” modernă. Mi-e ruşine pentru această opoziţie”, a declarat Voronin.

El susţine că „în primul deceniu după căderea URSS toţi vorbeau despre Moldova că se va uni neapărat cu România”.

„Poate că mai devreme sau mai tîrziu aşa se va întîmpla. Însă din 2001, cînd partidul nostru a învins pentru prima oară la alegerile parlamentare, situaţia din ţară se schimbă serios. Nu numai pe plan economic şi social. În primul rînd Moldova a răspuns foarte clar la două întrebări ale dezvoltării sale de stat. În primul rînd este vorba de calea parteneriatului strategic cu Rusia şi, în al doilea rînd, despre anunţarea deschisă a priorităţii integrării europene”, a declarat preşedintele în exerciţiu al Modlovei.

Potrivit lui, aceste două priorităţi „au ridicat imunitatea statului faţă de acţiunile din exterior, au consolidat semnificativ suveranitatea ţării”, iar „politica internă şi externă, în sfîrşit, a început să se sprijine pe interesele majorităţii cetăţenilor”.

Voronin consideră că „pogromurile de la 7 aprilie este ultima şansă de a întoarce Moldova în anii 90”.

„Sînt convins că acest scenariu de forţă care a fost aplicat în centrul Chişinăului a fost un răspuns direct, isteric la întrevederea de la 18 martie de la Moscova. Anume atunci, imediat după întrevederea mea cu Dmitri Medvedev, după ce a apărut perspectiva reală a unificării Moldovei, opoziţia a adus acuzaţii privind posibila fraudare a alegerilor. Nervii cuiva au cedat serios”, a declarat Voronin.

În opinia sa, „campania de defăimare a statalităţii moldoveneşti în Europa nu a fost dezvoltată”, de aceea organizatorii ei au decis să blocheze alegerile preşedintelui pentru „a paraliza conducerea ţării, pentru a o aduce într-o criză economică şi politică, într-o nouă campanie electorală”.

„Şi iată atunci, indiferent cine va cîştiga alegerile, va pierde Moldova. Atunci se va ajunge la înfrîngerea sa politică, economică şi socială, conflictul regional se va transforma într-o a doua Transnistrie”, a spus şeful statului.

Voronin consideră că „atunci ne vom putea lua adio definitiv de la Transnistria, iar Moldova o vom da sub protectorat României pe 20 de ani, urmat de unirea cu ea”.

„Anume de aceea tot ceea ce încearcă să întreprindă oponenţii noştri ei o fac nu ca oponenţi ai Partidului Comuniştilor, pe cît ca oponenţi ai Moldovei. Ei se comportă ca o forţă care provoacă o catastrofă geopolitică unde va fi implicată România, Ucraina şi Rusia. Iată de ce alegerile apropiate din Moldova vor deveni, în esenţă, in plebiscit despre independenţa noastră”, a declarat Voronin.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.