Vlad Filat: ce vor chinezii de la vinurile moldovenești

De Larisa Muntean/ Chișinău / Modlova.ORG/ — Prim-ministrul Vlad Filat a avut, recent, o întrevedere cu vicepreşedintele Comitetului Permanent al Marii Adunări Naţionale a Reprezentanţilor Poporului Chinez, Sang Guowei.

Oficialul, însoţit de o delegaţie a Parlamentului chinez, ce a efectuat, o vizită oficială în Republica Moldova.

Premierul a subliniat că în domeniul economic, dar şi medical, au fost lansate un şir de proiecte, unele fiind deja realizate.

Prim-ministrul a exprimat disponibilitatea Guvernului de a facilita vizitarea Republicii Moldova de către turiştii chinezi şi a promis suport în accelerarea proiectelor demarate de către investitorii chinezi.

Vlad Filat s-a referit, în special, la proiectele comune desfăşurate în domeniile infrastructurii, telecomunicaţiilor, agricol şi altele.

Premierul a spus că experienţa Chinei în ceea ce priveşte creşterea economică este una relevantă, precizând că schimburile economico-comerciale dintre ambele ţări au obţinut un progres, pronunţându-se pentru dinamizarea lor în continuare.

În context, Vlad Filat a menţionat că este nevoie de o susţinere mai mare din partea Chinei în cea ce priveşte promovarea vinurilor moldoveneşti pe piaţa chineză şi a propus lansarea unor acţiuni comune în acest sens.

La rândul său, vicepreşedintele Parlamentului Republicii Populare Chineze, Sang Guowei, a spus că China sprijină independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, precum şi eforturile de rezolvare a diferendului transnistrean.

Vicepreşedintele Legislativului chinez a precizat că, în anul 2010, schimburile comerciale moldo-chineze au crescut cu 15% faţă de anul precedent, iar exporturile Moldovei în China au fost dublate.

În prima jumătate a anului curent, volumul schimburilor comerciale au constituit 50 mln USD, iar exporturile moldoveneşti în China au atins un nivel record, majorându-se cu 154%.

În context, Sang Guowei a subliniat că Republica Moldova şi China au o perspectivă foarte bună în plan economic şi a lansat un şir de propuneri de colaborare.

Reprezentantul Parlamentului chinez a specificat că China este interesată de desfăşurarea proiectelor ce vizează infrastructura drumurilor, sectorul agrar, al telecomunicaţiilor, dar şi cel al turismului.

Sang Guowei a apreciat înalt calitatea vinurilor moldoveneşti, precizând că în 2010 exportul de vinuri moldoveneşti pe piaţa chineză a crescut de 7 ori.

“Vinul moldovenesc nu este mai prejos ca şi calitate decât cel francez, de acea, trebuie să-l facem mai cunoscut pe piaţa chineză”, a spus vicepreşedintele Legislativului.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.