Vaci lăsate să moară de foame. Încă un caz de maltratare a animalelor

PE SCURT

O femeie din satul Botnărești, Anenii Noi, își maltratează de ani de zile vacile. Aceasta le crește în condiții insalubre și nu le hrănește suficient, motiv pentru care animalele mor.

Recent, două vaci au decedat în curtea ei au început să putrezească. Mirosul urât a devenit insuportabil pentru vecini, care au anunțat imediat poliția și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

Reprezentanții primăriei din Botnărești spun că ANSA este responsabilă și trebuie să-i interzică femeii să crească și dețină animale, iar ANSA declară că trebuie făcută o comisie specială la nivel local sau raional care să gestioneze situația. Mai mult, ANSA spune că primăria Botnărești trebuie să aibă un regulament local în care să fie stipulat în ce condiții un locuitor poate rămâne fără dreptul de a întreține animale.

Cu toate acestea, activiștii pentru protecția animalelor spun că problema este la nivel național, pentru că nu avem o lege care să reglementeze creșterea animalelor și dreptul autorităților de a le confisca, în cazul în care ele nu sunt crescute corespunzător sau sunt maltratate. Mai mult, amenzile pentru maltratarea animalelor sunt prea mici.

PE LUNG

Nina Antofica este trecută de 70 de ani și locuiește în satul Botnărești, Anenii Noi. Până nu demult, avea 12 bovine. 

În apropierea sărbătorilor de Paște două dintre vaci au murit și au fost lăsate să putrezească pe lângă casa bătrânei. Mirosul urât a ajuns până la vecini. Ion Zamcov și familia lui locuiesc la 7-8 metri de casa femeii. Acesta a fost să verifice, ca de fiecare dată, de unde vine putoarea.

Bărbatul a găsit o vacă în stare de putrefacție, iar altă vacă era deja ciopârțită de bătrână. Vecinul povestește că a găsit carnea din vacă agățată în casă, unsă cu sare, întrucât femeia nu are frigider. Acesta a chemat imediat poliția.

Atenție, aceste imagini vă pot afecta emoțional!

https://www.facebook.com/moldova.org/videos/871324786716118/?__xts__[0]=68.ARAn6jhob4xKH9gvbLwFhgFKiNKU9uNNQIIUJptjh65-xoRDgSlskD7JfSCUUOyzlOdlU0u18G7IK4MRHtK8r1j-33ZfLksoctby4xJm_Zpr-vEhEw43bBS87Lll2Xebe5e1ecCab-6IFq_k_XA4XIEVbqSjTZvX2ekRRdUMTc2MazXhJRrmSsQY2EJyUic155Z16clVllJfAQFVrYwdHtvUeq_pdoKOi5e8Oqi31DkmArmkoFlH3_82RRjIVkIDfjMG1RNfvwuLi7q5ND9iRjL0xCwb7tB3jicGJdOV_Xt4Av-wsS6dwxR0zpWw689LmIRlg5YI1Zay6JJ7BMj5qz4zJMYB0VX0lKw&__tn__=-R

Înregistrarea video cu vacile decedate a ajuns și la ANSA Chișinău. În zilele următoare, specialiștii ANSA de la Anenii Noi au venit și împreună cu primarul localității, Victor Gori, au îngropa una dintre vaci.

Ion Zamcov își manifestă îngrijorarea: dacă nu o să ia nimeni măsuri, vacile o să continue să moară. „Eu voi fi nevoit să mă lămuresc o dată și pentru totdeauna, pentru că este insuportabil acolo”, menționează bărbatul care spune că de aproape 10 ani luptă cu această problemă.

„Și de câte ori o întreb: ce îți trebuie atâtea vaci, ea răspunde: eu nu-s dată pe pământ ca să umblu cum umblați voi, eu sunt dată ca să cresc animale”, povestește bărbatul, fiind depășit de situație. El își amintește că anul trecut în luna mai, de ziua de naștere a fiului lui, mirosul de animal mort ajungea până în casă. „Mă culc și mă trezesc cu mirosul acesta”. El povestește că aproximativ cu doi ani în urmă au murit trei cai în curtea bătrânei. 

Mai mult, vecinii spun că iarna vacile trăiesc afară, în frig. Așa s-a întâmplat în iarna 2018-2019. Ei au văzut cum vacile au mâncat toată iarna zăpadă, întrucât nu aveau ce mânca. 

De fiecare dată când a depistat un animal decedat, Ion Zamcov a apelat la autorități. Primarul satului, Victor Gori, a declarat că „este în competența ANSA să hotărască problema dată”.

„ANSA trebuie să interzică. Toate materialele date trebuie colectate și transmise instanței de judecată. Instanța de judecată trebuie să se expună și să-i interzică creșterea animalelor”.

Primarul spune că femeia își cumpără animale din produsele pe care le vinde la Chișinău. Ea circulă la Chișinău și duce produse: lactate, poate și carne, dacă taie vacile. E strașnic. ANSA trebuie să-i interzică chestia asta”.

Vitalie Carauș, șeful Direcției Sănătatea și Bunăstarea Animalelor din cadrul ANSA a confirmat decesul și înhumarea animalelor decedate. Specialiștii au amendat proprietara animalelor și i-au emis o prescripție prin care i se interzice să crească animale în condițiile pe care le are ea acum. În prescripție s-a scris și despre îmbunătățirea condițiilor de întreținere a animalelor.

Vitalie Carauș spune că instituția are atribuția de a sancționa și nu de a sechestra animalele. De aceea, specialistul recomandă „aprobarea unui regulament de întreținere a animalelor în localitate. Să nu admită ca un proprietar, neavând condiții adecvate, să întrețină animale. Să limiteze numărul de animale care pot fi întreținute. Animalul să aibă hrană, acces la toate facilitățile”.

„Condițiile sunt mizerabile, inclusiv locuința femeii și tot anturajul. Trebuie să fie format un grup de specialiști de la nivel teritorial sau raional care să controleze asta”, a declarat medicul veterinar Vitalie Carauș. Acesta a menționat că este al treilea an când ANSA o vizitează pe bătrână și o sancționează. Femeia a plătit toate amenzile, a declarat specialistul.

Petru Bobrov, șeful Secţiei Sănătate Animală în cadrul ANSA Anenii Noi, după ce a prelevat probe de la una dintre vacile decedate, a declarat oficial că vacile au murit de la foame. „Ea are 2-3 brațe de ciocleje, ia un mănunchi, le taie cu bărdița și le dă de dimineață până amiază.” Petru Bobrov spune că o bovină trebuie să mănânce pe zi 50 de kg de hrană.

ANSA a sancționat-o cu 300 de lei și au ajuns la o înțelegere cu specialiști. „Minimum, mă rog, că nu i-am mai pus mii și mii de lei. Ea încălcă legea, noi nu putem să nu o amendăm. Macăr cât de cât să simtă că este o răspundere oarecare, că nu e din capul ei, să facă ce vrea. Acum ea trebuie să dea bovinele la carne și să rămână cu două vaci ca să se poată întreține”, a declarat Bobrov.

Legi diferite, amenzi diferite

Codul Contravențional al Republicii Moldova, prin articolul 157 Cruzimea față de animale, prevede câteva pedepse:

  1. Încălcarea cerinţelor privind întreținerea animalelor, fapt ce poate periclita viaţa ori sănătatea acestora, se sancţionează cu amendă între 2400-3000 lei;
  2. Aplicarea intenţionată a acțiunilor ce provoacă dureri sau suferinţă animalelor se sancţionează cu amendă  între 600-1200 lei;
  3. Acţiunile specificate mai sus care au avut drept urmare mutilarea sau moartea animalului se sancţionează cu amendă între 3000-3600 lei.

În vara anului 2018, Guvernul a aprobat completarea Codului Penal astfel încât:

  • tratamentul cu cruzime sau tortura animalelor se va pedepsi cu amendă de la 25 000 până la 37 500 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 100 la 180 de ore sau cu închisoare de până la un an;
  • pedeapsa se va mări dacă fapta va fi săvârșită în mod public sau în prezența minorilor; de o persoană responsabilă de îngrijirea, protecţia şi bunăstarea animalelor, cu dresajul sau cu tratarea medicală; prin metode sadice și va fi  între 37 500 și 67 500 lei sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore sau închisoare de la unul la trei ani.

Cu toate acestea, Karl Luganov, specialist în protecția animalelor, spune că odată ce Codul Penal a fost completat, articolul menționat mai sus din codul Contravențional nu a fost eliminat, iar organele de drept continuă să pună amenzi mici, conform articolului din Codului Contravențional al RM.

„Dacă vom lăsa ca amenzile să fie mici și să poată fi plătite de oameni, atunci noi nu o să-i putem opri”, explică Karl Luganov. 

El mai spune că în RM nu există o lege cuprinzătoare care să rezolve problema cruzimii față de animale. În acest sens, Karl Luganov a lucrat cu deputații Dan Perciun și Radu Marian la un astfel de proiect de lege prin care solicită modificarea unor acte legislative. Proiectul de lege este în faza de examinare.

În ultimii ani, în spațiul public au ajuns mai multe imagini video cu animale maltratate. De exemplu, în 2017 un cal a murit în chinuri după ce stăpânul lui l-a bătut cu cruzime. Apoi, în 2018, un tânăr din Bălți a jupuit un câine. În anul următor, preotul Ghenadie Valuța a târât, legat de lanț, un câine în spatele mașinii.

În 2017, 61 de persoane au fost trase la răspundere pentru cruzimea față de animale. Totuși, organizațiile pentru protecția animalelor vorbesc despre aproximativ 500-600 cazuri pe an.

Foto principală SIMBOL. Autor: Smacovei

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.