Vladimir Voronin: „Suntem chiar foarte bogati”

La conferinţa de la Munchen dedicată problemelor de securitate mondială, preşedintele R. Moldova Vladimir Voronin a declarat că se opune redenumirii limbii moldoveneşti în „limbă română” şi renunţării la trecutul comunist de dragul unei integrări europene mai simple. Afirmaţiile şefului statului au fost o replică la spusele reprezentatului României la conferinţă care a estimat că recunoaşterea de către Moldova a limbii române şi distanţarea de trecutul comunist ar uşura drumul ţării noastre către UE.

„Vă mulţumesc pentru întrebare şi sunt gata să răspund de un miliard de ori că denumirea limbii unui stat este o chestiune care ţine exclusiv de poporul acelei ţări”, a afirmat Voronin, citat de agenţia RIA Novosti. În acest context, preşedintele RM a amintit că la referendumul din 1 octombrie 2004, 84% din populaţie s-a pronunţat pentru păstrarea numelui istoric al limbii moldoveneşti, menţionând totodată că peste un an, Moldova va împlini 650 de ani de existenţă, în timp ce România are doar 170. De aceea, a spus Voronin, „este absurd să discutam ce a fost mai întâi, oul sau găina”.

Româna şi moldoveneasca – identice

El a recunoscut, totodată, că limbile moldovenească şi română sunt absolut identice, dar fiecare ţară are dreptul de a o denumi aşa cum consideră necesar. „Am trăit cu limba moldovenească şi aşa vom trăi şi de acum înainte”, a subliniat Voronin. Pe de altă parte, el a respins aprecierile conform cărora R. Moldova este o ţară foarte săracă. „Depinde cum înţelegi sărăcia: imposibilitatea de a-ţi asigura masa de zi cu zi şi de a-ţi cumpăra o locuinţa, sau imposibilitatea de a locui într-un palat şi de a avea la scară maşini luxoase”. În Moldova, a adăugat el, sunt cele mai scumpe pământuri, pur şi simplu ţara nu a avut încă şansa de a se ocupa cum trebuie de ele. „Nu suntem deloc săraci, dar încă nu ne-am pus pe treabă cum trebuie, suntem chiar foarte bogaţi”, a spus Voronin la conferinţa de la Munchen dedicată problemelor de securitate mondială.
La conferinţa de la Munchen au participat preşedinţi şi miniştri din 40 de ţări, care au discutat probleme legate de securitatea mondială şi naţională. Voronin a fost însoţit de viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Stratan, ministrul Apărării, Vitalie Vrabie, şi consilierul prezidenţial Mark Tkaciuk. // Jurnal de Chisinau

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.