Vitalie Vovc: „moldovenii, ca şi ceilalţi străini, nu prea beneficiază de protecție şi asistență din partea autorităților franceze”

Vitalie Vovc, originar din Bălți, se numără printre moldovenii plecați din țară care au știut să se integreze perfect în societatea „adoptivă”. Deşi, recunoaşte Vitalie, nu i-a fost deloc uşor, a reuşit să-şi creeze o carieră, activând în domeniul Marketingului. Vitalie ne-a mărturisit că nu cunoaşte ce înseamnă cuvântul „succes”, nu se consideră o persoană de succes, ci, mai degrabă, o persoană împlinită.

Absolvent al Universității de Stat “Alecu Russo” din Bălți, tânărul Vitalie și-a dorit să rămână la catedră. “Nu a fost posibil, căci mi s-au cerut 1200 de lei pentru a plăti masteratul (atunci dolarul valora 4.5 lei). Tânăr absolvent și abia căsătorit, nu dispuneam de acești bani”, povestește Vitalie.

Aşa a apărut ideea de a merge peste hotare ţării. A absolvit cu brio Institutul Francofoniei pentru Administraţie şi Gestiune din Sofia, Universitatea Paris 9 Dauhine din Paris şi deţine, totodată, şi două masterate. Încă din studenţie a avut mai multe job-uri pentru că era nevoit să-şi plătească singur taxele pentru studii.

Întrebat despre beneficiile pe care le pot avea tinerii moldoveni care decid să emigreze în Franţa, Vitalie Vovc ne-a răspuns că “nu ştiu dacă există privilegii. Depinde în raport cu cine comparăm…Mai degrabă nu. Moldovenii sunt trataţi relativ bine, deşi inevitabil intră în joc Măria Sa clişeul, ţara noastră fiind asociată cu prostituţia, sărăcia, conflictul treansnistrean”.

Vitalie Vovc povestește că moldovenii, ca şi ceilalţi străini, nu prea beneficiază de protecție şi asistență din partea autorităților franceze. „Străinul a devenit un fel de țap ispășitor pentru puterea politică, în special de când e dreapta UMP-istă la putere, incapabilă să soluționeze problemele sociale și economice”, spune Vitalie.

În ceea ce privește francezul de rând… ii adoră! „Sunt oameni extraordinari. Prin bunătatea și răutatea lor. Sunt oameni la fel de „oameni” ca și moldovenii de acasă. Atâta doar că citesc mult mai mult!”, ne-a mărturisit zâmbind Vitalie.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.