Valeri Litkai: Intalnirea de la Odesa inseamna inceputul unui nou sezon politic

Seful departamentului afaceri externe de la Tiraspol, Valeri Litkai, a declarat joi in cadrul unui briefing, ca reuniunea in format pentagonal, care a avut loc pe 26-27 septembrie la Odesa, "inseamna inceputul unui nou sezon politic", transmite "Olvia-press".

Potrivit lui Litkai, Tiraspolul a acceptat includerea SUA si UE in formatul de negocieri in calitate de observatori. «Principala problema abordata a fost definirea statutului de observator. Fara definirea acestui statut, includerea SUA si UE ar fi fost putin probabila», a mentionat Litkai. Potrivit lui, observatorii pot sa participe la reuniunile in format pentagonal, sa ia cuvantul in cadrul acestora, sa puna si sa raspunda la intrebari, insa ei nu au dreptul sa participe la adoptarea deciziilor in cadrul procesului de negocieri, ci doar sa le comenteze. Litkai a mentionat ca Statele Unite au acceptat statutul de observator si nu de membru cu dreturi depline, asa cum a propus Vladimir Voronin, saptamana trecuta la Iasi.

Potrivit lui Litkai, anterior, Tiraspolul nu ar fi acceptat includerea SUA in procesul de negocieri, deoarece "experienta din Balcani a aratat ca implicarea Washington-ului, de obicei, conduce la agravarea conflictului". «Timpurile, insa, se schimba, s-au schimbat si pozitiile aliatilor nostri – Rusia si Ucraina, care toamna trecuta se pronuntau impotriva participarii SUA. Insa, catre vara anului curent, Ucraina s-a pronuntat pentru includerea SUA si aceasta pozitie trebuie luata in consideratie», a mentionat Litkai.

In final, reprezentantul autoritatilor de la Tiraspol si-a exprimat speranta ca participarea SUA si UE in procesul de reglementare a diferendului transnistrean va imbunatati perspectivele procesului de negocieri. «Deocamdata, totul merge intr-o directie, care noua ne este clara", a specificat Litkai.

Amintim ca, la 27-18 octombrie, la Chisinau si Tiraspol va avea loc o noua runda de negocieri in format «5+2». // Reporter.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.