Connect with us
"
"

Economie

Unele țări europene sunt pregătite să evite colapsul economic. Care este situația în Republica Moldova

Publicat

pe

PE SCURT

Danemarca va acoperi 75% din salariul angajaților, Italia are un pachet fiscal în mărime de 25 de miliarde de euro, iar Portugalia deschide o linie de credit guvernamentală de 200 de milioane de euro pentru firmele a căror cifră de afaceri a scăzut cu peste 20% comparativ aceeași perioadă din anul trecut.

În același timp, Guvernul de la Chișinău abia ieri a anunțat că pregătesc un pachet de măsuri pentru a ajuta mediul de afaceri. Astăzi, în ședința parlamentară în cadrul căreia a fost anunțată stare de urgență în țară, premierul Chicu a repetat că pregătește un set de măsuri pentru susținerea economiei și cetățenilor.

Totuși, experții economici spun că pandemia ar putea afecta piața muncii și că autoritățile nu prea au de unde să ajute financiar mediul de afaceri, așa cum se întâmplă în țările europene și ar putea să apeleze la credite externe.

Experții economici spun că pandemia ar putea afecta piața muncii.

PE LUNG

Danemarca

Guvernul din Danemarca va acoperi 75% din salariile angajaților în companiile private. Această măsură va avea loc în perioada 9 martie – 9 iunie. Ultimul sfert din salariu va fi achitat de către companie. Nivelul maxim de ajutor din partea statului pentru fiecare cetățean va fi de trei mii de euro pe lună.

Italia

Italia a pregătit un pachet fiscal în mărime de 25 de miliarde de euro, plasă de siguranță oferită de Banca Centrală Europeană. Jumătate din pachet a fost lansat pe 13 martie, restul acționează ca rezervă.

Pentru prima perioadă, acest pachet include măsuri sanitare de urgență, compensații pentru lucrătorul care se confruntă cu concedieri temporare; fond de garantare pentru IMM-uri; moratoriu fiscal și amânarea plăților la împrumuturile ipotecare și a altor împrumuturi (în cooperare cu băncile private); compensații pentru companiile care suferă o pierdere a cifrei de afaceri mai mare de 25%.

Marea Britanie

Marea Britanie a pregătit un pachet fiscal de 30 de miliarde de lire. Guvernul va rambursa costul concediului medical de până la 14 zile pentru IMM-uri; va sprijini împrumuturi în valoare de până la 1 miliard GBP acordate IMM-urilor prin intermediul „programului de împrumut pentru întreruperea activității generate de Coronavirus”, dar garantează, de asemenea, împrumuturi bancare ale IMM-urilor; ratele impozitului pe întreprinderi vor fi eliminate pentru întreprinderile mai mici din sectoarele retail, turism, timp liber, hotelier și domenii conexe pentru aproape jumătate din toate proprietățile comerciale; acordarea de ajutoare în numerar în valoare totală de 2 miliarde GBP întreprinderilor mici; scutirea de taxe pentru antreprenori în valoare de 3 miliarde GBP, scrie Forbes.ro.

Norvegia 

Norvegia va oferi cel puțin 100 de miliarde de coroane norvegiene sub formă de garanții pentru împrumuturi și emisiuni de obligațiuni companiilor. 

Pachetul de sprijin este împărțit în garanții pentru împrumuturi de 50 de miliarde de coroane destinate companiilor mici și mijlocii care doresc să obțină credite și o sumă similară sub formă de garanții guvernamentale pentru companiile care care emit obligațiuni corporative, scrie News.ro. În plus, plata taxelor pe forța de muncă va fi amânată, a adăugat guvernul. Noi măsuri pentru industriile care au fost afectate în mod special vor fi prezentate la o dată ulterioară.

Franța

Emmanuel Macron, președintele Franței, are un singur obiectiv: menținerea locurilor de muncă în ciuda gravei crize provocate de coronavirus, scrie RFI.ro.

„Statul va plăti salariile angajaților nevoiți să rămână acasă” a promis Macron. Murielle Pénicaud, ministra Muncii, a precizat că 100% din șomajul tehnic va fi preluat, plătit de stat, inclusiv sumele care depăşesc salariul minim pe economie.

„Trebuie ca toți salariații din sectorul privat care sunt într-un sector în pericol, să își poată păstra salariul și contractul de muncă. Șomajul tehnic nu înseamnă șomaj, contractul este doar suspendat.”

Șeful statului a spus că plățile cotizațiilor patronale și a impozitelor de pe luna martie vor putea fi amânate fără nicio explicație din partea celor care le datorează.

Măsurile economice anunțate de guvernul francez pentru a face fața crizei coronavirus „vor costa zeci de miliarde de euro” a indicat Bruno Le Maire, ministrul Economiei și Finanțelor. Le Maire a mai precizat că „statul va garanta trezoreriile firmelor până la 90%” contra 40 de procente până acum. Cu alte cuvinte, băncile nu vor avea motive să nu acorde împrumuturi. 

Portugalia

Forbes.ro. scrie că în Portugalia este prevăzută o lege specială pentru suspendarea temporară a contractelor de muncă pentru firmele care au înregistrat scăderi cu 40% ale vânzărilor în ultimele trei luni în comparație cu anul trecut, din cauza epidemiei de COVID-19.

De asemenea, s-a luat decizia ca angajații afectați să primească 2/3 din salariu, adică cel mult 1.905 euro, dintre care 70% sunt plătite de stat, iar restul de angajatori. Totodată, Guvernul de la Lisabona deschide o linie de credit guvernamentală de 200 de milioane de euro pentru firmele a căror cifră de afaceri a scăzut cu peste 20% comparativ aceeași perioadă din anul trecut. 

Alte măsuri anunțate se referă la amânarea plății unor taxe și decontarea de către stat a sumelor plătite de către firme la evenimente care s-au anulat din cauza epidemiei.

MOLDOVA

Comisia națională extraordinară de sănătate publică a emis o decizie pe 15 martie prin care obligă sistarea activității unităților de comerț, restaurantelor, sălilor de sport, de concerte, teatre, cinematografe, muzee până la 1 aprilie 2020.

Prin urmare, Asociația Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Moldova, Asociația Femeilor Antreprenoare din Moldova, Asociația Companiilor de Creație din Moldova și Asociația Națională a Restaurantelor și Localurilor de Agrement din Republica Moldova solicită adoptarea a unui pachet de măsuri de suport pentru a ajuta companiile să atenueze impactul economic al extinderii epidemiei de coronavirus Covid-19 și susținerea economiei naționale. 

Asociația Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Moldova a creat o petiție online destinată Guvernului Republicii Moldova. 

„Cel mai puternic va fi lovit sectorul IMM-urilor. Luând în considerație vulnerabilitatea IMM-lor, impactul asupra acestora poate fi irecuperabil. Multe din ele vor suferi pierderi majore, unele își vor sista parțial sau complet activitatea, altele riscă să falimenteze. În special vor avea de suferit industriile de servicii și agrement, turism, HoReCa, comerț cu amănuntul, organizatorii de evenimente și multe alte industrii afectate de carantină și măsuri preventive în vigoare”, se arată în petiție

Ce trebuie să facă mediul de afaceri și statul?

Andrei Crigan, economist și consultant în afaceri, spune că IMM-urile sunt supuse, în aceste condiții de pandemie, la venituri mai mici. Pe deasupra, pe aceste companii se pune presiune din partea costurilor fixe cum sunt chirie, utilități, salarii.

Multe afaceri o să intre în insolvabilitate, nu vor fi capabile să-și achite cheltuielile curente, să susțină costurile, vor fi nevoite să taie din locuri de muncă.

Potrivit economistului, mediul de afaceri trebuie să-și facă planuri de criză. Ei trebuie să-și analizeze activitatea, să vadă unde ar putea avea pierderi majore, să taie costurile care nu sunt prioritare, să reducă la maxim pierderile, să negocieze tot ce înseamnă comerț, deservire, trebuie să-și asigure accesul la materia primă, să negocieze condiții. 

În această perioadă, cel mai important este elementul de asociere cu alți antreprenori ca să facă schimb de experiență, să vadă ce fac alții pentru a se proteja, cum pot să combine anumite eforturi sau cum pot să distribuie cheltuielile împreună”, explică specialistul.

Crigan spune că statul trebuie să nu încurce, în această perioadă, mediului de afaceri. „Ne apropiem de finalul trimestrului I al anului curent. Asta înseamnă că toți se pregătesc să-și prezinte rapoartele și dările de seamă pentru anul 2019. Respectiv, își fac calculele legate de impozitul pe venit pentru anul trecut, inclusiv e final de lună și apar dările de seamă pentru impozite, taxe pentru lunile precedente. Contabilii sunt suprasolicitați. În general, statul trebuie să pună moratoriu pe tot ce înseamnă controale fiscale, controale din partea autorităților în materie de cum își desfășoară activitatea de zi cu zi, explică economistul.

Mediul de afaceri solicită un plan de amânarea a plăților menționate mai sus pentru perioada stării de urgență. Pentru ei este important ca deciziile să se ia foarte repede ca să se orienteze nu spre dările de seamă, ci pe identificarea soluțiilor despre cum să-și plătească oamenii, cum să-și mențină forța de muncă, cum să-și orienteze fluxurile de operațiuni de cumpărare-vânzare și cum să se asigure cu materie primă și resurse. 

Potrivit consultantului în afaceri Andrei Crigan, este prematur să se vorbească de câți bani va fi nevoie din partea statului pentru susținerea mediului de afaceri.

Șoc pentru economie

Iurie Morcotîlo, expert economic la Expert-Grup, spune că previziunile economice sunt sumbre așa cum sunt și pentru toate țările afectate.

„Experiența țărilor care au trecut prin pandemie cu două luni în urmă arată că șocul pentru economie este foarte puternic.”

Potrivit expertului, vor fi afectate pe termen scurt companiile orientate spre piața internă cum ar fi hotelurile, restaurantele, magazinele, pentru că veniturile principale vin din frecventarea acestora și contactul direct cu oamenii.

Întreprinderile orientate spre export vor simți efectele mai târziu, pentru că cererea de consum în rândul țărilor importatoare va scădea. Potrivit expertului, s-ar putea să avem un declin la capitolul exporturi, lucru care va lovi în capacitatea întreprinderilor de a plăti salarii, dar și impozite la stat.

„Noi trebuie să recunoaștem că finanțele publice în anul acesta o să sufere semnificativ, fiindcă volumul de colectări de impozite o să fie mai mic decât cel anticipat la începutul anului. Va trebui de revizuit bugetul statului și multe cheltuieli planificate inițial nu vor fi făcute. Totul depinde de cât de mare o să fie șocul pentru finanțele publice.”

Mai mult, se pare că statul nu prea are spațiu de manevră, în comparație Danemarca, Norvegia sau Franța. Potrivit expertului economic, există un fond de rezervă pentru situații excepționale, însă nu pentru susținerea business-ului. Potrivit expertului, Guvernul ar putea să apeleze la creditele externe sau la creșterea datoriei pe intern, în cazul în care volumul cheltuielilor vor crește. 

Băncile comerciale reacționează

Moldova Agroindbank a anunțat ieri, 16 martie, despre decizia de a amâna până la data de 31 mai plata ratelor la credite, inclusiv dobânzile. Rambursările acestor sume vor fi efectuate în luna iunie.

Decizia se extinde asupra produselor creditare pentru persoane fizice: de consum, ipotecare, overdraft, cardul de cumpărături în rate LiberCard şi cardul de credit. Pentru perioada martie-aprilie-mai 2020 nu vor fi aplicate penalități pentru neachitarea sumelor datorate spre plată. toate aceste măsuri se referă la persoanele fizice. Banca anunță că va veni în scurt timp cu decizia pentru persoanele juridice.

Și Moldinconbank a anunțat despre posibilitatea amânării până la 31 mai 2020 a plăților pentru ratele și dobânzile la creditele acordate persoanelor fizice. Decizia se referă la carduri de credit, overdraft pe card salarial, credite de nevoi personale, credite investiționale, сreditul imobiliar de achiziție şi creditul Prima Casă. Totuși, banca nu a anunțat ce decizie a luat cu referire la persoanele juridice.

Starea de urgență a fost declarată. Guvernul încă stă pe gânduri

Astăzi, în ședința parlamentară în cadrul căreia a fost anunțată stare de urgență în țară, premierul Chicu a repetat că pregătește un set de măsuri pentru susținerea economiei și cetățenilor:
– reeșalonarea plăților pentru creditele ipotecare;
– este examinată amânarea termenului de plată a impozitului pe venitul persoanelor juridice pentru trimestrul I și posibil trimestrul II, 2020;
– s-a discutat cu BNM despre posibilitatea relaxării politicii de creditare. Asta presupune o posibilă diminuare a ratei de bază, cu posibilitatea băncilor comerciale de a asigura credite mai ieftine;
– s-a discutat despre un suport, în caz de necesitate, din partea BNM pentru băncile comerciale de a acorda credite suplimentare unor întreprinderi strategice;
– întreprinderile care prestează servicii comunale sunt gata să ofere posibilitatea pentru consumatori să reeșaloneze plățile, iar în unele cazuri poate și o posibilă diminuare a acestor plăți, tarife;
– se analizează posibilitatea suplinirii fondului de subvenționare în agricultură;
– se analizează posibilitatea unui suport financiar temporar unor entități strategice, care asigură securitatea alimentară a țării și posibil energetică;
– în 10 zile Guvernul va veni cu propunerea de diminuare a cotei TVA pentru sectorul Horeca;
– Ministerul Finanțelor va veni în câteva zile cu modificarea regulamentelor care prevăd compensări persoanelor care au credite Prima Casă.

Foto: bnm.md

Economie

Guvernul anunță cum vor fi susținuți agenții economici în timpul pandemiei

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Suspendarea vizitelor fiscale, amânarea achitării impozitelor de venit, reeșalonarea creditelor ipotecare pentru persoane fizice, etc. Acestea sunt câteva dintre măsurile pe care și le-a propus guvernul să le întreprindă pentru a sări cu o mână de ajutor agenților economici care suferă pierderi mari din cauza stării de urgență din țară.

PE LUNG

După ce mai multe țări au luat măsuri concrete pentru susținerea agenților economici, a venit și rândul guvernului din Republica Moldova. Astfel, după 11 zile de la începerea răspândirea COVID-19 în Moldova și două zile după ce a fost anunțată starea de urgență, premierul Ion Chicu a făcut lista măsurilor ce vor fi luate pentru a ajuta agenți economici în timp de pandemie.  „Lista de acțiuni ar putea fi completată pe parcurs, în funcție de evoluția lucrurilor din țară”, a menționat Chicu.

Aceste măsuri presupun:

amânarea achitării impozitului pe venitul din activitatea de întreprinzător, pentru perioada de până la data de 25 iunie 2020;

amânarea declarării și achitării impozitului pe venit pentru anul 2019 de către întreprinzătorii individuali sau gospodăriile ţărănești, neplătitori de TVA, cu până la 3 salariați și de către agenţii economici – amânarea este până la 25 aprilie 2020;

reducerea cotei TVA de la 20% la 15% pentru sectorul HORECA, începând cu 1 mai 2020;

introducerea moratoriului asupra tuturor controalelor de stat până la data de 1 iunie 2020. În caz de extindere a Stării de urgență, acest termen va fi prelungit;

suspendarea vizitelor fiscale;

anularea obligativității efectuării auditului obligatoriu al situaților financiare individuale pentru anul 2019, cu excepția entităților de interes public;

– oferirea posibilității băncilor comerciale de a reeșalona creditele ipotecare pentru persoanele fizice;

– măsuri adiționale de stimulare a băncilor comerciale pentru a oferi credite economiei și cetățenilor la condiții mai avantajoase, inclusiv prin revederea spre diminuare a ratei de bază;

majorarea cuantumului compensației din bugetul de stat a beneficiarilor de credite Prima Casă.

majorarea cu 150 mln.lei a Fondului de Intervenție a Guvernului, pentru oferirea unor garanții pentru creditarea bancară a unor entități economice strategice, în caz de necesitate (mecanism similar fondului de garantare oferit de Guvern prin programul prima Casă).

De asemenea, începând de mâine, 20 martie, agenții economici pot adresa întrebări la Centrul Unic de Apel al Serviciului Fiscal de Stat (080001525). Centrul va funcționa 24/24.

Andrei Crigan, economist și consultant în afaceri, spune că întreprinderile mici și mijlocii sunt supuse, în aceste condiții de pandemie, la venituri mai mici. Pe deasupra, pe aceste companii se pune presiune din partea costurilor fixe cum sunt chirie, utilități, salarii. Potrivit economistului, mediul de afaceri trebuie să-și facă planuri de criză. Ei trebuie să-și analizeze activitatea, să vadă unde ar putea avea pierderi majore, să taie costurile care nu sunt prioritare, să reducă la maxim pierderile, să negocieze tot ce înseamnă comerț, deservire, trebuie să-și asigure accesul la materia primă, să negocieze condiții.

Citește mai departe

Economie

Cât costă produsele alimentare dacă te-ai izolat pentru o săptămână. 7 agenți care livrează la domiciliu

Publicat

pe

PE SCURT

Moldova.org a început să lucreze de acasă începând de astăzi. Prin urmare, m-am gândit că mi-ar prinde bine să fac lista de cumpărături cu produse alimentare pentru o săptămână. Am calculat cât costă acestea și să mă împart cu tine.

Mi-am imaginat că rafturile din dulap și frigider sunt cam goale, că mi-au rămas niște condimente, niște murături prin beci, compot, mai am niște unt, mai am hârtie de copt și folie de staniol, vanilie în cazul în care voi dori să coc ceva dulcișor.

Apoi, mi-am făcut lista, am deschis câteva site-uri care vând produse alimentare online să cercetez dacă pot livra, dacă au produsele necesare mie. Din păcate, puținele companii din domeniu livrează doar în Chișinău și suburbiile acestuia. Dacă trăiești mai departe de Capitală, s-ar putea să întâmpini dificultăți.

PE LUNG

Produsele din lista de cumpărături sunt pentru două persoane, dar cred că sunt suficiente și pentru a treia persoană. Desigur, îți vor rămâne produse și pentru următoarea săptămână.

Am decis să cumpăr câte un kilogram de mere, banane, portocale, kiwi, rodii, un ananas. Pe deasupra, am ales un pachet de 400 grame de prune uscate, 200 grame de caise uscate și 100 grame de goji uscate. Pentru toate acestea voi plăti 272 de lei.

În coș voi adăuga câte un kilogram de roșii, castraveți, varză, cartofi, morcovi, dovlecei, ciuperci, conopidă, broccoli și jumătate de kilogram de ceapă uscată. Aici am adăugat leuștean, mărar, ceapă verde, pătrunjel, busuioc și rozmarin. Doar pentru verdeață voi plăti 110 lei.

Voi cumpăra un kilogram de piept de pui, un kilogram de friptură din pulpă de vită și unul de somon. Voi cumpăra 10 ouă, doi litri de lapte și două cutiuțe de brânză Făguraș. Voi plăti pentru acestea 570 de lei. Cel mai costisitor este somonul proaspăt – 300 de lei kilogramul.

Pe lista de cumpărături am pus două cutii de paste bune, care să nu mi se lipească de fundul cratiței, câte un kilogram de orez, hrișcă, făină, fasole, năut, un pachet de 50 de grame de cereale la micul dejun, două cutii de sos de roșii, un litru de ulei și două pâini. Pentru toate acestea voi plăti 223 de lei și sunt sigură că vor ajunge pentru mai mult timp.

Mi-am pus în coș ceai, cafea măcinată Lavazza, un borcan de miere (pentru că încercăm să nu consumăm zahăr) și ciocolatele mele preferate Meteorit.

La final, în coșul meu online s-au adunat produse în valoare de 1839 de lei. Livrarea va costa 44 de lei în Chișinău. Sigur, cantitatea alimentelor și prețul poate fi diferit în funcție de ce vei alege tu.

În această listă cred că voi adăuga un detergent pe bază de alcool, pentru a dezinfecta suprafețele din casă și cele mai utilizate obiecte. Dacă îl voi termina cumva, voi jertfi chacha pe care am adus-o din Georgia și voi face un dezinfectant în condiții casnice (un pahar de alcool, un pahar de apă și câteva picături de ulei esențial). În loc de alcool, poți să folosești oțet.

Voi avea nevoie de consumabile ca hârtie igienică și saci de gunoi.

Deci, dacă vrei să faci comandă de produse alimentare pentru perioada de izolare, vezi ce propun cei de la agro-shop.md, comenzi.md, vladalina.md, metro, natur.md, Pegas, George Standard.

Din păcate, companiile nu livrează mai departe de Chișinău. Respectiv, dacă trăiești la Rezina sau la Cahul, nu vei putea comanda online. Totuși, ai putea să faci toate cumpărăturile mergând la magazin, însă să ai grijă să fii protejat – să porți masă, mănuși și să respecți distanța față de alți cumpărători sau de angajații magazinului.

Dacă ai decis să te afli în carantină și nu îți imaginez ce ai putea face în afară de vizionarea filmelor și cititul cărților, ți-am pregătit 11 idei de activități utile și distractive.

Citește mai departe

Economie

Cum să-ți deschizi un magazin online? Explică Nata Albot și Ion Bargan

Publicat

pe

De către

Internetul a schimbat economia actuală, schimbând modul de a face afaceri. Numit și „vârful de lance” al economiilor moderne, comerțul electronic a schimbat conceptul economiei clasice, a depășit granițele și s-a extins cu rapiditate în întreaga lume. Magazinul online pare a fi un business ușor de lansat și cu buget auster, însă lucrurile nu stau deloc așa. Dezvoltarea unei afaceri în comerțul electronic și lansarea unui magazin online presupune la fel de multă muncă și planificare ca o afacere offline. Așadar, este foarte important să fii informat și să ai cât mai puține necunoscute.

Cu referire la e-commerce, legislația moldovenească este plină de necunoscute. Respectiv, pentru a face un pic de lumină peste acest subiect, am discutat cu Ion Bargan, fondatorul Bestseller, prima librărie online din Moldova, și cu Nata Albot, co-fondatoarea From the heart, primul magazin online din țară care comercializează exclusiv produse autohtone. Alături de aceștia, am încercat să aflu care sunt pașii care trebuiesc urmați și greșelile pe care poți să le eviți dacă vrei să lansezi un magazin online. Pentru început, cei doi fondatori ai magazinelor online recomandă să se gândească bine la ce produs vor să vândă, să conceapă planul de afacere și apoi să-și înregistreze businessul. 

PE LUNG

Alege platforma e-commerce potrivită pentru tine

Ion Bargan, fondatorul bestseller.md

Apelați la o companie IT, și nu la persoane fizice. O companie poate să ofere termene exacte. Persoanele fizice ar putea să nu le respecte. În absența unui contract și a unei echipe, de obicei, persoanele fizice fac site-ul în timpul lor liber și pot spune că nu reușesc. Astfel, recomand să apelați la o companie, cu un portofoliu, care vă va da un termen exact. Contactați magazinele online care au apelat la această companie și întrebați cum a fost colaborarea, dacă a fost respectat contractul, dacă beneficiază de suport de mentenanță sau a fost deschisă pentru colaborare pe parcursul timpului. 

Nata Albot, fromtheheart.shop

Pentru a-ți deschide un magazin online, în primul rând, trebuie să înțelegi ce varietate de produse vrei să fie expuse pe site și, bineînțeles, să înțelegi cum este piața la care te adresezi. 

Pe e-commerce există mai multe tipuri de motoare standard, pe care poți să le cumperi, să le updatezi sau să le ajustezi la nevoile tale. Printre acestea sunt WordPress, Shopify, Magento. Toate acestea sunt module de e-commerce create de alte companii și pe care le poți cumpăra pentru a construi în baza lor platforma ta de e-shop.

Toate acestea sunt module de e-commerce existente online, pe care le-au creat alte companii și pe care le oferă spre utilizare celor care vor să-și deschidă magazine online. Modulul WordPress este unul foarte bun pentru cei care au un blog personal, un site micuț, unde își vând propriile produse, nu foarte multe la număr, unde nu este vorba de un sortiment foarte mare. Este un modul ideal pentru micii artizani artiști, ș.a.

Dacă este vorba despre un magazin online cu mult mai multe produse… De exemplu, în cazul nostru, este vorba despre peste 50 de mărci locale, iar pe fiecare marcă sunt cel puțin 15-20 de produse, pe fiecare produs există culori, mărimi, tot felul de variațiuni… În acest caz, WordPress-ul nu va face față și trebuie de ales între alte module de e-commerce, cum ar fi, Shopify sau Magento. Părerea mea personală este că trebuie să studiați foarte, foarte bine descrierea tehnică a fiecărui modul, ca să înțelegeți cât de bine fiecare din ele ar putea să facă față așteptărilor voastre. Studiind aspectele tehnice ale fiecărui modul, vă veți da seama la ce întrebări nu ați reușit să primiți răspuns, pregătindu-vă să lansați un asemenea business.

Noi am apelat la platforma Magento. Din păcate, în utilizare, aceasta s-a dovedit a fi un mamut plin de probleme, foarte greoi, căruia îi lipsesc o sumedenie de pluginuri absolut necesare pentru e-commerce și care trebuiau să fie cumpărate din altă parte. Asta, desigur, înseamnă cheltuieli suplimentare. Un alt dezavantaj mare al platformei Magento este, de exemplu, site-ul tehnic din spatele magazinului, prin intermediul căruia se gestionează stocul, comenzile, se încarcă produse noi, și altele. Deci, site-ul din spatele Magento este deosebit de greoi și eu în niciun caz nu aș recomanda nimănui să calce pe grebla noastră.  

De menționat că, atunci când apelezi la o companie pentru a-ți face designul, este important să te gândești cât de accesibilă va fi asistența tehnică atunci când vor apărea probleme. Iar probleme apar întotdeauna, la nivel de funcționalitate, viteză. Iar atunci când compania care ți-a creat site-ul nu este disponibilă să-ți ofere această asistență tehnică rapid, se află în altă țară, are alt fus orar, aceasta devine o problemă. 

Plata online. Cardul bancar și PayPal

Ion Bargan

Unii clienți vor să achite cu cardul bancar, iar dacă nu există această opțiune, ei pot să renunțe la comandă. Pentru a face această integrare pe site este nevoie de colaborare cu băncile comerciale care oferă acest serviciu. Contactați banca și dacă aceasta oferă acest serviciu, atunci compania care vă oferă servicii IT îl va integra pe site. Desigur, preferabil ca aceasta să aibă loc concomitent cu crearea platformei, dar dacă se reține procesul de integrare, lansați site-ul cu perspectiva că pe parcurs va fi oferit și acest serviciu. Noi, la Bestseller, jumătate de an nu am avut plata cu cardul, până am făcut integrarea, am oferit toate testele, a durat ceva timp.

Nata Albot

Asigurați-vă că banca la care veți deschise conturile bancare ale companiei are integrat serviciul PayPal. Clarificați această întrebare de la bun început cu departamentul tehnic al băncii. Asigurați-vă că ei au înțeles bine necesitatea voastră de a primi pe contul companiei plăți online prin Paypal. 

Dacă aveți deja conturile deschise și banca voastră a rămas în urma progresului, plățile din Paypal pot fi direcționate spre un cont bancar de companie din străinătate și apoi transferați spre contul local. M-am adresat nu o dată la băncile locale, chiar și public într-o postare pe Facebook, rugând să progreseze la acest capitol, dar fără rezultate.

Pe lângă asta, când ai un e-commerce cu multe branduri și multe produse, relația cu furnizorii trebuie să funcționeze ca ceasul. Aceștia trebuie responsabilizați să fie punctuali, să respecte condițiile contractuale, să aibă grijă să livreze produsele la timp, să notifice dacă produsele nu mai sunt în stoc.  

Relația cu clienții și furnizorii

Nata Albot

Noi am avut situații, când am dezamăgit clientul, pentru că acesta comandase ceva care nu mai era în stoc. Iar furnizorul nu ne-a anunțat despre asta. Un alt moment pe care trebuie să-l menționez este calitatea serviciului clientelă. Atunci când reușești să convingi un om să nu iasă din casă, să nu meargă la magazin, ci să cumpere online, trebuie să-i oferi un serviciu clientelă impecabil. Asta înseamnă să răspunzi rapid la întrebări pe chat, să fii receptiv la modificările solicitate și să fii capabil să rezolvi politicos problemele apărute. 

Ion Bargan

Multe companii lansează magazine online fără a avea depozit. Preiau comenzile, apoi le iau de la depozitul furnizorului. Așa am început și noi activitatea. E foarte comod, pentru că nu trebuie să investești în stoc. Adaugi produsele pe site, te asiguri că produsele există în mai multe exemplare, ca să nu se întâmple că persoana comandă, iar furnizorul nu mai are produsul. În acest caz trebuie de menționat că produsul nu este în stocul vostru, ci în al furnizorului. Noi, după trei ani, am decis să lucrăm cu stocul propriu. De aceea nu există riscul să dezamăgim clientul. Poți să-ți găsești un spațiu, un oficiu. Avantajul unui magazin este că poți să începi și într-un apartament și odată cu creșterea am găsit oficiu și spațiu de depozitare.

Livrarea

Ion Bargan

Există multe companii de curierat, iar contractarea acestora este mai convenabilă la cost. Cu forțele proprii este greu să faci față. În plus, este și mai eficientă din punct de vedere al timpului.

Nata Albot

Atunci când ne-a venit ideea cu magazinul From the heart, am pornit de la propria necesitate, de la necesitatea prietenilor mei care, aflându-se departe, îmi ziceau: „Uite, tu atunci când vii din Moldova, aduci atâtea lucruri frumoase, noi însă nu avem posibilitatea să le cumpărăm”. 

De exemplu, există diaspora din America de Nord, care poate este dornică să consume produse din Moldova, dar din cauza distanței mari și a serviciilor poștale destul de scumpe, nu pare la fel de disponibilă ca diaspora din Europa să cumpere produse din Moldova, pentru că prețul lor final ajunge să fie prea mare.

Servicii de contabilitate, taxe

Ion Bargan

Pentru început recomand să apelați la companii care oferă servicii de contabilitate, mai ales când ești la etapa inițială. Este cea mai bună cale.

Nata Albot

Când vine vorba de taxe, aici contabilul cu siguranță va fi persoana indicată care va trebui să consulte legislația și să vă spună exact despre ce taxe este vorba. Există o taxă pentru activitatea de comerț. Mai nou, am auzit că vom avea de plătit mai mult. Noua guvernare tehnocrată a decis să ne radă de bani, fără a se interesa cum ne merge, dacă suntem capabili să facem față la aceasta. Deci, dacă până acum pentru activitatea comercială trebuia să plătim ceva peste patru mii de lei, acum această taxă a crescut la 10 mii de lei. Plătim ca pentru o unitate comercială.

Echipa și marketing

Ion Bargan

Un magazin online, poate fi lansat de o persoană, dar nu poți mult timp să activezi de unul singur. Nu poți să faci față. Eu am rezistat doar trei luni. Era o muncă foarte grea, pierdeam multă energie și înțelegeam că nu pot crește. Am căutat oameni. Și aici vreau să menționez o greșeală pe care o facem noi în aceste cazuri – începem să căutăm rude. Dar e un risc foarte mare. Nu poți să le ceri aceleași lucruri, ca de la angajați ordinari. Recomand să dați anunțuri de angajare. 

Cu toate acestea dacă nu ai vânzări, proiectul este sortit eșecului. Trebuie să fii un bun vânzător, să știi cum să-ți vinzi produsele. Sunt rețele online, publicitatea este binevenită. Pentru noi, reclama în reviste nu a funcționat, poate că publicul este diferit, de aceea ar fi binevenită publicitatea stradală. Vânzarea online. 

Nata Albot

Poți să faci o treabă grozavă, să apelezi la cea mai bună companie de design, să construiești cel mai cool site, să ai tot ce îți trebuie, furnizori, ș.a., dar în momentul când ești gata să te lansezi, ai nevoie de cunoștințe în marketing, care să fie foarte proaspete, legate de marketingul online. Trebuie să știi cum se setează o campanie, să înregistrezi rezultatele, cum să modifici o campanie curentă dacă ea nu dă rezultatele care trebuie, cum să măsori cât ai investit și cât ți-a dat înapoi respectiva campanie. Nu vreau să descurajez pe nimeni. Învățăm din propriile greșeli și asta ne costă.

Ce prevede Legea privind comerțul electronic

Comerțul electronic este activitatea de întreprinzător a persoanelor fizice și juridice (înregistrați și/sau stabiliți în Republica Moldova sau activitate direcționată către Republica Moldova) de vânzare a bunurilor, executare a lucrărilor sau prestare a serviciilor, efectuată cu utilizarea comunicărilor electronice și/sau a contractelor electronice și este reglementată de legea privind comerțul electronic și alte norme juridice. 

Potrivit legii, dreptul de a efectua comerț electronic se obține din momentul înregistrării la Camera Înregistrării de Stat a persoanei juridice sau a întreprinzătorului individual. Conform documentului, agentul comerțului electronic deja va fi numit furnizor de servicii și va fi obligat să asigure destinatarilor serviciilor și organelor de control ale statului accesul la informația autentică despre sine în format electronic, în limba română.

Autoritatea cu misiunea de a supraveghea respectarea normelor privind protecția consumatorilor în procesele de comercializare a bunurilor și serviciilor prin intermediul mijloacelor electronice este Agenția pentru Protecția Consumatorilor.

La moment, din surse de date deschise, autoritățile fiscale sau statistice din Republica Moldova nu prezintă comerțul online ca o categorie distinctă. În același timp, potrivit expertului economic Veaceslav Ioniță, în 2019 moldovenii vor procura online de peste hotarele țării bunuri și servicii în valoare de 4,3 miliarde lei, cea ce este de 2 ori mai mult decât acum 3 ani în urmă, când procurările online au fost de 2 miliarde lei. Această piață înregistrează o creștere anuală de 30% și este cea mai dinamică piață din Moldova. Nu este greu de calculat că în 2020 procurările online de peste hotare se vor apropia de 6 miliarde lei, iar în mai puțin de 3 ani vor depăși suma de 10 miliarde lei.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social14 ore în urmă

SONDAJ/ Ce cred moldovenii despre coronavirus, unde se simt în siguranță și cum se vor descurca

PE SCURT 26 la sută dintre moldoveni consideră că noul tip de coronavirus a apărut în China, în pieţele cu...

Cultură15 ore în urmă

Recomandări de la o agenție de marketing: Păstrăm umanitatea în marketingul de criză

Jobul dvs. astăzi, probabil, este altfel decât era acum câteva săptămâni. Lumea a fost răsturnată în câteva zile. În acest...

Social16 ore în urmă

Pandemia a crescut numărul cazurilor de violență domestică în lume. Care este situația în Moldova?

Izolarea și carantina generată de pandemia COVID-19 este simțită diferit mai ales de către persoanele vulnerabile. Această perioadă scoate în...

Divertisment17 ore în urmă

Piesa virală „Pen-Pineapple-Apple-Pen” cu 92 milioane de vizualizări are un remake. El este despre coronavirus

PE SCURT Artistul japonez Pico Taro, care a devenit faimos datorită piesei „Pen-Pineapple-Apple-Pen”, a înregistrat un remake după celebra sa...

Social21 de ore în urmă

LIVE TEXT / 115 cazuri noi de infectare cu COVID-19

PE SCURT Ora 17:07: Au fost înregistrate alte 115 cazuri de infectare cu COVID-19. În total sunt 1289. Ora 16:45:...

Cultură22 de ore în urmă

Ai nevoie să vorbești cu cineva? Peste 140 de psihologi s-au gândit la tine și vor să te ajute gratuit

PE SCURT Urmând exemplul bun al colegilor din România și din alte țări, psihologa Daniela Terzi-Barbăroșie a creat un grup...

Externe2 zile în urmă

Cum vor fi atenuate restricțiile de izolare în mai multe țări din Europa

PE SCURT Austria, Cehia și Danemarca sunt primele trei țări ale Uniunii Europene care au decis să reducă ristricțiile impuse...

Advertisement

Politică

Politică5 zile în urmă

COVID-19 în Transnistria/ „Granițele” au fost blocate. Puncte de control ilegale, 3 decese și pregătire militară

PE SCURT Tiraspolul a instituit din nou puncte de control ilegal și abuziv, sub pretextul stării de urgență instituită în...

Politică6 zile în urmă

Scenariu pesimist: 31 de mii de cazuri COVID 19 până la finele lunii mai în RM. Ce prevede scenariul optimist

PE SCURT Până la finele lunii mai, în Republica Moldova ar putea să fie înregistrate în jur de 31 000...

PoliticăO săptămână în urmă

Ședința Parlamentului s-a încheiat înainte de a începe. Premierul Chicu și un deputat, implicați într-o ceartă

PE SCURT Ședința de astăzi a Parlamentului nu a avut loc din lipsă de cvorum. Asta pentru că deputații socialiști,...

Politică3 săptămâni în urmă

Igor Dodon: Ne-am pregătit pentru a implica, dacă va fi necesar, și Armata

PE SCURT Președintele Igor Dodon a menționat astăzi, că dacă va fi necesar, în acțiunile de combatere a noului tip...

Politică3 săptămâni în urmă

Oamenii care iau decizii pentru noi. Cine sunt membrii Comisiei pentru Situații Excepționale a RM

PE SCURT Parlamentul a aprobat pe 17 martie hotărârea privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în...

Politică4 săptămâni în urmă

PSRM și PDM fac alianță majoritară. Lista miniștrilor PDM

PE SCURT Partidul Socialiștilor și cel Democrat au semnat astăzi acordul de constituire a unei alianțe majoritare. Potrivit celor două...

Alegeri4 săptămâni în urmă

No pasaran. Alegerile parlamentare de la Hâncești nu vor fi anulate din cauza Covid-19

PE SCURT Măsurile de securitate luate de autorități pentru a opri răspândirea Covid-19 în țară, nu s-au răsfrânt asupra alegerilor...

Advertisement

Opinii

aprilie 2020
L Ma Mi J V S D
« mart.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930