Victimele 7 aprilie îşi caută dreptatea la CEDO

Chişinău / Moldova.ORG/ — Una dintre victimele evenimentelor din 7 aprilie 2009 a Reclamat Republica Moldova la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

Radu Calancea, un tânăr în vârstă de 20 de ani, s-a plans, în faţa CEDO, cu privire la violarea art.3 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, aplicarea relelor tratamente din partea poliţiei, condiţiile de detenţie inumane şi degradante, lipsa asistenţei medicale în perioada de detenţie, faptul că a fost lipsit de hrană pentru o zi, transportarea sa în portbagajul unui automobil, dar şi incapacitatea de a investiga eficient plângerea sa cu privire la relele tratamente.

De asemenea reclamantul a invocat încălcarea art.13 al Convenţie, prin faptul că el nu a avut nici o cale de atac eficientă împotriva pretinselor rele tratamente la care a fost supus.

În faţa înaltei Curţi, reclamantul este reprezentant de către A. Postica, P. Postica, N. Hriplivîi şi L. Potîng, jurişti din cadrul Asociaţiei Promo-LEX.

În seara zilei de 7 aprilie, Radu Calancea, participa la o manifestare paşnică în faţa Guvernului. Aproximativ la orele 22:20, un grup de poliţişti l-au arestat şi l-au bătut cu bastoane de cauciuc, l-au lovit cu pumnii şi picioarele pe întreaga suprafaţă a corpului timp de aproximativ 10 minute.

Ulterior tânărul a fost transportat la secţia de Poliţie Buiucani, unde au continuat maltratările. La data de 9 aprilie 2009, Radul Calancea a fost examinat de către un medic care a constatat multiple semne pe corp şi faţă ce adevereau spusele lui.

Ulterior, acesta a depus o plângere la Procuratura Generală, pe faptul maltratării la care a fost supus de către colaboratorii de poliţie. Reclamantul a fost eliberat din detenţie la 16 aprilie 2009.

La data de 08 iulie 2009, Procuratura a respins plângerea pe motiv că afirmaţiile sale au fost nefondate. În decizia sa, Procuratura s-a bazat pe declaraţiile ofiţerilor de poliţie care au negat faptul că Radu Calancea a fost maltratat. Reclamantul a depus recurs împotriva acestei decizii şi judecătorul de instrucţie a dispus investigarea suplimentară a plângerii tânărului.

Procuratura Generală a dispus suspendarea urmării penale, la 25 mai 2010, în baza faptului că persoanele care au aplicat relele tratamente asupra reclamantului nu au putut fi identificate. Reclamantul a contestat decizia susţinând, printre altele, că ancheta a fost incompletă. La data de 12 mai 2011 recursul reclamantului a fost respinsă de către Judecătoria sectorului Buiucani.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.