Vlad Filat: un important pas înainte în vederea reglementării problemei transnistrene

De Larisa Muntean/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Vizita lui Vlad Filat în Germania a avut scopul consolidării măsurilor de încredere între cele două maluri ale Nistrului în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, urmărit într-o Conferință Internațională, organizată sub egida OSCE şi cu sprijinul Guvernului German.

“La ea au participat reprezentanţii formatului de negocieri 5+2, dar şi un important grup de experţi internaţionali în domeniu", a precizat Prim-ministrul şi a exprimat gratitudine organizatorilor conferinţei, dar şi tuturor partenerilor pentru efortul depus, tuturor celor graţie cărora a devenit posibilă organizarea evenimentului.

O notă specială a Conferinței a avut-o întâlnirea responsabililor din domeniul educaţiei din Chişinău şi Tiraspol, care au abordat problematica existentă în acest domeniu.

“Cooperarea în domeniul educaţiei este o necesitate stringentă şi sper că bazele ce au fost puse în timpul conferinţei vor da rezultate concrete", a spus Prim-ministrul.

Premierul a apreciat volumul de lucru enorm efectuat de către cei implicaţi în desfăşurarea evenimentului, mulţumindu-le pentru efortul depus.

„Cu certitudine a fost o conferinţă extrem de utilă, rezultatele căreia se vor vedea în viitorul apropiat", a estimat Prim-ministrul.

Premierul de asemenea s-a referit și la întâlnirea de lucru avută cu Igor Smirnov, pe marginea acestei conferinţe.

Potrivit acestuia, în cadrul întâlnirii separate cu Igor SMIRNOV, au continuat discuţiile privind deblocarea totală a transportului feroviar de mărfuri şi pasageri pe segmentul de cale ferată care traversează regiunea transnistreană și necesitatea elaborării, la nivelul experţilor, în domeniul vamal şi feroviar, a schemelor tehnologice necesare pentru reluarea acestui proces.

S-a convenit că responsabilii de domeniile telefoniei fixe, mobile, dar şi în ceea ce ţine de serviciile de poştă din Chişinău şi Tiraspol să prezinte fiecare propria viziune de soluţionare a acestor probleme, urmând ca ulterior, de comun acord, să fie elaborată o poziţia unică, ce ar fi implementată în beneficiul cetăţenilor.

„Am discutat şi despre activitatea economică a companiilor de pe ambele maluri ale Nistrului şi am convenit să continuăm acţiunile pentru eliminarea barierelor existente în calea comerţului.

Cu această ocazie, am confirmat disponibilitatea noastră de a extinde în continuare asupra companiilor din regiunea transnistreană a facilităţilor de care beneficiază Republica Moldova în baza acordurilor bilaterale şi multilaterale la care este parte, cu condiţia respectării de către aceste companii a reglementărilor în vigoare", a declarat Prim-ministrul.

Vlad Filat a confirmat că, în cadrul întrevederii, a fost coordonat definitiv şi semnat Regulamentul comun al grupurilor de lucru la nivel de experţi pentru consolidarea măsurilor de încredere şi dezvoltarea interacţiunii.

Premierul a menţionat că în cadrul întrevederii, în mod special, a fost abordat şi cazul lui Ilie Cazac, care continuă să rămână în detenţie în stânga Nistrului.

„Am expus poziţia noastră privind necesitatea eliberării imediate şi necondiţionate a lui Ilie şi sper că acest demers va fi tratat la modul cuvenit", a declarat Vlad FILAT.

“Rezultatele discuţiilor de ieri inspiră optimism şi afirm cu toată certitudinea că reprezintă un important pas înainte în vederea reglementării problemei transnistrene", a spus Premierul.

Potrivit Prim-ministrului, s-a decis că grupurile de experţi îşi vor continua activitatea pe domenii concrete, iar în data de 22 septembrie, la Moscova, va avea loc o nouă rundă de consultări în format 5+2.

„Profit de ocazie pentru a reconfirma şi pe această cale că soluţionarea problemei transnistrene este o prioritate a Guvernului Republicii Moldova şi vom acţiona în continuare cu fermitate pentru atingerea acestui obiectiv", a declarat Vlad Filat.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.