Connect with us
"
"

Economie

Veolia Energie, compania care renaşte termoficarea centralizată în Iaşi, şi Termoelectrica Chişinău vor colabora

Publicat

pe

Veolia Energie Iaşi şi Ter­moelectrica SA Chişinău au încheiat un protocol de colaborare. Prin acest acord, cei doi operatori de termoficare vor colabora pentru punerea în comun a bunelor practici utilizate la Iaşi şi Chişinău ce ţin atât de partea tehnică a activităţii, cât şi de cea privitoare la clienţi şi la parteneriatul cu aceştia, scrie ziaruldeiasi.ro

 „Acţiunile de comunicare pe care le-am realizat în ultimele luni au fost dublate permanent de îmbunătăţirea parteneriatului cu clienţii, iar soluţiile tehnice pe care le-am imple­men­tat au un obiectiv major: furnizarea de energie termică la un înalt grad de calitate şi continuitate şi la un preţ corect. Adică exact ce îşi propun şi cei de la Veolia. Sunt convins de beneficiile colaborării cu colegii de la Iaşi atât pentru noi, cât şi pentru clienţii pe care îi de­servim în fiecare zi“, a declarat Veaceslav Eni, directorul gene­ral al Termoelectrica SA Chişi­nău.

Protocolul semnat de cei doi operatori vine şi în contextul în care, în martie 2016, Veolia a organizat la Iaşi o conferinţă ce a reunit peste 160 de participanţi din 15 oraşe. Una dintre pro­punerile formulate în timpul eve­nimentului a constat în lansarea unei dezbateri naţionale şi transfrontaliere cu ocazia căreia ce­tăţenii să decidă care este so­luţia optimă pentru alimentarea cu apă caldă şi căldura a marilor oraşe.

„Ne dorim să implementăm toate acţiunile necesare pe plan tehnic, financiar, comercial şi de comunicare în aşa fel încât clienţii noştri – cei existenţi şi cei potenţiali – să decidă care este cea mai bună soluţie de alimentare cu energie termică. Să decidă în deplină cunoştinţă de cauză, analizând toate aspectele ce ţin de economiile de consum şi de costuri, siguranţa noastră şi a familiilor noastre, sănătatea comunităţii din care facem par­te, eficienţa energetică, protec­ţia mediului înconjurător“, a precizat Alexandru Teleru, di­rectorul general al Veolia Ener­gie.

Veolia Energie Iaşi, cel mai bun furnizor de servicii energetice

Despre compania Veolia Energie Iaşi se cunoaşte că, în luna mai, în cadrul celei de-a cincea ediţii a „Romanian Energy Awards”, eveniment desfăşurat la Bucureşti, Veolia Energie Iaşi a fost desemnată „The Energy Services Company of the Year“.

Membrii juriului au declarat că Veolia Energie Iaşi a reuşit un lucru foarte rar, şi anume: reabilitarea ideii de alimentare centralizată cu energie termică într-un mare oraş al României. Aceasta a înregistrat realizări atât în creşterea randamentului întregului sistem şi scăderea pierderilor pe reţele, dar şi cu rebranşarea unora dintre vechii consumatori şi atragerea de noi clienţi, lucru foarte rar în România.

Printre principalele motive pentru care a fost premiată Veolia Energie Iaşi au fost performanţa tehnică: gradul de continuitate în furnizare de 97%; randamentul crescut cu 5%; scăderea apei de adaos pe reţele cu 44%.

În premieră la Iasi, Veolia a propus populatiei cea mai bună solutie pentru a avea apă caldă și căldură la cea mai bună calitate, cu cel mai mic preț, prin implementarea proiectului de contorizare individuală cu distribuția pe orizontală.

Foto: mold-street.com

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Economie

Cât costă să înlocuiești plasticul din alimentație

Publicat

pe

PE SCURT

Începând cu 1 ianuarie 2021, utilizarea și comercializarea pungilor și veselei de plastic va fi sancționată cu până la 4 500 de lei pentru persoanele fizice și de până la 12 000 de lei pentru persoanele juridice. Ca să fie posibilă sancționarea, ieri, 13 februarie, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat, în lectura a doua, un proiect de modificare și completare a Codului Contravențional.

Ca să scapi de plasticul din alimentație și să-l înlocuiești fie cu vase din sticlă sau inox, trebuie să plătești în jur de trei mii de lei. De exemplu, dacă vrei să mergi cu prietenii la pădure să coci carne la grătar, ai putea înlocui vesela din plastic de unică folosință cu veselă din plastic tare pe care o poți refolosi sau poți să cumperi veselă de unică folosință biodegradabilă.

PE LUNG

„Articolele din plastic nu pot fi reciclate și rămân să polueze solurile și apa pentru zeci de ani înainte doar după o singură utilizareˮ, a menționat deputatul Dumitru Alaiba. Citește despre acest proiect de lege și alte legi votate ieri în Parlament.

Dacă mergi deseori la piață, poți să-ți cumperi o geantă-cărucior cu volumul de 30 litri. „Iubitele” pungi negre cu calendar pot fi înlocuite cu torbe sau plase și pot fi folosite câțiva ani.

Valeriu Streleț cu o pungă de plastic tip calendar. Oficialul a fost parodiat de internauți, după ce în 2015, la Adunarea Generală a ONU, a fost confundat cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. Sursa foto: TimesNewMoldovan

În loc de pungi mici de plastic pentru fructe, legume sau alte produse ai putea utiliza pungi de plasă mici pe care le poți găsi ușor pe magazinele online sau poți să le confecționezi singur.

Dar dacă nu poți scăpa de pungile de plastic, trebuie să plătești mai mulți bani pentru  alternativă: pungile biodegradabile din amidon care nu vor dăuna mediului.

Pungile din plastic pentru gunoi poți să le înlocuiești cu pungile biodegradabile. Un set din 10 pungi a câte 50 de litri costă 65 de lei. Pentru un an, vei avea nevoie de aproximativ 20 de seturi, fie schimbi punga o dată la două zile sau mai des.

În loc de paharele de cafea pe care le cumperi de la chioșcuri, poți utiliza un termos și în loc de PET-urile de plastic poți să ai un vas din sticlă care poate fi folosit la nesfârșit. Când obosești de ea, o dai la reciclare și sticla va fi transformată. De asemenea, poți merge la magazin cu containerele tale din sticlă pentru a înlocui containerele de plastic de unică folosință pe care le primești gratuit (de fapt, prețul acestora este inclus în costul mâncării).

Citește reportajul „Cu piciorul în groapă

despre cum deșeurile pot fi separate, reciclate, refolosite și compostate

La picnic poți folosi veselă din amidon și fibre vegetale. Un set din 16 farfurii compartimentate, 16 farfurii obișnuite, 16 furculițe, 16 cuțite, 16 pahare, 32 de șervețele și două fețe de masă îl poți cumpăra online cu 250 de lei.

Pe lângă toate acestea, pentru a împacheta sandvișuri, fructe sau alte produse alimentare, poți cumpăra hârtie cerată (sau o poți face acasă). Cu 50 de lei, poți cumpăra 5o de bucăți pe care le poți reutiliza de nenumărate ori.

Sursa foto principală: www.thepremiersupplygroup.com

Citește mai departe

Economie

„Вы нас ждали? Мы пришли!” Moldcell a fost vândut cu 31,5 milioane dolari

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Al doilea operator de telefonie mobilă din Republica Moldova, Moldcell, a fost vândut contra sumei de 31,5 milioane de dolari. Anunțul a fost făcut astăzi de Telia Company care deține acțiunile în compania Moldcell.

Potrivit sursei citate, Compania Fintur Holdings B.V. (Fintur), deținută în întregime de compania Telia Company, a ajuns la o înțelegere în vederea vânzării cotei sale de 100 procente de acțiuni, deținute în compania Moldcell, companiei CG Cell Technologies DAC, la un preț tranzacțional de 31.5 milioane dolari SUA. La rândul ei, această companie este deținută de CG Corp Global, un conglomerat multi-național cu sediul central în Nepal. Afacerile sale includ servicii financiare, bunuri de larg consum, educație, energie, electronice de consum, imobiliare, biotehnologie și medicină alternativă. Grupul deține 136 de companii de pe cinci continente. 

Potrivit Forbes, conglomeratul multi-național CG Corp Global este controlat de Binod Chaudhary, singurul miliardar din Nepal. Cele mai mari active ale acestuia constituie pachetul de acțiuni majoritar la Nabil Bank și CG Foods, producătorul renumitului brand de tăiței Wai Wai. Averea acestuia se estimează la 1,7 miliarde de dolari.

PE LUNG

„Sunt bucuros să anunț despre finalizarea procesului de părăsire a regiunii Eurasia, fapt ce ne va permite să ne concentrăm în întregime asupra piețelor din Europa de Nord și Țările Baltice. Moldcell este o companie administrată foarte bine de către angajații săi dedicați și talentați, cărora vreau să le mulțumesc pentru contribuția lor pe tot parcursul acestor ani. Le dorim mult succes în următoarea etapă de dezvoltare a companiei”, a spus Christian Luiga, președintele interimar și directorul executiv Telia Company. 

Compania Fintur Holdings B.V. (Fintur) vinde cota sa de 100 de procente de acțiuni deținute în compania Moldcell S.A (Moldcell) companiei CG Cell Technologies DAC, deținută în întregime de CG Corp Global. Până la semnarea contractului, compania Telia Company a finalizat analiza strictă și verificarea cumpărătorului, inclusiv prin atragerea consultanților externi. 

Cota-parte a companiei Moldcell în veniturile din servicii ale companiei Telia Company constituie aproximativ 0.7 procente și 0.6 procente ale indicatorului EBITDA.

Moldcell este al doilea cel mai mare operator de telecomunicații din Republica Moldova și are aproximativ 900 000 de clienți. Pentru a fi finalizată, tranzacția nu este supusă niciunei condiții și compania Telia Company așteaptă sa finalizeze vânzarea acțiunilor în primul trimestru al anului 2020. 

La 28 aprilie 2000, Moldcell a deschis primul său oficiu de vânzări, la Chișinău, pe strada Tighina 55. În același an, operatorul a lansat în premieră națională serviciul SMS și primul pachet preplătit. Primul logo al companiei a fost imaginea unui cerb prietenos și primul slogan, devenit celebru, suna: „Вы нас ждали? Мы пришли!”  (din rus.: „Ne-ați așteptat? Noi am venit!”).

Citește mai departe

Ecologie

Cum să faci bani cu ajutorul unor râme

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Producem săptămânal deșeuri organice care în loc să fie compostate ajung la groapa de gunoi, unde poluează mediul, solul și apele subterane. Autoritățile ridică din umeri, declarând că încă nu găsesc soluții, însă, mai mulți antreprenori din diferite țări au înțeles ce pot face cu resturile vegetale.

De exemplu, o jurnalistă din Canada și-a deschis o mică fermă de viermi, care prelucrează resturile vegetale, transformându-le în îngrășăminte naturale și necesare pentru îmbogățirea solului cu toate elementele de care acesta are nevoie. Astfel, femeia aa reușit să câștige bani, dar și să aibă grijă de Pământ.

PE LUNG

„Viermii sunt o soluție excelentă pentru deșeurile organice. Ei accelerează procesul de compostare, reduc deșeurile și creează un sol valoros de plantare”, a declarat Kim Andersson, expert în salubritate și durabilitate la Institutul de Mediu din Stockholm, în cadrul unui interviu pentru The Guardian.

Urmând aceste sfaturi, o jurnalistă din Canada și-a deschis „o fabrică de viermi” chiar la balcon. „Am luat o găleată de plastic, am găurit-o, am pus acolo 12 viermi, așchii de lemn, foi de ziar și resturi vegetale, iar periodic agitam containerul”, povestește jurnalista, care a recurs la această tehnologie pentru că nu găsea în oraș o fabrică cu viermi.

Göteborg, al doilea oraș ca mărime din Suedia, folosește site-ul său web pentru a sfătui rezidenții să-și producă propriul compost folosind râme. Avantajul fiind nu doar compostul gratuit, dar și reducerea costurilor pentru transportarea deșeurilor, care este scump în unele țări.

Mai mulți antreprenori din lumea întreagă au descoperit această nișă și resursele aproape nelimitate de hrană și au deschis o afacere cu viermi. Râmele se reproduc atât de repede, încât puteți începe afacerea cu doar câteva sute de râme, pe care să le hrăniți bine și îngrijiți,  iar drept rezultat să vă bucurați de compost calitativ, pe care să-l vindeți în țară și peste hotare.

Un exemplu bun este și o întreprindere din Moldova. În urmă cu câțiva ani, Valeriu Andreiciuc, președintele Asociației Obștești „Pomul vieții”, a fondat o fabrică de producere a biohumusului, prin folosirea viermilor și a deșeurilor organice rămase de la cantina socială. Ideea a fost să promoveze principiile unei economii circulare: deșeurile de bucătărie sunt „mâncate” de colonii de râme și transformate în fertilizator natural. Biohumusul obținut este folosit pentru a cultiva plante, iar acestea, din nou, sunt utilizate în alimentare.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

EcologieO zi în urmă

Cum un grup de tineri au reușit să valorifice fructele și legumele aruncate

PE SCURT Un grup de tineri activi și ingenioși din Marea Britanie au decis să „salveze” fructele și legumele care...

IstorieO zi în urmă

Un stat condus de un distribuitor de știri false este lider în războiul cibernetic. Lecție pentru Moldova

În biroul său din Praga, cu vederea spre Castelul din centrul orașului, Pavel Baudiš, fondatorul companiei internaționale antivirus Avast, stă...

DivertismentO zi în urmă

Cartea care te face să îndrăgești un morocănos minunat

PE SCURT Te-ai gândit cândva cum ajunge un om să fie morocănos? Te-ai gândit cândva că ai putea îndrăgi o...

DivertismentO zi în urmă

Moldova.org recomandă: National Geographic și Decât o Revistă

PE SCURT În fiecare weekend, echipa Moldova.org recomandă spre lectură articole publicate de instituții de jurnaliști pe care le urmărim...

Externe2 zile în urmă

Formula 1 și-a amânat cursa din China. Ce s-a întâmplat în lume în această săptămână

PE SCURT În această săptămână au avut loc evenimente importante pe plan mondial și în Europa, în special. Sydney este...

Divertisment2 zile în urmă

Rețeta săptămânii: Paella spaniolă

PE SCURT Îți place Jamie Oliver, bucătarul englez care a devenit faimos după ce a demonstrat întregii lumi cât de...

Cultură3 zile în urmă

Înainte și după logo. Cum și-au schimbat retorica Artemii Lebedev și presa transnistreană în 2 luni

PE SCURT Logo-ul turistic elaborat de studioul de design Artemii Lebedev nu a fost apreciat de Vadim Krassnoselski, președintele așa-zisei...

Advertisement

Politică

Politică4 zile în urmă

O zi reușită pentru Blocul ACUM în Parlament. Cum a decurs ședința de astăzi

PE SCURT Deputații Blocului ACUM au depus astăzi în plenul Parlamentului o moțiune simplă împotriva ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi....

Politică5 zile în urmă

Ministru suedez la Chișinău: Vrem să vedem oameni concreți puși după gratii pentru frauda bancară

PE SCURT Suedia este pregătită să ofere asistență inițiativelor de reformă din Republica Moldova și va urmări îndeaproape progresul acestora,...

Politică6 zile în urmă

Cât au costat 14 deputați ex-comuniști și cine l-a denunțat la CNA pe Sergiu Sîrbu. Povestește Voronin

PE SCURT Președintele Partidului Comuniștilor Vladimir Voronin susține că cei 14 deputați care au plecat în decembrie 2015 din PCRM,...

IstorieO săptămână în urmă

BBC la Ziua Independenței în Transnistria: Sărbătoarea unei națiuni care nu există

PE SCURT „Emoția lor colectivă a fost aproape palpabilă în această zi surprinzător de caldă din septembrie. Sărbătorirea Zilei Independenței...

Politică2 săptămâni în urmă

După zece ani pauză, militarii noștri vor defila pe Piața Roșie la 9 mai. Și alte decizii ale Guvernului RM de azi

PE SCURT Pacienții asigurați vor avea acces la un număr mai mare de servicii medicale, iar directorii instituțiilor medico-sanitare publice...

Politică2 săptămâni în urmă

Plahotniuc nu are nevoie de viză în SUA pentru că deja este acolo. Ce mai spune Andrian Candu despre PDM

PE SCURT Fostul lider al PDM Vlad Plahotniuc se află acum în SUA, chiar dacă a fost desemnat public de...

Politică2 săptămâni în urmă

Ce riscă fostul șef al SIS pentru expulzarea ilegală a profesorilor turci

PE SCURT Fostul director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari, va sta pe banca acuzaților pentru abuz...

Advertisement

Opinii

februarie 2020
L Ma Mi J V S D
« ian.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829