Vardanean și impotența Puternicilor (VIDEO)

 
De Liuba Calaraș, Valentin Balan/ Chisinau / Moldova.ORG/ — La prima vedere ”cazul Vardanean” nu are nici o soluție, decât așteptarea lunii octombrie a anului 2017, pentru ca familia acestuia să poată depune o nouă cerere de ”grațiere”.

Rudele lui Ernest Vardanean au primit recent un răspuns din partea administraţiei ilegale din Tiraspol prin care sunt anunţate despre faptul că Ernest Vardanean nu va putea fi eliberat decât după examinarea noii cereri de „graţiere”.

Arestarea jurnalistului moldovean poate fi clasată drept tehnică de intimidare a oficialităților din Republica Moldova. Primul motiv fiind demonstrarea independenței și a forței politice nistrene, căci de capacitate nici vorbă nu poate fi. Și al doilea motiv, fiind ”ostatic al regimului neconstituţional din Tiraspol şi al incapacităţii autorităţilor constituţionale”, citat de Promo-Lex, acesta nu este nimic altceva decât un țap ispășitor al propagandei nistrene. Să fie Vardanean ”țapul ispășitor”, prin care politicienii nistreni țin să demonstreze puterea, să țină în frâu gurile târgului și să aducă teroare în sufletele transnistrienilor?

Atât Republica Moldova, cât și SUA, Uniunea Europeană și Consiliul Europei la începutul cazului își manifestau îngrijorarea, ca acum să se limiteze la declarații de compasiune și regrete.

Cum ar fi declarațiile Secretarului General al Consilului Europei, Thorbjorn Jagland, în interviu cu Iolanda Bădiliță, Radio Europa Liberă. La întrebarea ce poate face Consiliul Europei pentru cei doi jurnaliști, Thorbjorn Jagland a declarat: ”Să facă cunoscut faptul că s-a produs un abuz. Asta poate face Consiliul Europei.
Nu avem instrumente pentru a impune ceva în acea zonă”.

Dar bine, un organ legislativ atât de puternic pe arena politică poate să facă doar atât, și mass-mediei ce-i mai rămâne de făcut? Oare nu aceasta face de 1 an?! Secretarul General al Consilului Europei a mai adăugat: ”Nu pot comenta această situație. Tot ce putem face este să monitorizăm situația cu mare atenție. Avem nevoie de presiune și din partea altor parteneri din comunitatea internațională”, sursă Radio Europa Liberă. Prin ”parteneri din comunitatea internațională”, Thorbjorn Jagland a făcut aluzie la Federația Rusă, deoarece la momentul actual și în situația dată, aceasta este singura forță internațională capabilă să distorsioneze cazul dat.

Ori ”cazul Vardanean” i-a plictisit deja pe diplomați, ori au dus tratative necunoscute. Și chiar de au dus, acestea trebuie să fi avut loc între Republica Moldova și Republica Moldova Nistreană. Sau are și Rusia contribuție la aceasta, să se fi limitat și numai prin declarații.

Dacă celelalte comunități internaționale se exprimă vag față ”de privațiunea de libertate” a jurnalistului moldovean, limitîndu-se doar la monitorizarea cazului, atunci, Federația Rusă o justifică pe deplin: ”Cred că nu este indicat să se utilizeze cazul lui Vardanean ca o modalitate de a acuza Transnistria de încălcarea drepturilor omului. Spre marele meu regret, sunt cunoscute cazuri de nerespectare a drepturilor umane și de ineficiență a activității sistemului judiciar pe tot teritoriul Republicii Moldova, inclusiv în Transnistria, iar unele campanii propagandistice pot doar dăuna procesului de reglementare a conflictului transnistrean”, a declarat ambasadorul rus Valerii Kuzmin.

Ambasadorul rus a menționat că ”decizia de condamnarea a lui Ernest Vardanean exprimă poziția Curții Supreme de Justiție a Transnistriei, care activează ca un organ independent, fie și în cadrul unei republici necunoscute”.

Pe lîngă faptul că justifică acțiunea regimului neconstituțional, acesta a mai adăugat că speră ca oficialitățile transnistrene vor găsi o ”soluție umană” pentru a ajuta familia ostaticului.

Cui i-ar fi convenit arestarea politologului și jurnalistului moldovean?

Transnistriei sau Moldovei?! E cam straniu faptul că un jurnalist să fie acuzat de spionaj și trădare, să aibă parte de o anchetă și un proces închis, iar autoritățile transnistriene să refuze accesul tuturor avocaților cu excepția celui din oficiu.

Și cel mai interesant lucru e că nimeni nu poate să ducă tratative cu o republică nerecunoscută și neconstituțională, nici UE, nici SUA, Republica Moldova, nemaivorbind de Rusia, care, de fapt, "nu are nimic în comun cu Transnistria".

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.