Vitalia Pavlicenco: Vreau sa cred ca a venit schimbarea

De Vitalia Pavlicenco

Ma bucur ca a fost format si votat un Guvern necomunist. La drept vorbind, nici nu-ti vine sa crezi, in sfirsit, ca nu vei mai vedea mutrele acre, satule si infumurate ale comunistilor, plini de sine ca ne «decideau destinele». S-a savirsit un pas important!

Sigur, pot fi diferite discutii. Niciodata nu vei gasi un Guvern de care sa fie toti incintati. Un Guvern de coalitie este unul dificil, mai ales in Republica Moldova, unde toate evolutiile, inclusiv cultura politica, au fost grav periclitate din cauza aflarii la Putere a unei grupari hraparete, antinationale, foarte periculoase, pentru ca ne-a supus unui total genocid antinational, antiromanesc.

Nimeni nu se naste ministru. Treptat, guvernarea pe timp de criza va fi insotita si de insusirea meseriei de a fi ministru. Important e, totusi, ca ministrii sa aiba – si sa fie salutata, nu suprimata – initiativa. Ca doar majoritatea sint liberali! Daca se va merge, insa, pe practica fostilor, unde initiativa era pedepsita si nimeni nu deschidea gura, pentru ca, asa cum spunea Lucinschi, «un Guvern nu trebuie sa fie un club de discutii», nu vom cladi o clasa politica democratica, europeana, moderna.

Intre altele, iesind putin din subiectul acestei postari, l-am urmarit zilele acestea pe Petru Lucinschi pe www.jurnaltv.md si nu am inteles de ce ziaristii au «ocolit atit de abil» unele aspecte pe care si ei le stiu si in care Lucinschi a fost implicat. Una – ca majoritatea simpla de 52, si nu de 51 nu s-a facut, cred, fara parerea lui, cind se investea Guvernul Sturza (in timp ce in Parlamentul din Letonia, majoritatea simpla din 101 e de 51 de deputati). Iata azi aceasta «matematica politica» inca va lovi in noua majoritate… A doua e ca R.Moldova a devenit republica parlamentara, din semiprezidentiala, pentru ca Lucinschi nu vroia sa conlucreze cu rabdare cu Parlamentul de atunci. Nu am inteles nici usurinta cu care Lucinschi a iesit «nevinovat» din repunerea in legalitate a comunistilor. Adica, ziaristii trebuiau sa fie mai incisivi, sa vina cu intrebari mai de blocaj. Oare de ce nu au facut-o ? Ei – ca si noi – cred ca stiu de ce…

Dar sa revenim la Guvern. Stim ca va fi greu. Nu credem zvonurilor potrivit carora unii dintre cei deveniti astazi ministri declarau odinioara «vom veni si noi sa mai privatizam ce a mai ramas». Sa privatizeze – pentru a eficientiza si rentabiliza institutiile, intreprinderile de stat, a aduce bani la Buget – dar totul sa fie transparent, legal si in interesul statului. Liberalizarea si demonopolizarea economiei, care vor duce la extinderea si consolidarea sectorului privat, la majorarea PIB si la sporirea posibilitatilor pentru asistenta sociala, vor fi salvarea noastra. Pentru ca, asa cum spuneam repetat, cea mai mare crima a comunistilor e ca au suprimat libertatea economica. Daca nu poti sau nu vrei sa hranesti un ciine, da-i liber sa se hraneasca el insusi, nu-l tine flamind legat. Asta au facut comunistii cu oamenii, care, cu toate riscurile, implicarile si consecintele personale, nu au avut de lucru acasa si s-au imprastiat, de nevoie, prin toata lumea.

Victoria liberalilor si a democratilor in R.Moldova este una obtinuta cu mare greu, de aceea este scumpa si trebuie pretuita, trebuie ocrotita cu mare grije. Iar pentru ca sa se obtina solidaritatea societatii e nevoie de multa transparenta. Dialogul inceput cu societatea civila este salutar si va trebui continuat.

O problema vor fi conditiile riguroase care, cred, le vor pune institutiile financiar-bancare internationale. Avem trista experienta a ADR, cind a facut totul corect, insa lumea era nemultumita. Cred ca asta trebuie evitat, in sensul ca e nevoie de reforme, dar si de intelegerea occidentalilor pentru amortizarea lor intr-o societate napastuita din cauza guvernarii comuniste, fata de care s-a manifestat, timp de zece ani, prea multa condescendenta, din motive geopolitice.

Eu continuu sa fiu contra functiei de sef de stat. Si cred ca, daca se va adopta sau se va modifica si Constitutia, asta ramine de examinat. Ma tem mult de eventuale disensiuni intre Presedintie, Parlament si Guvern, cum a fost pe timpul lui Lucinschi. Insa astazi trebuie votat Marian Lupu ca Presedinte si pentru asta e nevoie de vreo zece deputati comunisti, mai destupati la minte, care sa demoinstreze adevarat patriotism, nu patriotism alias supunere oarba satrapului Voronin.

Astazi a fost votat un nou director SIS. Nu-l cunosc pe om, ca nu am de unde, dar, privindu-i fotografia, mi s-a parut om asezat. Sper sa fie si patriot, sa faca, in sfirsit, din SIS-KGB-ul unui stat moldo-rusesc, asa cum a fost pina acum, un serviciu atasat interesului celui de-al doilea stat romanesc …

Nu am inteles astazi de ce celor de la Radioteleviziunea nepublica nu li s-a permis sa filmeze si sa transmita in direct. Poate ca e un dedesubt acolo… Nu li s-o fi iertat ca nu s-au supus hotaririi Parlamentului din prima sa sedinta sau actuala conducere a Legislativului nu vrea sa discute cu o conducere a unei institutii ce plateste tribut «generosilor comunisti»? Nu stiu. Eu, insa, cred, ca dialogul si transparenta trebuie sa fie obiectiv promovate. Si nici microfonul nu trebuie inchis comunistilor, lumea se poate, cred, obisnui sa discearna intre destepti si obraznici. Personal, am avut atita parte de inchiderea microfonului in Parlament, ca imi repugna sa vad asta in cazul oricaruia ce se afla la microfon.

Toate se vor invata, se va manifesta toleranta, va invinge forta argumentului, nu argumentul fortei. Cred in asta. In caz contrar, nu vom putea spune ca a venit schimbarea. Eu vreau sa cred ca a venit…

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.