Vinul moldovenesc cucereşte pieţele din SUA

Moldoveanca Natalia Curbet, stabilită de aproape 7 ani în Statele Unite, a reuşit să dezvolte o afacere de succes pe tărâm american. Femeia importă cele mai bune vinuri moldoveneşti pe piaţa din SUA. Natalia spune că pentru această afacere s-a recalificat, dedicându-se în totalitate acestei activităţi.

Femeia povesteşte într-un interviu pentru revista Pentru Ea că ideea aparţine de fapt fratelui ei, Dumitru, care venise la studii în SUA. Afacerea a devenit una de familie, aşa cum mama Nataliei, specialist în vinificaţii şi tehnologia vinurilor, e cea care face selecţia în Moldova şi se ocupă de livrarea lui peste hotare.

Pentru ca afacerea să devină una de succes, femeia spune că s-a lăsat de profesia ei şi a luat totul de la zero. „Eu de profesie sunt juristă şi am activat în domeniul jurisprudenţei atât în Moldova, cât şi în Statele Unite. Însă, când am înregistrat compania Salveto Imports în 2007, am hotărât să mă reprofilez şi să mă implic în operaţiunile de zi de zi. Era nevoie de ajutor. Am învăţat contabilitatea, arta degustării vinurilor, am învăţat tot ce trebuia şi m-am dedicat full-time acestui business pentru câţiva ani. până când l-am pus pe picioare. Astăzi, compania noastră, Salveto Imports, importă, exclusiv, doar vinuri moldoveneşti”, povesteşte moldoveanca.

Natalia mai spune că în pofida faptului că vinul moldovenesc e o noutate pe piaţa americană, afacerea se bucură totuşi de succes doar, spune ea, e vorba de timp pentru adaptare. „Vinul moldovenesc fiind o noutate pe piaţa americană, trebuie să câştige recunoaştere şi să devină o entitate stabilă în industria vinului din SUA. Cu toate acestea, având în vedere calitatea şi valoarea vinurilor moldoveneşti aceasta va fi doar o chestiune de timp, până când vinurile din Republica Moldova vor atinge statutul de concurent nou şi puternic pe piaţa americană”, mai adaugă aceasta.

Întrebată dacă ar vrea să se întoarcă în ţară, Natalia recunoaşte că există o asemenea tendinţă, doar că timpul ruinează treptat această dorinţă. „Noi toţi cei plecaţi peste hotare, undeva în adâncul sufletului, sperăm că va veni ziua când vom putea reveni acasă, în Moldova. Dar cu cât mai mult timp trece, cu atât mai puţină speranţă avem că aceasta se va întâmpla. Căci ne formăm şi noi rădăcini aici, şi cu anii care trec e tot mai greu să laşi totul şi să pleci. Dar, în acelaşi timp, urmăresc cu grijă toate ce se întâmplă acasă şi particip la alegeri, şi vreau mult ca lucrurile să se schimbe în spre bine, pentru că poporul nostru merită să aibă o ţară prosperă şi un guvern căruia îi pasă de el”, conchide moldoveanca.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.