Uniunea Europeană nu intenţionează să recunoască nici referendumul propriu-zis din Transnistria şi nici rezultatele acestuia. "Nu sîntem singuri în această apreciere: oficiul principal al OSCE de asemenea consideră că referendumul din Transnistria nu poate fi recunoscut la nivel internaţional şi, respectiv, rezultatele lui nu vor avea nici o pondere", a declarat, marţi, presei de la Bruxelles, Ema Udwin, reprezentanta Comisiei Europene.
Potrivit Agenţiei INFOTAG care citează presa rusă, Udwin a menţionat că "există un stat recunoscut pe plan internaţional cu hotare recunoscute internaţional – Moldova, iar Transnistria nu are statutul de stat separat". În opinia oficialei europene, compararea referendumurilor din Transnistria şi Muntenegru este incorectă. "Serbia şi Muntenegru au ajuns benevol la acordul care a permis desfăşurarea referendumului în Muntenegru. În Transnistria, situaţia este cu totul alta: între Moldova şi Transnistria nu există nici o înţelegere în acest sens", a spus ea, subliniind că cel mai bun scenariu pentru poporul Transnistriei ar fi integrarea în ţara în care acesta trăieşte.
Anterior, conducerile Republicii Moldova, UE şi SUA de asemenea au făcut declaraţii despre caracterul nelegitim al viitorului plebiscit.
INFOTAG precizează: Decizia de organizare a referendumului în problema viitorului regiunii transnistrene a fost luată pe 31 martie 2006 de către congresul al VI-lea al deputaţilor autoproclamatei RMN de toate nivelurile. Plebiscitul este menit să afle părerea poporului şi să stabilească viitorul curs de dezvoltare a RMN "în condiţiile presiunilor politice şi economice". Alegătorii transnistreni vor fi solicitaţi să răspundă la două întrebări": "Consideraţi posibilă menţinerea cursului de recunoaştere internaţională a RMN şi aderarea ei liberă ulterioară la Rusia?" şi "Consideraţi posibilă renunţarea la independenţa RMN şi intrarea ei ulterioară în componenţa Republicii Moldova?" Fiecare întrebare va fi tipărită pe un buletin separat.
// Infotag