Republica Moldova intră în stare de urgență

PE SCURT

Parlamentul a declarat stare de urgență pe întreg teritoriul R.Moldova începând de astăzi și până pe 15 mai. Hotărârea a fost aprobată cu votul majorității deputaților, la propunerea Guvernului și președintelui.

Pe parcursul zilei de astăzi, în Republica Moldova, a fost confirmat un nou caz de infectare cu COVID-19. Astfel,  numărul persoanelor diagnosticate cu noul coronavirus a ajuns la 30.

O treime din persoanele infectate cu noul tip de coronavirus sunt din categoria de vârstă 60-69 de ani. Astfel, datele privind distribuția pe vârste a bolnavilor de COVID-19 în R. Moldova prezentate de ministra Sănătății Viorica Dumbrăveanu în dimineața zilei de astăzi, arată în felul următor: 

0-9 ani – 1 caz

10-19 ani – 2 cazuri

20-29 ani – 3 cazuri

30-39 ani – 5 cazuri

40-49 ani – 4 cazuri

50-59 ani – 5 cazuri

60-69 ani – 9 cazuri

Tot în dimineața zilei de astăzi, Compania Date Inteligente iData a prezentat rezultatele unui sondaj de opinie despre percepția în rândul populației privind COVID-19, care arată că 40,6 la sută din cetățeni consideră că virusul COVID -19 este periculos pentru Republica Moldova, iar 17,7 la sută deosebit de periculos. Totodată, Ministerul Sănătății a anunțat că un cetățean al Republicii Moldova, diagnosticat cu COVID-19 în România, a fost adus astăzi în Republica Moldova. În, plus, Guvernul a anunțat că deschide conturi bancare pentru donații destinate combaterii COVID-19.

PE LUNG

UPDATE.Ora 18:00

Premierul Ion Chicu a declarat după ședința centrului unic de comandă că Guvernul a decis extinderea vacanței copiilor pentru încă o săptămână. Totodată, premirul a anunțat că s-a reușit deblocarea celor 37 de autocare cu marfă, blocate la hotarul Italia cu Slovenia. Acestea s-au pornit spre casă, după ce a intervenit Ministerul de Externe pentru a debloca mărfurile.

Ministra Sănătății Viorica Dumbrăveanu a anunțat că cetățeanul de astăzi adus din România cu SMURD-ul până la Cahul, apoi preluat de ambulanță până la Chișinău a mințit că are COVID-19. Acesta le-a spus autorităților române că este infectat cu COVID-19. La Chișinău, medicii nu au depistat semne de infecție. Persoana a recunoscut că a recurs la acest gest după ce s-a certat cu un transportator pe teritoriul României și a fost somat să părăsească unitatea de transport. A fost preluat de organele de poliție și va fi sancționat.

UPDATE. Ora 16:40

Parlamentul a declarat stare de urgență

Parlamentul a aprobat, astăzi, hotărârea privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în perioada 17 martie – 15 mai 2020. Hotărârea prevede că dispoziţiile Comisiei pentru Situaţii Excepţionale sunt obligatorii şi executorii pentru conducătorii autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, ai agenţilor economici, ai instituţiilor publice, precum şi pentru cetăţeni şi alte persoane aflate pe teritoriul Republicii Moldova. Toate dispoziţiile emise de Comisia pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova intră în vigoare din momentul adoptării.

Înainte de adoptarea deciziei privind declararea stării de urgență deputații au votat, în două lecturi, modificări la Legea privind regimul stării de urgenţă, de asediu şi de război. Astfel, au fost extinse atribuţiile Comisiei pentru Situaţii Excepţionale, Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale și ale Ministerului Afacerilor Interne, pe durata stării de urgenţă, reieșind din circumstanțele specifice ale fiecărui caz.

Totodată, proiectul adoptat stabilește că în timpul stării de urgență, alegeri nu pot fi organizate, Aceasta după ce Guvernul a retras prevederea, aprobată ieri la ședința Cabinetului de Miniștri,  care permitea desfăşurarea alegerilor autorităţilor publice centrale şi locale şi a referendumurilor republicane şi locale.

Citiți și: După Dodon, și Guvernul cere instituirea stării de urgență. Ce ar însemna asta pentru cetățenii RM

Ce presupune starea de urgență:

Pe perioada stării de urgenţă Comisia pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova va emite dispoziţii pentru următoarele măsuri:

1) instituirea unui regim special de intrare şi ieşire din ţară;

2) instituirea unui regim special de circulaţie pe teritoriul ţării;

3) introducerea regimului de carantină şi luarea altor măsuri sanitaro-antiepidemice obligatorii;

4) stabilirea unui regim special de lucru pentru toate entităţile;

5) interzicerea desfăşurării adunărilor, manifestaţiilor publice şi a altor acţiuni de masă;

6) dispunerea, la necesitate, a raţionalizării consumului de alimente şi de alte produse de strictă necesitate;

7) coordonarea activităţii mijloacelor de informare în masă privind: a) informarea populaţiei despre cauzele şi proporţiile situaţiei excepţionale, despre măsurile întreprinse pentru prevenirea pericolului, lichidarea urmărilor acestei situaţii şi protecţia populaţiei; b) familiarizarea populaţiei cu regulile de comportare în timpul situaţiei excepţionale; c) introducerea unor reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicaţii;

8) modificarea procedurii de numire în funcţie şi de destituire a conducătorilor agenţilor economici şi ai instituţiilor publice;

9) interzicerea demisiei lucrătorilor, cu excepţia cazurilor prevăzute de actele normative, pentru această perioadă;

10) chemarea cetăţenilor pentru prestări de servicii în interes public în condiţiile legii;

11) efectuarea, în modul stabilit de lege, a rechiziţiilor de bunuri în scopul prevenirii şi lichidării consecinţelor situaţiilor care au impus declararea stării de urgenţă;

12) efectuarea altor acţiuni necesare în vederea prevenirii, diminuării şi lichidării consecinţelor pandemiei de coronavirus (COVID-19).

UPDATE.Ora.14:38

SA „Moldovagaz” închide toate Centrele relații cu consumatorul din țara până luni, 23 martie

SA „Moldovagaz” a anunțat că închide toate Centrele relații cu consumatorul din țara începând de astăzi, 17 martie, până luni, 23 martie 2020.  

 În perioada sistării activității Centrelor relații cu consumatorul vor fi oferite noștri suport și soluții la distanță:

 

  1. Factura pentru gazele naturale consumate poate fi achitată prin internet, cu cardul bancar utilizând modalitățile de plată online oferite de băncile comerciale RM și paginile web ale RunPay, Paynet și Qiwi.

     
  2. Factura pentru gazele naturale consumate poate fi achitată fizic la bancomatele băncilor comerciale RM, inclusiv la terminale RunPay, Paynet și Qiwi.

     
  3. Pagina oficială a întreprinderii oferă posibilitatea soluționării problemei consumatorului la distanță, accesând rubricile: „Petiția online”, „Întrebări frecvente”, „Adresează o întrebare”. SA „Moldovagaz” a precizat că nu va purcede la deconectarea consumatorilor pentru perioada menționată, iar operatorii de rețea de gaze naturale nu vor executa lucrările planificate, în vederea abținerii de la contactul direct cu consumatorii pentru prevenirea răspândirii infecției COVID-19.

UPDATE. Ora 14:27

Poșta Moldovei sistează recepționarea trimiterilor poștale interne

Întreprinderea ” Poșta Moldovei” a anunțat astăzi că în legătură cu extinderea infecției COVID-19, temporar, începând cu data de 17 martie se sistează recepționarea trimerilor poștale interne(cărți poștale, scrisori, imprimate, pachete mici, cecograme, colete) . Astfel, Î.S. “Poșta Moldovei” a precizat că se află în imposibilitatea de a mai oferi, pentru o perioadă nedeterminată, servicii de trimiteri poștale către orice destinație din țară.

 Ieri întreprinderea a declarat că în legătură cu sistarea traficului aerian, a luat decizia de a stopa toate operațiunile poștale internaționale. Astfel, Î.S. “Poșta Moldovei” se află în imposibilitatea de a mai oferi, pentru o perioadă nedeterminată, servicii de trimiteri poștale către orice destinație.

UPDATE. Ora 13:55

Guvernul deschide conturi bancare pentru donații destinate combaterii COVID-19

Guvernul a lansat o campanie de colectare a fondurilor sub formă de donații pentru combaterea coronavirsului (COVID-19). Ministerul Finanțelor a deschis 3 conturi bancare în acest sens, în lei moldovenești, precum în dolari americani și euro. Rechizitele pentru efectuarea donațiilor:

         În lei moldovenești

Beneficiar: Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova – Trezoreria de Stat

IBAN: MD29TRPAAA144111A01344AA

Codul fiscal al beneficiarului: 1006601000037

Banca beneficiarului: Ministerul Finanțelor Trezoreria de Stat

Codul băncii: TREZMD2X

Destinația plății: Donații pentru combaterea COVID-19

         În dolari SUA

Beneficiar: Ministerul Finanțelor – Trezoreria de Stat

IBAN: MD28NBPAAP144121A01344PV

Codul fiscal al beneficiarului: 1006601000037

Banca beneficiarului: Banca Națională a Moldovei

Codul băncii: NBMDMD2X

Contul corespondent al BNM: Federal Rezerve Bank of New York, NY, SWIFT: FRNYUS33, account no. 021087125

Destinația plății: Donații pentru combaterea COVID-19

         În EURO

Beneficiar: Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova – Trezoreria de Stat

IBAN: MD35NBPBBP144121A01344PV

Codul fiscal al beneficiarului: 1006601000037

Banca beneficiarului: Banca Națională a Moldovei

Codul băncii: NBMDMD2X

Contul corespondent al BNM: De Nederlandsche Bank N.V., Amsterdam, SWIFT: FLORNL2A, IBAN: NL90FLOR0600126226, account no. 060.01.26.226

Destinația plății: Donații pentru combaterea COVID-19

 Telefoane de contact: 079222072, 079593622

UPDATE.Ora 13:40

Un moldovean, diagnosticat cu COVID-19 în România, a fost adus la spitalul „Toma Ciorba”

Un cetățean al Republicii Moldova, diagnosticat cu COVID-19 în România, a fost adus astăzi  în Republica Moldova cu ajutorul unui echipaj SMURD. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a precizat că pacientul a fost preluat de la punctul de trecere al frontierei de stat de la Giurgiulești, de un echipaj al serviciului medical de urgență Cahul. Acesta a fost transportat la Spitalul clinic de boli infecțioase „Toma Ciorbă” din mun. Chișinău.

UPDATE. Ora 11:15

Sondaj: 20,4 la sută din cetățeni consideră că RM nu este deloc gata să față unei pandemii COVID-19

Sondajul a fost realizat de iData pe un eșantion de 300 de persoane. Acesta a fost efectuat prin două metode prin telefon și metoda expert. În cadrul sondajului au participat 17 experți. Cercetarea a fost efectuată la nivel național, în perioada 13-15 martie. Eroarea maximă te eșantionare este de 5%.

Astfel la întrebarea „În ce măsură credeți că RM este gata să facă față unei pandemii de COVID – 19?” 20,4 la sută din respondenți au declarat că nu este deloc gata, (în rândul experților 52,7%)  37,7 au declarat că într-o mică măsură, ( 23,3% – experții) 28,6 la sută din populație – într-o anumită măsură (16,0 – experți). 

Întrebați despre ce măsuri de profilaxie au întreprins personal sau în cadrul familiei, 44,5 % din respondenți au menționat dezinfectarea suprafețelor, 32,8% – igiena personală , 12,3 – consumul vitamine. De notat că 11% din cei chestionați au răspuns „consumul de usturoi”.

La întrebarea dacă în organizația în care activează  au fost întreprinse măsuri de profilaxie, 40,6 la sută din cei din mediul urban au răspuns „Da” și 16,8 la sută au răspuns„Nu”. În mediul rural 22,1% au răspuns afirmativ și 31,2% – negativ. 

La fel, respondenții au fost întrebați prin ce modalitate se transmite COVID-19. 33,4 la sută au răspuns că prin atingere, salivă – 28,8 %, aerian -28,5%, iar 5,5 la sută au răspuns că prin comunicare. Prin mâini murdare au răspuns doar doar 2,8%.

La întrebarea în ce măsură ar putea să se molipsească, 38,8 au spus că sunt șanse minime, 32,4% că sunt anumite șanse, iar 5,1 la sută că sunt expuși riscului.

Starea pacienților infectați

De luni seară până astăzi dimineața numărul persoanelor confirmate cu COVID 19 în Republica Moldova a rămas nemodificat – 29, asta pentru că rezultatele testelor sunt gata în a doua parte a zilei, a anunțat în dimineața zilei de astăzi ministra Sănătății Viorica Dumbrăveanu. Dintre acestea 15 cazuri sunt de import, fiind vorba despre persoane revenite din Italia, Germania, Franța, Marea Britanie și Elveția. În 14 cazuri este vorba despre transmitere locală a virusului, fiind înregistrate în Chișinău, Soroca și Hâncești.

Ministra Viorica Dumbrăveanu a menționat la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Toma Ciorbă sunt internate 25 de persoane cu diagnosticul confirmat.  Dintre acestea persoane, 2 sunt în stare satisfăcătoare iar alte 23 sunt medie.

 La Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii sunt 2 persoane cu COVID 19. Sunt în stare medie.

La Spitalul Clinic Republican sunt alte două persoane. Una are o stare a sănătății satisfăcătoare, însă starea celei de-a doua persoane este extrem de gravă, fiind conectat în continuare la aparatul de respirație artificială. În ultimile zile, medicii au stabilit o regresie a stării de sănătate.

Reamintim că luni președintele Igor Dodon a anunțat astăzi, într-o adresare către popor, că a luat decizia de a se adresa Guvernului cu solicitarea de a face demersurile necesare către Parlament pentru a fi instituită stare de urgență. Imediat după aceasta, Guvernul a decis să solicite Parlamentului declararea stării de urgență pe un termen de 30 de zile.

De notat că de luni dimineață, toate punctele de comerț din țară, cu excepția farmaciilor, a magazinelor alimentare și a benzinăriilor, și-au sistat activitatea. De asemenea, s-au închis toate piețele, indiferent de tipul de mărfuri pe care le comercializează. La fel, și-au sistat activitatea unitățile de alimentație publică -toate barurile, cantinele, restaurantele, cu excepția celor care au serviciul livrare la domiciliu. Acestea nu vor mai putea găzdui vizitatori, ci doar vor putea efectua livrări.

De asemenea, în noaptea de luni spre marți, traficul aerian a fost sistat în totalitate, iar prin punctele de frontieră terestră, nu vor mai putea intra cetățenii străini, cu excepția celor cu statut diplomatic și a celor care au reședință în Republica Moldova sau care însoțesc transportul de mărfuri.

Recomandări de prevenire a răspândirii COVID-19:

Păstrați distanța socială de 1 metru față de celelalte persoane pe care le întâlniți!

Optați pentru munca de acasă, în măsura în care aveți această posibilitate oferită de angajator.

Spălați mâinile cât mai des cu apă caldă și săpun, cel puțin înainte de a mânca sau a prelucra alimente, precum și după utilizarea toaletei. Dezinfectantul de mâini poate fi o alternativă atunci când nu aveți posibilitatea de spălare a mâinilor.

Strănutați/tușiți într-un șervețel de unică folosință sau în cotul mâinii.

Aerisiți de mai multe ori pe zi încăperile.

Dezinfectați suprafețele cu care intrați în contact, atât acasă cât și la locul de muncă (cu soluție pe bază de alcool sau clor).

Medicamentele antivirale sau antibiotice le luați doar la prescripția medicului.

Virusul poate fi răspândit inclusiv de persoane care par sănătoase și nu cunosc despre faptul că sunt purtători ai noului coronavirus. NU în toate cazurile infectarea cu noul coronavirus(COVID-19) este vizibilă prin simptome specifice (tuse, febră, dificultăți în respirație).

NU expuneți persoanele în vârstă (peste 65 de ani) și a celor cu imunitate scăzută/boli asociate către alte persoane cu simptome de gripă sau răceală, în zone de risc sau aglomerate (Statistica arată că persoanele cele mai vulnerabile în cazul infectării cu noul coronavirus sunt vârstinicii cu multiple afecțiuni asociate, ex: diabet zaharat, boli pulmonare cronice, boli cardiovasculare, cancer).

Apelați medicului de familie dacă ați călătorit în zonele afectate de coronavirus (COVID-19) sau ați fost în contact cu persoane diagnosticate cu COVID-19.

Apelați Linia Verde a Agenției Naționale de Sănătate Publică – 0 800 12300 (Linia verde este un număr de informare, nu de urgență).

– ÎN CAZUL URGENȚELOR SUNAȚI LA 112!

– INFORMAȚI-VĂ DESPRE NOUL CORONAVIRUS NUMAI DIN SURSE OFICIALE!

Rămâneți acasă dacă aveți simptome de gripă sau răceală. Sunați medicul de familie pentru a solicita sfaturi, NU mergeți din primul moment la unitățile de urgență. Există riscul, în cazul în care sunteți purtător al virusului, să transmiteți și altor persoane noul coronavirus.

Transferul către spital trebuie să fie realizat în mod organizat,de către persoane autorizate, respectând toate măsurile de izolare.

Dacă sunteți în autoizolare la domiciliu NU părăsiți sub nicio formă domiciliul timp de 14 zile, NU primiți vizitatori și NU intrați în contact apropiat cu persoane care vă furnizează alimente sau produse.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.