Politică
Unde se află Ilan Șor. Ultimele informații despre locul aflării deputatului

PE SCURT
Deputatul Ilan Șor se află în Israel. Autoritățile R. Moldova au trimis o solicitare separată în Israel pentru a verifica dacă Ilan Șor se află acolo și au primit deja un răspuns.
„S-a confirmat faptul că el este în Israel. Colegii de acolo ne-au comunicat că la o dată anumită, nu-mi aduc aminte acum exact ziua, el are intrare la frontieră în Israel”, a precizat pentru TV8 șeful Interpol Moldova, Viorel Țentiu.
PE LUNG
Viorel Țentiu a menționat pentru sursa citată că deputatul Ilan Șor a fost anunțat în căutare în toate țările, pentru arest și extrădare. Dosarul său este vizibil în sistem în toate cele 194 de state, fiind acceptat de birourile Interpol. La orice traversare de frontieră va fi reținut.
Precizăm că acum o săptămână deputații au votat ridicarea imunității parlamentare a deputatului Ilan Șor pentru reținere, arestare, percheziție și trimitere în judecată penală. Cererea privind ridicarea imunității parlamentare a fost prezentată Parlamentului de către procurorul general interimar, Dumitru Robu.
Ilan Șor a părăsit țara, imediat după anunțul PDM de a se retrage de la guvernare. În cazul lui Ilan Șor, a fost inițiată urmărire penală pe faptul trecerii ilegale, în perioada 14 – 17 iunie, a frontierei de stat de către acesta. Potrivit materialelor, deputatul a traversat, în mod ilegal, frontiera de stat, eludând controlul vamal şi cel de frontieră, părăsind teritoriul Republicii Moldova. Ministerul Afacerilor Interne l-a anunțat în căutare națională și internațională pe Ilan Șor.
Politică
„Sunt sigur că au multe de povestit”. Dumitru Alaiba propune audierea prin Skype a lui Vlad Plahotniuc și Ilan Șor

PE SCURT
Deputatul Blocului ACUM Dumitru Alaiba, care este și membru al Comisiei pentru investigarea furtului miliardului, a propus ca fostul lider PDM, Vlad Plahotniuc, și președintele Partidului ȘOR, Ilna Șor, să fie auduați prin Skype.
Potrivit deputatului, dacă cei doi se consideră nevinovați, asta ar fi o ocazie să ofere o explicație care va figura, într-un fel sau altul, în raport oficial.
PE LUNG
Dumitru Alaiba a menționat că în cadrul Comisiei pentru investigarea furtului miliardului, condusă de Alexandru Slusari, au fost audiați mai mulți demnitari – foști și actuali, cum ar fi, Platon, Filat, Drăguțanu, Leancă, Candu, Chetraru, Gurin și alții.
„Totuși, sunt doi cetățeni care nu au fost audiați și care trebuiesc obligatoriu audiați. Vorbesc de Plahotniuc și Șor. Știu că sunt fugiți din țară și nu sper să revină de dragul audierilor. Dar noroc de tehnologiile secolului 21. Putem și prin skype, la urmea urmei. Este important să îi audiem și pe ei”, a spus parlamentarul.
Potrivit lui, declarațiile celor doi trebuie să figureze în raport.
„Este important să îi audiem și pe ei. Sunt sigur că au multe de povestit, iar noi avem foarte multe întrebări anume la ei. Declarațiile lor trebuie să figureze în raport. Dacă, se cred cumva nevinovați, asta este o ocazie să ofere o explicație care va figura, într-un fel sau altul, într-un raport oficial”, a adăugat el.
În final Dumitru Alaiba i-a îndemnat pe cei doi să se autosesizeze și să ia legătură cu președintele comisiei pentru a stabili o zi și o oră.
De notat că, în prezent, nu se cunoaște locul aflării celor doi politicieni. Vlad Plahotniuc a anunțat imediat după retragerea PDM de la putere că se află peste hotare alături de familia sa, fără a preciza țara.
Ilan Șor a părăsit țara, imediat după anunțul PDM de a se retrage de la guvernare. În cazul lui Ilan Șor, a fost inițiată urmărire penală pe faptul trecerii ilegale, în perioada 14 – 17 iunie, a frontierei de stat de către acesta.
Politică
Igor Dodon după ridicarea imunității lui Ilan Șor: Este mic pas simbolic. Sunt mai mulți deputați care riscă să fie lipsiți de imunitate

PE SCURT
Președintele Igor Dodon a declarat că ridicarea imunității parlamentare a deputatului Ilan Șor trebuia să aibă loc încă la începutul lunii iunie, însă atunci nu era voință din partea Procuraturii. Potrivit lui, acesta este un prim mic pas simbolic care arată că a demarat procesul de elucidare a furtului miliardului și altor scheme din vremea fostei guvernări.
Totodată, Dodon a spus că este foarte probabil să fie ridicată imunitatea și altor deputați, atunci când Parlamentul va începe sesiunea de toamnă. Declarațiile au fost făcute la postul public de televiziune.
PE LUNG
„Eu cred că această acțiune trebuia să aibă loc demult. Imediat după schimbare guvernării. Chiar la începutul lunii iunie. Dar nu a fost voință din partea Procuraturii. Eu înțeleg din rapoartele care vin la Consiliul Suprem de Securitate că sunt mai mulți deputați și nu doar de la Partidul ȘOR, care riscă să fie lipsiți de imunitate”, a declarat șeful statului.
El a menționat că procesele se activizează atât pe ceea ce ține de elucidarea furtului miliardului, cât și pe ceea ce ține de schemele de corupție. CNA și SIS are mai multe grupe comune pe elucidarea acestor scheme.
Igor Dodon a calificat decizia procurorului general interimar de a veni în Parlament și a cere ridicarea imunității lui Ilan Șor drept un mic pas simbolic.
„Eu cred că ceea ce a fost în plenul Parlamentului, este un prim mic pas. Mic dar important. Important că s-a făcut, simbolic că s-a început procesul. Eu cred că în primele ședințe ale Parlamentului din luna septembrie, procesul va avansa”, a adăugat Igor Dodon.
Reamintim că deputații au votat ieri ridicarea imunității parlamentare a deputatului Ilan Șor pentru reținere, arestare, percheziție și trimitere în judecată penală. Pentru decizie au votat toți deputații, cu excepția celor din fracțiunea ȘOR, care au calificat-o drept „o răzbunare”.
Cererea privind ridicarea imunității parlamentare a fost prezentată Parlamentului de către procurorul general interimar, Dumitru Robu.
Politică
Ultima oră! Ilan Șor a fost lipsit de imunitate parlamentară

PE SCURT
Deputații au votat astăzi ridicarea imunității parlamentare a deputatului Ilan Șor pentru reținere, arestare, percheziție și trimitere în judecată penală. Pentru decizie au votat toți deputații, cu excepția celor din fracțiunea ȘOR, care au calificat-o drept „o răzbunare”.
Cererea privind ridicarea imunității parlamentare a fost prezentată Parlamentului de către procurorul general interimar, Dumitru Robu.
PE LUNG
Potrivit demersului procurorului general interimar, Procuratura Anticorupție a pornit urmăriri penale conexate în 2014 și 2019. Obiectul investigației îl reprezintă multitudinea de acțiuni ale unui grup de persoane, îndreptate la devalizarea în perioada anilor 2010 – 2014 a sistemului bancar al Republicii Moldova, prin sustragerea mijloacelor bănești în proporții deosebit de mari din activele Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank și comiterea altor fapte penale în scopul realizării intereselor personale și de grup.
„În cadrul urmăririi penale au fost administrate probe concludente ce indică rezonabil asupra faptului comiterii de către Ilan Șor a infracțiunii prevăzute de Codul penal – abuz de serviciu, săvârșit de către administratorul unei bănci în interesul unui grup criminal organizat sau al unei organizații criminale”, se arăta în demersul procurorului.
Ilan Şor a devenit deputat în urma alegerilor parlamentare din acest an. Înainte de aceasta a ocupat funcţia de primar al oraşului Orhei. Ilan Șor a părăsit țara, imediat după anunțul PDM de a se retrage de la guvernare. În cazul lui Ilan Șor, a fost inițiată urmărire penală pe faptul trecerii ilegale, în perioada 14 – 17 iunie, a frontierei de stat de către acesta. Potrivit materialelor, deputatul a traversat, în mod ilegal, frontiera de stat, eludând controlul vamal şi cel de frontieră, părăsind teritoriul Republicii Moldova. Ministerul Afacerilor Interne l-a anunțat în căutare națională și internațională pe Ilan Șor.