După Dodon, și Guvernul cere instituirea stării de urgență. Ce ar însemna asta pentru cetățenii RM

PE SCURT

Guvernul solicită Parlamentului declararea stării de urgență pe un termen de 30 de zile. O decizie în acest sens a fost luată în seara zilei de astăzi de Executiv. Aceasta după ce  președintele Igor Dodon a anunțat astăzi, într-o adresare către popor, că a luat decizia de a se adresa Guvernului cu solicitarea de a face demersurile necesare către Parlament pentru a fi instituită stare de urgență.

Decizia finală urmează să fie luată de Parlament.

„Sper foarte mult că astăzi Comisia pentru situații excepționale și Guvernul vor aproba aceste decizii și în orele următoare Parlamentul se va convoca în ședință pentru a lua o astfel de decizie”, a menționat șeful statului.

PE LUNG

Președintele a declarat că , o astfel de decizie este necesară pentru ca instituțiile statului să poată acționa cât mai rapid și să nu aibă impedimente birocratice, iar în cazul în care ne vom confrunta cu o creștere alarmantă de cazuri în anumite zone să poată lua decizii imediate privind izolarea focarelor. Igor Dodon a dat asigurări că măsurile adoptate vor fi imediat comunicate și explicate cetățenilor, astfel încât ei să se poată adapta cât mai bine la ele. 

Igor Dodon a venit cu mai multe apeluri în contextul prevenirii răspândirii virusului, dar și a evitării panicii care poate genera pagube uriașe.

Astfel, șeful statului s-a adresat comunității mediului de afaceri să acționeze în solidaritate cu cetățenii și să nu majoreze prețul la medicamente, produse alimentare și ale lucrurilor de strictă necesitate. „Astfel de scumpiri ar fi cinice și criminale”, a menționat Igor Dodon.

De asemenea, președintele a venit cu o rugăminte către bănci ca să examineze posibilitatea reeșalonării creditelor sau acordarea diferitor facilități care să ajute oamenii să facă față efectelor economice negative generate de situația actuală.

Igor Dodon s-a adresat și către pedagogi ca acești „să-și facă pe deplin datoria”, găsind soluții pentru a activa în regim online.

„Stimați cetățeni vă rog să asigurați măsuri sporite de igienă, regim de carantină, să stați acasă.  Statul vă va ajuta cu tot ce va putea. E timpul însă să ne aducem aminte de celebra frază a lui Kennedy: Nu întreabă ce a făcut țara pentru tine, întreabă-te ce ai făcut tu pentru țară”, a mai spus Igor Dodon. 

În plus, șeful statul a solicitat ca polițiștii și lucrătorii vamali să asigure regimul de carantină și să monitorizeze atent persoanele care revin din afara țării.

Cetățenilor noștri aflați peste hotare care trec prin momente complicate, președintele le-a recomandat să nu se pornească la drum, pentru ca să nu rămână blocați la hotare. „Sunteți mai în siguranță acolo unde sunteți acum, decât să vă porniți acum pe drum. Riscați să stați la frontieră”, a spus oficialul.

Igor Dodon a făcut apel și către confesiunile religioase. „Suntem gata să vă sprijinim pentru a avea acces larg în mass–media, în online, fără ca cetățenii să supună riscului de contaminare”, amenționat Igor Dodon.

În final, președintele Dodon a venit cu un mesaj către clasa politică, în care a îndemnat să  fie lăsată la o parte luptele și speculațiile. „Sunt și unii politicieni, care stau și așteaptă disperați să apară primele cazuri de deces, le anticipează chiar pe rețelele de socializare, în dorința de a profita cinic de această criză. Haideți măcar în fața acestei provocări pentru societatea noastră să încetăm luptele, speculațiile politice, criticile nefondate, răspândirea panicii și a dezinformării”, a spus președintele.

Igor Dodon a mai spus că urmează o perioadă foarte importantă, una critică, în care autoritățile sunt gata să intervină cu tot ce este necesar pentru a proteja la maximum sănătatea populației. „Vă îndemn să aveți încredere în autorități și să urmați întocmai recomandările lor”, a îndemnat președintele Dodon.

Ce presupune starea de urgență

Starea de urgență poate fi instituită pe o perioadă care nu va depăși 60 de zile. Potrivit legislației Republicii Moldova, pe durata stării de urgență, în funcție de situația concretă, pot fi aplicate următoarele măsuri:

  1. a) evacuarea provizorie a cetățenilor din zonele ce prezintă pericol pentru viață și asigurarea obligatorie a acestora cu locuri de cazare permanentă sau provizorie;
  2. b) instituirea unui regim special de intrare și ieșire din țară;
  3. c) dirijarea și limitarea achiziționării și consumului de alimente și de alte produse de strictă necesitate;
  4. d) introducerea regimului de carantină și luarea altor măsuri sanitaro-antiepidemice obligatorii;
  5. e) efectuarea, în modul stabilit de lege, a rechizițiilor de bunuri în scopul prevenirii și lichidării consecințelor situațiilor care au impus declararea stării de urgență;
  6. f) stabilirea unui regim special de lucru pentru agenți economici și instituții publice, soluționarea altor chestiuni privind activitatea acestora, necesare desfășurării lucrărilor de salvare-deblocare și a altor lucrări de neamânat;
  7. g) modificarea procedurii de numire în funcție și de destituire a conducătorilor agenților economici și ai instituțiilor publice;
  8. h) interzicerea demisiei lucrătorilor, cu excepția cazurilor prevăzute de actele normative, pentru această perioadă;
  9. i) chemarea cetățenilor pentru prestări de servicii în interes public în condițiile legii;
  10. j) introducerea unor reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicații.

Starea de urgență reprezintă un ansamblu de măsuri cu caracter politic, economic, social și de menținere a ordinii publice, care poate fi instituită în unele localități sau pe întreg teritoriul țării în caz de situații excepționale de caracter diferit, în cazul nostru biologico-social, pentru a preveni, diminua și lichida consecințelor acestora; sau în caz de pericol pentru securitatea națională sau ordinea constituțională.

Starea de urgență se declară prin hotărâre a Parlamentului, în urma unui raport a Comisiei pentru Situații Excepționale transmis Guvernului. Raportul Comisiei este examinat, în regim de urgență, la ședința Guvernului, la care se adoptă hotărârea de a înainta Parlamentului propunerea privind declararea stării de urgență. Prim-ministrul remite neîntârziat Parlamentului această propunere.

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.