Connect with us
"
"

Social

Republica Moldova intră în stare de urgență

Publicat

pe

PE SCURT

Parlamentul a declarat stare de urgență pe întreg teritoriul R.Moldova începând de astăzi și până pe 15 mai. Hotărârea a fost aprobată cu votul majorității deputaților, la propunerea Guvernului și președintelui.

Pe parcursul zilei de astăzi, în Republica Moldova, a fost confirmat un nou caz de infectare cu COVID-19. Astfel,  numărul persoanelor diagnosticate cu noul coronavirus a ajuns la 30.

O treime din persoanele infectate cu noul tip de coronavirus sunt din categoria de vârstă 60-69 de ani. Astfel, datele privind distribuția pe vârste a bolnavilor de COVID-19 în R. Moldova prezentate de ministra Sănătății Viorica Dumbrăveanu în dimineața zilei de astăzi, arată în felul următor: 

0-9 ani – 1 caz

10-19 ani – 2 cazuri

20-29 ani – 3 cazuri

30-39 ani – 5 cazuri

40-49 ani – 4 cazuri

50-59 ani – 5 cazuri

60-69 ani – 9 cazuri

Tot în dimineața zilei de astăzi, Compania Date Inteligente iData a prezentat rezultatele unui sondaj de opinie despre percepția în rândul populației privind COVID-19, care arată că 40,6 la sută din cetățeni consideră că virusul COVID -19 este periculos pentru Republica Moldova, iar 17,7 la sută deosebit de periculos. Totodată, Ministerul Sănătății a anunțat că un cetățean al Republicii Moldova, diagnosticat cu COVID-19 în România, a fost adus astăzi în Republica Moldova. În, plus, Guvernul a anunțat că deschide conturi bancare pentru donații destinate combaterii COVID-19.

PE LUNG

UPDATE.Ora 18:00

Premierul Ion Chicu a declarat după ședința centrului unic de comandă că Guvernul a decis extinderea vacanței copiilor pentru încă o săptămână. Totodată, premirul a anunțat că s-a reușit deblocarea celor 37 de autocare cu marfă, blocate la hotarul Italia cu Slovenia. Acestea s-au pornit spre casă, după ce a intervenit Ministerul de Externe pentru a debloca mărfurile.

Ministra Sănătății Viorica Dumbrăveanu a anunțat că cetățeanul de astăzi adus din România cu SMURD-ul până la Cahul, apoi preluat de ambulanță până la Chișinău a mințit că are COVID-19. Acesta le-a spus autorităților române că este infectat cu COVID-19. La Chișinău, medicii nu au depistat semne de infecție. Persoana a recunoscut că a recurs la acest gest după ce s-a certat cu un transportator pe teritoriul României și a fost somat să părăsească unitatea de transport. A fost preluat de organele de poliție și va fi sancționat.

UPDATE. Ora 16:40

Parlamentul a declarat stare de urgență

Parlamentul a aprobat, astăzi, hotărârea privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în perioada 17 martie – 15 mai 2020. Hotărârea prevede că dispoziţiile Comisiei pentru Situaţii Excepţionale sunt obligatorii şi executorii pentru conducătorii autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, ai agenţilor economici, ai instituţiilor publice, precum şi pentru cetăţeni şi alte persoane aflate pe teritoriul Republicii Moldova. Toate dispoziţiile emise de Comisia pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova intră în vigoare din momentul adoptării.

Înainte de adoptarea deciziei privind declararea stării de urgență deputații au votat, în două lecturi, modificări la Legea privind regimul stării de urgenţă, de asediu şi de război. Astfel, au fost extinse atribuţiile Comisiei pentru Situaţii Excepţionale, Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale și ale Ministerului Afacerilor Interne, pe durata stării de urgenţă, reieșind din circumstanțele specifice ale fiecărui caz.

Totodată, proiectul adoptat stabilește că în timpul stării de urgență, alegeri nu pot fi organizate, Aceasta după ce Guvernul a retras prevederea, aprobată ieri la ședința Cabinetului de Miniștri,  care permitea desfăşurarea alegerilor autorităţilor publice centrale şi locale şi a referendumurilor republicane şi locale.

Citiți și: După Dodon, și Guvernul cere instituirea stării de urgență. Ce ar însemna asta pentru cetățenii RM

Ce presupune starea de urgență:

Pe perioada stării de urgenţă Comisia pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova va emite dispoziţii pentru următoarele măsuri:

1) instituirea unui regim special de intrare şi ieşire din ţară;

2) instituirea unui regim special de circulaţie pe teritoriul ţării;

3) introducerea regimului de carantină şi luarea altor măsuri sanitaro-antiepidemice obligatorii;

4) stabilirea unui regim special de lucru pentru toate entităţile;

5) interzicerea desfăşurării adunărilor, manifestaţiilor publice şi a altor acţiuni de masă;

6) dispunerea, la necesitate, a raţionalizării consumului de alimente şi de alte produse de strictă necesitate;

7) coordonarea activităţii mijloacelor de informare în masă privind: a) informarea populaţiei despre cauzele şi proporţiile situaţiei excepţionale, despre măsurile întreprinse pentru prevenirea pericolului, lichidarea urmărilor acestei situaţii şi protecţia populaţiei; b) familiarizarea populaţiei cu regulile de comportare în timpul situaţiei excepţionale; c) introducerea unor reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicaţii;

8) modificarea procedurii de numire în funcţie şi de destituire a conducătorilor agenţilor economici şi ai instituţiilor publice;

9) interzicerea demisiei lucrătorilor, cu excepţia cazurilor prevăzute de actele normative, pentru această perioadă;

10) chemarea cetăţenilor pentru prestări de servicii în interes public în condiţiile legii;

11) efectuarea, în modul stabilit de lege, a rechiziţiilor de bunuri în scopul prevenirii şi lichidării consecinţelor situaţiilor care au impus declararea stării de urgenţă;

12) efectuarea altor acţiuni necesare în vederea prevenirii, diminuării şi lichidării consecinţelor pandemiei de coronavirus (COVID-19).

UPDATE.Ora.14:38

SA „Moldovagaz” închide toate Centrele relații cu consumatorul din țara până luni, 23 martie

SA „Moldovagaz” a anunțat că închide toate Centrele relații cu consumatorul din țara începând de astăzi, 17 martie, până luni, 23 martie 2020.  

 În perioada sistării activității Centrelor relații cu consumatorul vor fi oferite noștri suport și soluții la distanță:

 

  1. Factura pentru gazele naturale consumate poate fi achitată prin internet, cu cardul bancar utilizând modalitățile de plată online oferite de băncile comerciale RM și paginile web ale RunPay, Paynet și Qiwi.

     
  2. Factura pentru gazele naturale consumate poate fi achitată fizic la bancomatele băncilor comerciale RM, inclusiv la terminale RunPay, Paynet și Qiwi.

     
  3. Pagina oficială a întreprinderii oferă posibilitatea soluționării problemei consumatorului la distanță, accesând rubricile: „Petiția online”, „Întrebări frecvente”, „Adresează o întrebare”. SA „Moldovagaz” a precizat că nu va purcede la deconectarea consumatorilor pentru perioada menționată, iar operatorii de rețea de gaze naturale nu vor executa lucrările planificate, în vederea abținerii de la contactul direct cu consumatorii pentru prevenirea răspândirii infecției COVID-19.

UPDATE. Ora 14:27

Poșta Moldovei sistează recepționarea trimiterilor poștale interne

Întreprinderea ” Poșta Moldovei” a anunțat astăzi că în legătură cu extinderea infecției COVID-19, temporar, începând cu data de 17 martie se sistează recepționarea trimerilor poștale interne(cărți poștale, scrisori, imprimate, pachete mici, cecograme, colete) . Astfel, Î.S. “Poșta Moldovei” a precizat că se află în imposibilitatea de a mai oferi, pentru o perioadă nedeterminată, servicii de trimiteri poștale către orice destinație din țară.

 Ieri întreprinderea a declarat că în legătură cu sistarea traficului aerian, a luat decizia de a stopa toate operațiunile poștale internaționale. Astfel, Î.S. “Poșta Moldovei” se află în imposibilitatea de a mai oferi, pentru o perioadă nedeterminată, servicii de trimiteri poștale către orice destinație.

UPDATE. Ora 13:55

Guvernul deschide conturi bancare pentru donații destinate combaterii COVID-19

Guvernul a lansat o campanie de colectare a fondurilor sub formă de donații pentru combaterea coronavirsului (COVID-19). Ministerul Finanțelor a deschis 3 conturi bancare în acest sens, în lei moldovenești, precum în dolari americani și euro. Rechizitele pentru efectuarea donațiilor:

         În lei moldovenești

Beneficiar: Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova – Trezoreria de Stat

IBAN: MD29TRPAAA144111A01344AA

Codul fiscal al beneficiarului: 1006601000037

Banca beneficiarului: Ministerul Finanțelor Trezoreria de Stat

Codul băncii: TREZMD2X

Destinația plății: Donații pentru combaterea COVID-19

         În dolari SUA

Beneficiar: Ministerul Finanțelor – Trezoreria de Stat

IBAN: MD28NBPAAP144121A01344PV

Codul fiscal al beneficiarului: 1006601000037

Banca beneficiarului: Banca Națională a Moldovei

Codul băncii: NBMDMD2X

Contul corespondent al BNM: Federal Rezerve Bank of New York, NY, SWIFT: FRNYUS33, account no. 021087125

Destinația plății: Donații pentru combaterea COVID-19

         În EURO

Beneficiar: Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova – Trezoreria de Stat

IBAN: MD35NBPBBP144121A01344PV

Codul fiscal al beneficiarului: 1006601000037

Banca beneficiarului: Banca Națională a Moldovei

Codul băncii: NBMDMD2X

Contul corespondent al BNM: De Nederlandsche Bank N.V., Amsterdam, SWIFT: FLORNL2A, IBAN: NL90FLOR0600126226, account no. 060.01.26.226

Destinația plății: Donații pentru combaterea COVID-19

 Telefoane de contact: 079222072, 079593622

UPDATE.Ora 13:40

Un moldovean, diagnosticat cu COVID-19 în România, a fost adus la spitalul „Toma Ciorba”

Un cetățean al Republicii Moldova, diagnosticat cu COVID-19 în România, a fost adus astăzi  în Republica Moldova cu ajutorul unui echipaj SMURD. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a precizat că pacientul a fost preluat de la punctul de trecere al frontierei de stat de la Giurgiulești, de un echipaj al serviciului medical de urgență Cahul. Acesta a fost transportat la Spitalul clinic de boli infecțioase „Toma Ciorbă” din mun. Chișinău.

UPDATE. Ora 11:15

Sondaj: 20,4 la sută din cetățeni consideră că RM nu este deloc gata să față unei pandemii COVID-19

Sondajul a fost realizat de iData pe un eșantion de 300 de persoane. Acesta a fost efectuat prin două metode prin telefon și metoda expert. În cadrul sondajului au participat 17 experți. Cercetarea a fost efectuată la nivel național, în perioada 13-15 martie. Eroarea maximă te eșantionare este de 5%.

Astfel la întrebarea „În ce măsură credeți că RM este gata să facă față unei pandemii de COVID – 19?” 20,4 la sută din respondenți au declarat că nu este deloc gata, (în rândul experților 52,7%)  37,7 au declarat că într-o mică măsură, ( 23,3% – experții) 28,6 la sută din populație – într-o anumită măsură (16,0 – experți). 

Întrebați despre ce măsuri de profilaxie au întreprins personal sau în cadrul familiei, 44,5 % din respondenți au menționat dezinfectarea suprafețelor, 32,8% – igiena personală , 12,3 – consumul vitamine. De notat că 11% din cei chestionați au răspuns „consumul de usturoi”.

La întrebarea dacă în organizația în care activează  au fost întreprinse măsuri de profilaxie, 40,6 la sută din cei din mediul urban au răspuns „Da” și 16,8 la sută au răspuns„Nu”. În mediul rural 22,1% au răspuns afirmativ și 31,2% – negativ. 

La fel, respondenții au fost întrebați prin ce modalitate se transmite COVID-19. 33,4 la sută au răspuns că prin atingere, salivă – 28,8 %, aerian -28,5%, iar 5,5 la sută au răspuns că prin comunicare. Prin mâini murdare au răspuns doar doar 2,8%.

La întrebarea în ce măsură ar putea să se molipsească, 38,8 au spus că sunt șanse minime, 32,4% că sunt anumite șanse, iar 5,1 la sută că sunt expuși riscului.

Starea pacienților infectați

De luni seară până astăzi dimineața numărul persoanelor confirmate cu COVID 19 în Republica Moldova a rămas nemodificat – 29, asta pentru că rezultatele testelor sunt gata în a doua parte a zilei, a anunțat în dimineața zilei de astăzi ministra Sănătății Viorica Dumbrăveanu. Dintre acestea 15 cazuri sunt de import, fiind vorba despre persoane revenite din Italia, Germania, Franța, Marea Britanie și Elveția. În 14 cazuri este vorba despre transmitere locală a virusului, fiind înregistrate în Chișinău, Soroca și Hâncești.

Ministra Viorica Dumbrăveanu a menționat la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Toma Ciorbă sunt internate 25 de persoane cu diagnosticul confirmat.  Dintre acestea persoane, 2 sunt în stare satisfăcătoare iar alte 23 sunt medie.

 La Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii sunt 2 persoane cu COVID 19. Sunt în stare medie.

La Spitalul Clinic Republican sunt alte două persoane. Una are o stare a sănătății satisfăcătoare, însă starea celei de-a doua persoane este extrem de gravă, fiind conectat în continuare la aparatul de respirație artificială. În ultimile zile, medicii au stabilit o regresie a stării de sănătate.

Reamintim că luni președintele Igor Dodon a anunțat astăzi, într-o adresare către popor, că a luat decizia de a se adresa Guvernului cu solicitarea de a face demersurile necesare către Parlament pentru a fi instituită stare de urgență. Imediat după aceasta, Guvernul a decis să solicite Parlamentului declararea stării de urgență pe un termen de 30 de zile.

De notat că de luni dimineață, toate punctele de comerț din țară, cu excepția farmaciilor, a magazinelor alimentare și a benzinăriilor, și-au sistat activitatea. De asemenea, s-au închis toate piețele, indiferent de tipul de mărfuri pe care le comercializează. La fel, și-au sistat activitatea unitățile de alimentație publică -toate barurile, cantinele, restaurantele, cu excepția celor care au serviciul livrare la domiciliu. Acestea nu vor mai putea găzdui vizitatori, ci doar vor putea efectua livrări.

De asemenea, în noaptea de luni spre marți, traficul aerian a fost sistat în totalitate, iar prin punctele de frontieră terestră, nu vor mai putea intra cetățenii străini, cu excepția celor cu statut diplomatic și a celor care au reședință în Republica Moldova sau care însoțesc transportul de mărfuri.

Recomandări de prevenire a răspândirii COVID-19:

Păstrați distanța socială de 1 metru față de celelalte persoane pe care le întâlniți!

Optați pentru munca de acasă, în măsura în care aveți această posibilitate oferită de angajator.

Spălați mâinile cât mai des cu apă caldă și săpun, cel puțin înainte de a mânca sau a prelucra alimente, precum și după utilizarea toaletei. Dezinfectantul de mâini poate fi o alternativă atunci când nu aveți posibilitatea de spălare a mâinilor.

Strănutați/tușiți într-un șervețel de unică folosință sau în cotul mâinii.

Aerisiți de mai multe ori pe zi încăperile.

Dezinfectați suprafețele cu care intrați în contact, atât acasă cât și la locul de muncă (cu soluție pe bază de alcool sau clor).

Medicamentele antivirale sau antibiotice le luați doar la prescripția medicului.

Virusul poate fi răspândit inclusiv de persoane care par sănătoase și nu cunosc despre faptul că sunt purtători ai noului coronavirus. NU în toate cazurile infectarea cu noul coronavirus(COVID-19) este vizibilă prin simptome specifice (tuse, febră, dificultăți în respirație).

NU expuneți persoanele în vârstă (peste 65 de ani) și a celor cu imunitate scăzută/boli asociate către alte persoane cu simptome de gripă sau răceală, în zone de risc sau aglomerate (Statistica arată că persoanele cele mai vulnerabile în cazul infectării cu noul coronavirus sunt vârstinicii cu multiple afecțiuni asociate, ex: diabet zaharat, boli pulmonare cronice, boli cardiovasculare, cancer).

Apelați medicului de familie dacă ați călătorit în zonele afectate de coronavirus (COVID-19) sau ați fost în contact cu persoane diagnosticate cu COVID-19.

Apelați Linia Verde a Agenției Naționale de Sănătate Publică – 0 800 12300 (Linia verde este un număr de informare, nu de urgență).

– ÎN CAZUL URGENȚELOR SUNAȚI LA 112!

– INFORMAȚI-VĂ DESPRE NOUL CORONAVIRUS NUMAI DIN SURSE OFICIALE!

Rămâneți acasă dacă aveți simptome de gripă sau răceală. Sunați medicul de familie pentru a solicita sfaturi, NU mergeți din primul moment la unitățile de urgență. Există riscul, în cazul în care sunteți purtător al virusului, să transmiteți și altor persoane noul coronavirus.

Transferul către spital trebuie să fie realizat în mod organizat,de către persoane autorizate, respectând toate măsurile de izolare.

Dacă sunteți în autoizolare la domiciliu NU părăsiți sub nicio formă domiciliul timp de 14 zile, NU primiți vizitatori și NU intrați în contact apropiat cu persoane care vă furnizează alimente sau produse.

Jurnalistă și știristă din fașă, convertită în om creativ din obligație. Are o memorie fără de preț și păstrează în ea detalii picante despre toți politicienii din Moldova, dar și membrii redacției.

Social

6 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 369 cazuri de infectare și 13 decese în weekend

Publicat

pe

De către

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

Pe 8 iulie se întrunește Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică

Pe 8 iulie, va avea loc ședința Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, unde se va decide măsurile aplicate după 15 iulie când se finalizează starea de urgență în sănătatea publică, „Vom discuta pașii următori”. a anunțat premierul Ion Chicu, după ședința conducerii de vârf a țării.

„Atestăm o diminuare a cazurilor de infectare, dar după ce analizăm ce se întâmplă în lume, este clar că pandemia nu va pleca rapid și imediat… Din păcate, această pandemie ne marchează și ne va marca viața. Este necesar să ne protejăm sănătatea”, a spus premierul.

ANSP atenționează privind riscul de răspândire COVID-19 în „Orheiland”

Agenția Națională pentru Sănătate Publică atenționează privind riscul de răspândire a infecției COVID-19 în parcul de distracții „Orheiland”, „în condițiile în care pe teritoriul acestuia poate fi înregistrat un flux mare de populație, mai ales copii și nu poate fi asigurată respectarea distanței sociale”. Totodată, ANSP a menționat că printre vizitatorii parcului de distracții în special sunt copiii care sunt însoțiți de către persoane în vârstă, pentru care de asemenea poate fi un risc sporit de infectare. „Din cauza fluxului mare de persoane ar exista impedimente în stabilirea sursei de infecție sau a contacților în situația unui eventual focar. Cu atât mai mult, că în raionul Orhei se atestă o creștere a morbidității determinate de COVID-19, inclusiv printre copii”, se arată în mesajul agenției.

369 cazuri de infectare și 13 decese în weekend

369 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate în zilele de sâmbătă și duminică în Republica Moldova. Acestea au fost depistate în urma procesării a 2 667 de teste. 26 dintre cazuri au fost confirmate în rândul lucrătorilor medicali. Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 17 814 cazuri.

În zilele de odihnă au fost înregistrate 13 decese provocate de COVID-19. Printre cei răpuși de COVID-19 figurează medicul Ion Hanganu, în vârstă de 72 ani, care a activat în calitate de medic de familie în cadrul Centrului de Sănătate Pîrlița, r-nul Ungheni. De asemenea, în urma complicațiilor generate de COVID-19, în spital s-a stins Anatolii Saracuța, primul director al Agenției Naționale de Reglementare în Energetică. Bilanțul deceselor provocate de noul Coronavirus a ajuns la 585 persoane. Până la ziua de azi, 10 718  persoane au fost tratate de COVID-19.

Citește mai departe

Social

3 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT. Încă 12 decese și 295 de cazuri noi de COVID-19

Publicat

pe

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

33 de pacienți în stare gravă

Alte 295 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 1 în Transnistria. Din numărul total de cazuri, 1 caz este de import (Federația Rusă).

Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 17 445 cazuri.

Total teste efectuate în această zi – 1825, dintre care primar – 1320 şi repetat – 505.

Din numărul total de cazuri din această zi, 7 sunt lucrători medicali: medici – 2, asistenți medicali – 3, felceri – 1 personal auxiliar – 1.

În ultimele 24 de ore, în cadrul Centrului COVID-19 din Chișinău, au fost internate 46 persoane cu suspecție la COVID-19.

Starea de sănătate a persoanelor infectate: 437 stare gravă (dintre care 33 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată), 1083- stare de gravitate medie, ceilalţi pacienţi în stare satisfăcătoare.

Alte 247 persoane au fost tratate și externate. În total, 10 093 persoane s-au vindecat de COVID-19.

Astăzi au decedat încă 12 oameni. Numărul deceselor a ajuns la 572.

Burse de la 1000 lei până la 1600 pentru stagiu de practică în instituțiile medicale implicare în lupta cu COVID-19

Medicii și farmaciștii rezidenți, studenții și elevii înmatriculați la studii în învățământul superior, profesional tehnic postsecundar și postsecundar nonterțiar medical și farmaceutic din contul bugetului de stat, precum și în bază de contract de studii cu taxă, care vor efectua pe parcursul anului 2020 un stagiu de practică în instituțiile medico-sanitare publice antrenate în controlul și combaterea infecției COVID-19, beneficiază pentru anul de studii 2020-2021 de bursă de stagiu de practică în cuantumurile bănești stabilite de Guvern, conform anexei la prezenta hotărâre. Bursa de stagiu de practică se va acorda inclusiv pentru anul de studii 2021-2022, în cazul în care persoana, pe parcursul anului 2021, va efectua un stagiu de practică în condiții similare. Proiectul de lege care prevede această măsură a fost votat astăzi, 3 iulie.

Consecințe nefaste pentru sănătatea copiilor

Ombudsmana Copilului este rezervată față de ideea redeschiderii grădinițelor în condițiile epidemiologice actuale și își reiterează ideea privind redirecționarea către părinții care au copii de vârstă preșcolară a mijloacelor prevăzute per copil în sistemul educațional pentru ca să poată îngriji de micuți în perioada epidemiei.

Avocata Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, e de părere că redeschiderea instituțiilor preșcolare într-o perioadă de constantă creștere a numărului persoanelor infectate cu virusul COVID-19 poate avea consecințe nefaste pentru sănătatea copiilor și părinților acestora. Peste 800 de copii din Republica Moldova s-au îmbolnăvit din luna martie și până joi, 2 iulie, de COVID-19, Totodată, potrivit Ministerului Sănătății, peste 350 de copii testați pozitiv cu COVID-19 se află în prezent în spitale pentru tratament.

Transportul public în Chișinău revine la normal

Primăria Municipiului Chișinău informează că sâmbătă și duminică, 04-05 iulie, a.c., circulația transportului public municipal, troleibuze și autobuze, va fi organizată în regim obișnuit, cu activitate pe parcursul întregii zile.

„Nu pun mâna în foc”

Chicu a declaratla emisiunea „Puterea a patra” de la N4 că cei care au primit amendă de 22 500 de lei în perioada stării de urgență și nu sunt de acord cu ea, ar putea să meargă în instanța de judecată pentru a fi micșorată. „Curtea Constituțională a decis că este neconstituțională acea limită minimă de 450 unități convenționale. Cei care au achitat amenda, dar nu sunt de acord, au posibilitatea să se adreseze în instanță și să revadă amenda. Dar nu voi pune mâna în foc, nu spun cu siguranță, pentru că sunt detalii juridice și vom reveni cu detalii. Dacă instanța va decide că a fost exagerat și nu trebuia să achite atâta, statul va restitui banii”, a declarat Chicu.

Moldovenii vin și pleacă

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 11 760 traversări. Pe sensul de intrare în Republica Moldova s-au înregistrat 5 462 traversări persoane, dintre care 2 460 treceri la frontiera moldo-română, 1 158 treceri la frontiera cu Ucraina și 1 844 treceri aeriene.

În punctele de trecere a frontierei deschise traficului au fost supuse screeningului 11 760 persoane și completate 5 462 fișe epidemiologice individuale. Nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecției de tip Covid-19.

Foto simbol: The Moscow Times

Citește mai departe

Social

2 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 252 cazuri noi de infectare și 11 decese

Publicat

pe

De către

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

252 cazuri noi de infectare și 11 decese

252 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 4 cazuri sunt de import (Italia, Marea Britanie, Federaţia Rusă, România), restul – cu transmitere locală. Cazurile au fost înregistrate în urma procesării a 1 859 de teste. Din numărul total de cazuri din această zi, 20 sunt lucrători medicali. Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 17 150 cazuri. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat despre înregistrarea altor 11 decese provocate de COVID-19.  Bilanțul victimelor răspuse de COVID-19 a ajuns la 560.

Tiraspolul a anulat permisele pentru ieșirea din regiune

Celula de criză de la Tiraspol a decis să anuleze permisele care făceau posibilă ieșirea cetățenilor din regiune. Aceasta pe motiv că oamenii care au mers pe malul drept s-ar fi contaminat cu COVID-19.  Presa locală scrie că „în Moldova situația cu noul Coronavirus a scăpat de sub control, numărul cazurilor este în continuă creștere. Există riscul ca locuitorii din regiune care muncesc în Moldova să se îmbolnăvească și să înceapă un al doilea val de infecție deja în Transnistria”.

Acum, locuitorii nu pot părăsi teritoriul regiunii pentru un termen mai mare de 12 ore și aceasta în baza unui acord preliminar cu celula de criză.  În cazul în care vor ieși pentru o perioadă mai mare, localnicii vor trebui, la revenire, să respecte carantina de 14 zile. Din această cauză, astăzi, la Râbnița a început un miting spontan. Subiectul a fost abordat de delegația Republicii Moldova la ședința Comisiei Unificate de Control, însă reprezentanții transnistreni au blocat includerea subiectului pe ordinea de zi.

Intervențiile chirurgicale sunt reluate de către instituțiile medico-sanitare publice

Începând cu data de 1 iulie, instituțiile medico-sanitare publice republicane, municipale și raionale, au reluat programările pacienților pentru intervenții chirurgicale planificate. Astfel, se va păstra mecanismul de referire stabilit anterior, care include perfectarea extrasului de trimitere la intervenții chirurgicale de către medicul de familie. Intervențiile care sunt condiționate de rândul de așteptare, vor fi reluate păstrând numărul de rând.

Toate internările în spital vor fi realizate, cu implementarea tuturor măsurilor de protecție împotriva infecției COVID-19, anunță Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

ADEPT: Infecția COVID-19 s-a răspândit neașteptat de rapid în luna iunie

În luna iunie infecția COVID-19 a avansat vertiginos în Republica Moldova. Numărul persoanelor contaminate a crescut cu 92% față de luna mai. În acest context, merită menționat faptul că în luna mai contaminările, față de luna aprilie, au crescut cu doar 23%, se arată într-o notă analitică a Asociației ADEPT. Potrivit acesteia, în ultimele 3 luni creșterea contaminării cu COVID-19 nici măcar nu a fost liniară, ci mai degrabă parabolică. Creșterea rapidă a numărului contaminărilor a atras după sine în luna iunie și creșterea numărului deceselor de pe urma COVID-19 cu 70% față de luna mai. Numărul lucrătorilor medicali infectați cu COVID-19 a crescut aproape proporțional cu numărul total al contaminărilor. Noutatea bună pozitivă este că în ultimele 3-4 zile a lunii iunie a scăzut semnificativ numărul contaminărilor înregistrate. La fel, în zilele date a scăzut semnificativ numărul lucrătorilor medicali infectați, se mai arată în nota analitică.

MAI a amenajat un spațiu pentru angajații cu forme ușoare de COVID-19

MAI a amenajat un spațiu pentru angajații cu forme ușoare de COVID-19 și care nu întrunesc criteriile de spitalizare. Aceasta pentru a evita contactul angajaților infectați cu familiile sau alte persoane împreună cu care locuiesc. Biroul Migrație și Azil al MAI a pus la dispoziție un edificiu din cadrul unui centru din subordine, pentru cazarea acestora. Sediul are o capacitate de 28 locuri de cazare și este dotat cu toate echipamentele necesare. Serviciul medical al MAI va asigura internarea în condiții de securitate epidemiologică și va stabili tratamentul necesar. În prezent, în Ministerul Afacerilor Interne sunt înregistrate 162 de cazuri active de COVID-19, din acest număr de angajați, 33 primesc tratament în cadrul Spitalului MAI.

11 frizerii, o instituție medicală și un centru de sport, închise

Activitatea a 11 frizerii, a unei instituții medicale și a unui centru de sport a fost suspendată pentru nerespectarea măsurilor de prevenire și combatere a infecției cu COVID-19. Directorul adjunct al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Vasile Guștiuc, a precizat că decizia a fost luată în urma verificării a 194 de obiective. „În urma evaluării situației la obiectivele în cauză s-a constatat că multe dintre acestea continuă să încalce regulile stabilite. Astfel de abateri au fost constatate la 25 de obiective. Au fost aplicate opt procese verbale de contravenție, în sumă de 31 mii de lei. fiind luată decizia de suspendare a activității a 13 instituții, care își desfășurau activitatea”, a spus Vasile Guștiuc.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social2 ore în urmă

Trei știri bune: Film în pod, chipsuri sănătoase și solidaritate împotriva virusului

Pe urmele lui Zaharia Cușnir Astăzi va avea loc premieră unui film în care regizorul Victor Galușca reconstruiește momentul în care au fost găsite legendarele negative...

Social4 ore în urmă

Un genocid sovietic nerecunoscut, discutat la Europa Liberă

S-au trezit în miezul nopţii, în trenuri pentru vite, fără cei dragi alături, fără nume, fără bunuri, îmbulziți cu alți...

Social6 ore în urmă

6 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 369 cazuri de infectare și 13 decese în weekend

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

LifestyleO zi în urmă

Recomandare Moldova.org / 5 experiențe pe care poți să le ai ca turist în Moldova, de la Cristina Ostapenco

Gazda rubricii cu recomandări din această săptămână este Cristina Ostapenco, travel consultant la Go Travel. Nu stă o zi locului,...

Sănătate3 zile în urmă

COVID-19 poate afecta sănătatea pe termen lung: evaluările efectuate în proiectul „Grijă pentru colegi” arată consecințele infecției

Peste 60 de persoane au beneficiat deja de investigații și consultații medicale gratuite în cadrul Proiectului „Grijă pentru colegi”, lansat...

Politică3 zile în urmă

Protest în regiunea transnistreană: „Noi nu vă limităm în totalitate”

PE SCURT Ieri în Râbnița a avut loc un protest după ce așa-zisele autorități transnistrene au anulat permisele locuitorilor care...

Divertisment3 zile în urmă

Cine a fost Lidia Istrati – scriitoarea care a votat cu ambele mâini Declarația de Independență

Politiciana și scriitoarea Lidia Istrati a fost parlamentară în două legislaturi și persoana care, la 27 august 1991, a votat...

Advertisement

Politică

Politică7 zile în urmă

Ce înseamnă schimbările în Constituția Rusiei și cum ar putea influența regiunea transnistreană. Explicăm

PE SCURT De pe 25 iunie până pe 1 iulie are loc referendumul pentru modificarea Constituției Federației Ruse. În regiunea...

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Trei sate moldovenești din stânga Nistrului au trecut în subordinea Tiraspolului?

PE SCURT Așa-zisele autorități transnistrene anunță că aproape 80% dintre cazurile de COVID-19 au fost tratate.  Thomas Mayr Harting, reprezentantul...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. „Discriminare. Autoritățile moldovenești nu au anulat bacalaureatul pentru studenții din regiune”

PE SCURT Astăzi, 16 iunie, în regiunea transnistreană, se încheie starea de urgență, însă restricțiile rămân în vigoare. Acest lucru...

Istorie4 săptămâni în urmă

„Politicienii folosesc divizarea în societate, manipulând cu preferințele alegătorilor”, spune o doctoră în Științe Politice

PE SCURT Instalarea stării de urgență pare că a amplificat problemele politice și divergențele existente în societate, la fel ca...

Politică4 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: Tiraspolul sugerează că s-a descurcat mai bine decât Chișinăul

PE SCURT Biroul Politici de Reintegrare a anunțat că au fost ridicate unele restricții de circulație pentru locuitorii satelor din...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană / Autoritățile separatiste vor achita compensații de 23 euro antreprenorilor

PE SCURT În săptămâna trecută în regiunea transnistreană a fost prelungită starea de urgență, un bebeluș a fost testat pozitiv...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Tiraspolul atacă Chișinăul: „Deficit de conștiință și rațiune”

PE SCURT Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană redeschid treptat afacerile și instituțiile. 143 de beneficiari și angajați ai internatului psihoneurologic...

Advertisement

Opinii

iulie 2020
L Ma Mi J V S D
« iun.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031