Ungheniul va fi la poarta Uniunii Europene

Pe 18 februarie, la Ungheni, in fata unui public numeros, a fost prezentat Proiectul de cooperare InWent-GTZ “Promovarea cooperarii transfrontaliere intre raionul Ungheni si judetul Iasi”.

Potrivit lui Daniel Cosnita, manager de proiect IBD/GTZ Rominia, dupa aderarea la Uniunea Europeana, Iasiul va deveni cea mai importanta metropola din estul acestei organizatii, iar Ungheniul – cel mai important oras de la frontiera de vest a UE. De aceasta ar trebui sa profite ambele localitati, a spus dinsul.

“Este foarte important ca Uniunea Europeana, prin Germania, in cazul nostru, nu ne lasa sa ne despartim, cel putin, din punct de vedere economic si cultural”, a mentionat Lucian Profir, vicepresedintele Consiliului judetean Iasi, prezent la eveniment. La rindul sau, presedintele raionului Ungheni, Nicolae Gaviuc, a subliniat ca importanta unor relatii speciale intre Ungheni si Iasi a fost recunoscuta inca in anul 2000, cind a fost semnat un acord de colaborare intre cele doua consilii judetene.

Numeroasele tentative de a dinamiza relatiile intre cele doua regiuni n-au prea adus rezultatul scontat. Deocamdata, prea putini oameni de afaceri din judetul Iasi vin sa investeasca la Ungheni. Prea putini oameni de cultura vin la Ungheni, pentru a participa la numeroasele actiuni culturale din regiune. Si invers. Unicul succes vizibil a fost constituirea Euroregiunii Siret-Prut-Nistru, dar nici ea nu-si foloseste potentialul la maximum. Astfel, proiectul prezentat simbata trecuta vine sa incurajeze reprezentantii administratiei publice locale, ai sectorului economic si ai celui asociativ sa contribuie cit mai energic la stabilirea unor relatii viabile, de durata.

Deschiderea la Ungheni a biroului Proiectului “Suport regiunii de frontiera Ungheni, Moldova-Rominia” a fost salutata si de ambasadorul Germaniei in R. Moldova, Wolfgang Lerke, dinsul subliniind ca “aceasta regiune se va schimba considerabil in viitorul apropiat, odata cu aderarea Rominiei la Uniunea Europeana”. in plus, potrivit ambasadorului, proiectul respectiv ar trebui sa contribuie la apropierea cu inca un pas a Republicii Moldova de Uniunea Europeana. / Lucia Bacalu // Timpul

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.