Vocea Celor Asupriti din Regiunea de Est a Moldovei a Fost Auzita la Washington

Washington, DC (Moldova Foundation) — Intre 2 si 5 noiembrie 2005, Fundatia Moldova a organizat o serie de prezentari cu referire la problemele drepturilor omului din localitatile din stanga Nistrului ale Republicii Moldova. Pentru a auzi vocea majoritatii asuprite – moldovenii – Fundatia i-a invitat in SUA pe domnii Ion Iovcev, Directorul liceului Lucian Blaga din Tiraspol care preda in limba romana, si Ion Manole, Director executiv al Promo-Lex, organizatie neguvernamentala din Chisinau care se axeaza pe apararea drepturilor taranilor din stanga Nistrului.

Ambasadorul Steven Mann, Negociatorul Departamentului de Stat pentru conflictele din Eurasia, seful delegatiei americane in cadrul noului format de negocieri pentru conflictul transnistrian “5+2” si alti demnitari ai Departamentul de Stat si USAID au avut ocazia sa afle informatie din prima sursa. Oaspetii moldoveni au informat despre problemele copiilor din Transnistria care sunt deprivati de invatarea in limba materna, despre taranii carora li s-a luat unica lor sursa de existenta, pamantul, ce-l detineau in proprietate privata care a fost confiscat de catre separatisti. (Fermierii au fost improprietariti urmare a implemtarii programului de privatizare de catre Guvernul Republicii Moldova sustinut de catre USAID).

“Din partea a 15 mii de copii, parintii lor si profesorilor, eu va rog sa ne intelegeti si sa ajutati acesti copii sa invete in limba romana”, a spus dl Iovcev, care e bulgar de origine.

Informatii detaliate despre lipsa unor institutii democratice in transinstria, accesul la presa libera, dreptul la intrunire au fost prezentate de oaspetii din Moldova la Comitetul Helsinki de la Congresul american, precum si consilierului Senatorului George Allen din Virginia.

Representantii ONG-urilor si cercurilor academice au auzit despre situatia majoritatii populatiei din Transnistria (nepreprezentata de catre regimul marioneta Smirnov de tip Sovietic) la un briefing la Radio Europa Libera /Radio Libertatea “Sunt violarile drepturilor omului in Transnistria obstacol pentru alegerile libere locale ?” Ei au concluzionat ca alegeri libere locale in partea de est a Nistrului pot fi organizate doar dupa ce Federatia Rusa isi va retrage armata din Moldova, cand va fi asigurat accesul liber al locuitorilor din Transnistria la mass-media internationala si din Republica Moldova, cand societatea civila va fi formata si se va consolida, iar partidele politice din Republica Moldova vor activa nestingherit in stanga Nistrului.

Ion Manole si Ion Iovcev au fost oaspeti speciali in cadrul unei dezbateri cu participarea membrilor grupului de lucru Moldova la Washington care a fost gazduita de catre Institutul Republican International si de Fundatia Moldova.

“Cinci mii de tarani pe care eu ii reprezint, lasati fara pamant, se uita la campionii democratiei – SUA si Uninea Europeana – cu sperante in lupta lor pentru apararea drepturilor fundamentale ale omului, – a mentionat Ion Manole. Va rog sa ajutati acesti oameni.”

Oaspetii din Moldova si-au exprimat ingrijorarea privind securitatea concetatenilor lor de toate nationalitatile din partea estica a Nistrului care traiesc in teroare, fortele de securitate ale spearatistilor si gruparile ilegale paramilitare amenintandu-i, retinandu-i si chiar omorandu-i pe acei care doresc o Moldova unificata.

###

Despre Fundatia Moldova:
Fundatia Moldova este o organizatie din Washington care pledeaza pentru trasnformari democratice in Republica Moldova, solutionarea conflictului transnistrian si evacuarea armatei si munitiilor Federatiei Ruse stationate pe teritorilul Moldovei. Fundatia activeaza drept urmare a donatiilor primte de la Foundation Open Society Institute si a contributiilor individuale ale sustinatorilor ei.

*****************************

Moldova Foundation
Tel: (703) 839-5603
Fax: (703) 940-2254
E-Mail: [email protected]
Net: www.foundation.moldova.org

*****************************

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.