Unimedia.md: Efectele gazoductului South Stream

Comentatorul economic Alexandru Baltag scrie pe unimedia.md ca prin proiectul South Stream, Moscova capata treptat superioritate asupra Occidentului in lupta (geo)energetica, care are un substrat geo-economic, chiar si geopolitic si geostrategic in regiunea Marii Negre si Balcanilor.
„Prin South Stream se are ca obiectiv „inmormantarea” proiectului alternativ al UE (un rol important il joaca si SUA), Nabucco, astfel, preintampinand contactul direct al europenilor cu zona caspica si determinand dependenta energetica a acestora fata de rusi.
Demararea proiectului rus prin Marea Neagra duce la existenta a doua proiecte destul de costisitoare in aceeasi regiune, ceea ce determina o nerentabilitate economica a Nabucco pentru UE”, afirma autorul.
Baltag considera ca alaturarea Serbiei, impreuna cu Bulgaria si Grecia la proiectul South Stream, duce la consolidarea Gazpromului in aceasta regiune. In acest sens, Moscova va controla una din principalele retele de tranzit a resurselor energetice spre Europa. Iar prin constructia, din considerente geopolitice, a unui depozit de gaz in Serbia, devine posesoarea unui centru important de distributie a gazelor in vest.
Autorul mentioneaza ca la astfel de contracte grandioase in asa domeniu sensibil, ca energetica, ar fi fost imposibil de ajuns fara incredere politica reciproca intre parti. In aceasta ordine de idei, Putin primeste din partea Serbiei primul premiu pentru sustinerea Belgradului in problema Kosovo; Bulgaria constituie mai mult o miza geopolitica pentru Rusia, luand in consideratie si pozitionarea geografica a acestui stat (dar totodata Bulgaria, fiind o tara saraca, doreste sa obtina maximum de profit din trazitarea resursei energetice ruse); pozitia Greciei, are o tenta dubla, cea economica, pentru a-si asigura in acest fel securitatea energetica si cea politica, dand semnale la Bruxelles in ceea ce priveste problema Kosovo.
In opinia autorului, prin actiunile intreprinse de autoritatile moscovite se atenteaza asupra intereselor nationale ale unor state riverane, precum sunt Ucraina si Romania. Astfel, in aceste conditii, putem pronostica continuarea confruntarilor diplomatice tacite in zona Balcanica si a Marii Negre, dar anume aceasta si reprezinta jocul geopolitic in conditiile actuale, la care trebuie sa fim pregatiti in permanenta. // DECA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.