Veaceslav Platon și-a angajat o echipă de avocați. Viorel Morari: Poate să aibă și o sută, dacă are cu ce să-i plătească

Omul de afaceri Veaceslav Platon, cercetat penal pentru escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari, și-a angajat șapte avocați din Republica Moldova, Ucraina și Rusia, iar rolurile lor par să fie bine determinate. Printre apărători este și Ilia Novikov, un renumit defensor de la Moscova care a reprezentat-o pe Nadejda Savcenko.

La rândul său, Viorel Morari, șeful Procuraturii Anticorupție, a a declarat că Veaceslav Platon poate să aibă și o sută, dacă are cu ce să-i plătească, scrie Anticorupție.

Ilia Novikov a declarat în cadrul unui interviu acordat portalului RBK Ucraina că îl reprezintă pe Veaceslav Platon doar în partea ce ține de extrădarea în Republica Moldova. „Rolul meu este să demonstrez că extrădarea a fost ilegală. Aici se va încheia misiunea mea”, a declarat, între altele, Ilia Novikov. Apărătorul a fost participant la jocul intelectual televizat „Ce? Unde? Când?” («Что? Где? Когда?»), fiind recunoscut de mai multe ori drept cel mai bun membru al echipei din care făcea parte.

Ana Ursachi susține că a fost angajată de soția businessmanului. „M-a contactat soția lui Veaceslav Platon, bifând în dreptul numelui meu în lista unor avocați care au participat în cazuri rezonante. Înțeleg că am fost luată din cauza unei lupte pe care o duc direct cu Plahotniuc”, a spus jurnaliștilor Ana Ursachi.

Ion Vâzdoagă, avocat din 2002, este un alt defensor din echipa celor care îl reprezintă pe Veaceslav Platon. El a fost oponent cu Ana Ursachi în dosarul lui Adrian Nichifor, condamnat pentru că l-a ucis pe Iurie Pârlici, fratele comisarului de atunci al raionului Nisporeni. Ion Vâzdoagă l-a apărat pe Adrian Nichifor, despre care presa a scris că i-ar fi fost apropiat lui Vladimir Plahotniuc, ambii fiind originari din Grozești.

Gheorghe Malic, fost director al Direcţiei generale urmărire penală a Inspectoratului General al Poliţiei al MAI, a fost contactat pentru a fi angajat în cazul lui Platon. Deocamdată, între părți nu a fost încheiat un contract. În trecut, el a deţinut mai multe funcţii de conducere în cadrul Procuraturii Generale a Republicii Moldova.

În Ucraina, businessmanul este reprezentat de firma de avocatură Pravovest, iar primul dintre apărători care ar fi intervenit la reținerea lui Veaceslav Platon este Gleb Seghida, manager-partener al companiei.

Denis Șkiptan, și el apărător în cadrul Pravovest, a apărut la o conferință de presă, alături de soția omului de afaceri, Evghenia Tulicevskaia. Cei doi au vorbit despre reținerea și extrădarea omului de afaceri.

Tot din Ucraina este și Alexei Șevciuk. Și el a vorbit despre faptul că extrădarea lui Veaceslav Platon a fost ilegală. El este manager-partener al companiei Shevchuk&Partners.

Viorel Morari, șeful Procuraturii Anticorupție, a anunțat pentru Anticorupție că se cunoaște despre circa zece defensori care l-ar reprezenta pe omul de afaceri, doar că aceștia nu au depus încă mandatele, așa că nu se cunoaște numele tuturor. „El poate să aibă și o sută, dacă are cu ce să-i plătească”, a spus Viorel Morari.

Potrivit șefului Procuraturii Anticorupție, cu cât mai mulți apărători sunt implicați într-un dosar, cu atât este mai dificil de lucrat. „Fiecare participant își înaintează propriile cereri. În plus, aceștia au deficiențe de comunicare pe interio”,a declarat pentru Anticorupție Viorel Morari.

Mai multe detalii despre avocații lui Veaceslav Platon citiți AICI.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.