Victor Juc: După atentatele de la Paris va spori influenţa partidelor xenofobe şi se va înăspri controlul la frontiere UE

Atentatele de la Paris vor aduce la următoarele alegeri locale şi parlamentare din cadrul statelor Uniunii Europene partidele de extremă dreapta, care promovează între altele xenofobia, şi vor înăspri controlul la frontiere în UE. Sunt două principale consecinţe la care se poate de aşteptat după tragicele evenimente din capitala Franţei, consideră Victor Juc, directorul-adjunct al Institutului de cercetări juridice şi politice al AŞM.

Politologul a declarat pentru Moldova.ORG că în general se poate de aşteptat la un bloc de acţiuni, dintre care 5-6 esenţiale, din partea autorităţilor statelor Uniunii Europene.

„În primul rând evenimentele de la Paris vor adânci prăpastia dintre localnici şi cei veniţi, în special, arabi. La nivel politic, la următoarele alegeri locale şi parlamentare va creşte susţinerea acordată partidelor de extremă dreapta, celor care se pronunţă împotriva aprofundării cooperării UE şi promovează xenofobia şi lupta împotriva refugiaţilor”, a explicat Victor Juc.

Potrivit lui, astfel de partide ar fi Frontul Naţional din Franţa şi Partidul populist și anti-imigrație german Alternativa pentru Germania. “Chiar şi partidul lui Victor Orban din Ungaria va avea mult mai mult succes, pentru că el a construit zidul la hotar, practică preluată şi de alte state”, a argumentat el.

Totodată, Victor Juc a menţionat că la nivelul Uniunii Europene va spori cooperarea în domeniul securităţii, adică tot ce ţine de pilonul III al UE ”Justiţie şi afaceri interne”. Aici se va asigura cooperarea între structurile poliţieneşti, de securitate şi justiţie, inclusiv crearea unei baze de date comune în acest domeniu”, a explicat expertul. În plus, fiecare stat îşi va consolida serviciile de securitate.

„Astăzi serviciile de informaţii şi securitate franceze au suferit o lovitură gravă, pentru că nu au putut preîntâmpina aceste atentate. Teroriştii au ales Franţa pentru că este cel mai vulnerabil stat al UE din punct de vedere al securităţii. În al doilea rând, aici sunt foarte mulţi arabi, de generaţia a doua, a treia, simpatizanţi ai Statului Islamic”, a menţionat Victor Juc.

„Şi în acest context, problema este că mulţi terorişti sunt europeni în generaţia a doua”, a adăugat el.
Totodată, potrivit lui, odată cu cei circa 500 mii de refugiaţi care au venit în Europa au fost mulţi simpatizanţi ai Statului Islamic, poate potenţiali şi actuali terorişti.

Însă una dintre cele mai resimţite consecinţe va fi înăsprirea controlului la frontieră în cadrul UE. Şi aici nu e vorba doar despre Franţa sau Germania, ci state cum ar fi Ungaria, Polonia, Cehia, însă „fără a se ajunge la lichidarea zonei Schengen”.

Întrebat dacă vor avea de suferit moldovenii noştri stabiliţi în Franţa, Victor Juc a declinat această posibilitate. “Atitudinea faţă de moldovenii noştri va fi la fel ca şi faţă de alţi emigranţi din spaţiul ex-socialist: ruşi, ucraineni, români”, aadăugat Victor Juc.

Potrivit bilanţului încă provizoriu, cel puţin 129 de oameni au murit, iar 352 au fost răniţi în atentatele comise în cursul nopţii de 3 spre 4 noiembrie la Paris.

Printre persoanele decedate în atacurile teroriste figurează numeroşi străini – doi cetăţeni români, un spaniol, cel puţin trei belgieni, un cetăţean britanic, doi algerieni, un marocan, doi tunisieni, doi chilieni, doi portughezi, un suedez şi un american. Printre răniţi figurează cetăţeni din România, Statele Unite, Marea Britanie, Elveţia şi Brazilia

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.