„Una MOLDOVA, por favor!” Cum a ajuns un moldovean să facă bere artizanală în Mexic

O prietenă din România stabilită în Mexic mi-a povestit că a băut bere „Moldova” la un pub din Ciudad de Mexico. Am căutat pagina de facebook a berăriei, am trimis un mesaj în română și spaniolă întrebând de denumirea berii, și așa l-am cunoscut pe Emil Andronic, moldoveanul care face bere Moldova pentru mexicani. 

Moldova – Italia – Mexic

În 2001, Emil a plecat la muncă în Italia. Acolo și-a cunoscut viitoarea soție – o mexicană care își făcea studiile la o facultate de arte din Italia. După 3 ani de relație, au decis să se căsătorească. Au mers dintâi în Moldova, pentru a face cunoștință cu rudele, iar de aici au plecat în Mexic, în octombrie 2007. Acolo și-au dat seama că așteaptă un bebeluș, așa că au decis să rămână în Mexic cel puțin până se naște copilul. Între timp, și Emil s-a îndrăgostit de Mexic și au hotărât să se stabilească acolo

La scurt timp, a avut noroc să-și găsească de lucru la un oficiu care se ocupă cu eliberarea patentelor și a mărcilor înregistrate, unde lucrează și astăzi. După 3 luni de cursuri intensive de limbă spaniolă, Emil a început să se descurce destul de bine. L-a ajutat și faptul că e o limbă latină, iar el știa, pe lângă română, și ceva italiană din cei 5 ani petrecuți în Italia. În plus, în jurul său se vorbea aproape doar spaniolă, iar asta i-a facilitat mult învățarea.  

Experimentul care l-a făcut berar cu acte în regulă

În aprilie 2012, la petrecerea de ziua lui, un prieten l-a întrebat pe Emil în glumă de ce nu face bere. Prietenii îl știu pasionat de gătit, de experimente culinare. I-a surâs ideea și în scurt timp a mers la un curs de fabricat bere și a făcut câteva sticle. Prietenii au rămas atât de încântați, încât i-au spus că vor să cumpere bere de la el. Motivat de reacțiile lor, Emil a început să facă tot mai multă bere, care era discutată și apreciată de tot mai multă lume. A experimentat cu diferite tipuri de malț și cu arome – are inclusiv o bere cu cafea – Espresso Shot. Astfel, și-a extins lista de cumpărători până a ajuns să vândă în restaurante și baruri. În prezent vinde bere și într-o rețea de magazine. 

Numele berii a venit firesc – din dor de casă, din admirația față de bucătăria moldovenească. Totodată, e și un pretext de a populariza țara noastră printre mexicani. Prietena mea din Mexic îmi povestea cum a ajuns să le povestească mexicanilor despre țara și istoria noastră la o bere „Moldova”.

Afacerea lui a putut să crească și datorită legislației mexicane. Emil spune că e ușor să-ți deschizi o afacere mică, poți să începi întâi afacerea și abia după ce funcționează poți s-o înregistrezi oficial și să-ți faci toate actele. Asta încurajează micii antreprenori. 

Fabricarea berii e un domeniu care l-a dus pe Emil în mai multe zone în care cel mai probabil n-ar fi ajuns altfel: prezentări și degustări de bere sau evenimentele în aer liber – concerte și festivaluri – unde se vinde multă bere. 

Un alt experiment pentru el a fost și deschiderea unui gastro-bar – Pork&Beer. Totuși, acest proiect este acum pe pauză, atât din lipsă de timp, cât și din cauza restricțiilor pandemice. Tot din cauza restricțiilor pandemice mai multe baruri și restaurante s-au închis sau și-au redus programul de lucru, astfel încât acum mexicanii găsesc berea „Moldova” în principal în magazine. 

Emil fabrică „Moldova”, dar o și vizitează?

Ultima dată, Emil a fost în Moldova în 2018. A adus și din berea produsă de el, pe care prietenii lui au primit-o cu mult entuziasm. Atunci a fost în vizită cu soția lui, care a rămas încântată de locurile frumoase, de bucate. Totuși, după timpul petrecut departe de Moldova, lui Emil oamenii din Chișinău i se par nervoși, cu tendința de a spune mai degrabă „Nu”. El crede că soția lui nu s-ar simți bine aici pe termen lung, spune că mexicanii sunt prea deschiși și încrezători pentru țara noastră. 

Restricțiile pandemice l-au făcut să-și anuleze o vizită în țară. Totodată, e costisitor să vină prea des – sunt o familie de 4, iar biletele de avion costă începând cu 1000 de euro de persoană. Copiii lui Emil înțeleg româna, dar nu prea o vorbesc. Se înțeleg cu rudele printr-o combinație de română, engleză și spaniolă. 

Deși îi este dor de Moldova, în special de climă și de bucătărie, casa lui Emil este în Mexic. Când aud de Mexic sau America de Sud, mulți oameni se gândesc la droguri, carteluri, împușcături pe străzi. Emil spune că există într-adevăr problema cartelurilor în Mexic, dar că ea este exagerată de mass-media. 

Lui îi place cultura, gastronomia mexicană, faptul că țara e mare, diversă, cu multe locuri frumoase. Îi plac oamenii de-acolo, i se par primitori, veseli, relaxați, cinstiți. Spune că se simte relaxat inclusiv locuind într-un oraș mare și aglomerat: „Oamenii o să-ți zâmbească, majoritatea au tendința de a face bine”. 

Igor Munteanu l-a vizitat acum câțiva ani, în perioada în care era ambasadorul Republicii Moldova în SUA. S-au întâlnit la el acasă, în Cuernavaca, împreună cu alți 4 moldoveni. A fost o reuniune prietenească în care el s-a bucurat să gătească pentru oaspeți și să-i servească cu bere. Emil spune că în Mexic oficial locuiesc aproximativ 30 de moldoveni. El cunoaște doar câțiva dintre ei. Deși s-a integrat și se simte foarte bine printre mexicani, întotdeauna îi face plăcere să se întâlnească cu alți moldoveni, deși are rar ocazia. 

Deocamdată, se bucură să le ofere Moldova mexicanilor, în cel mai bun mod în care o poate face.

Se încadrează în definiția de „diasporă”, deși nu se identifică astfel. Are familia în două țări și prieteni în toată lumea și a venit la Moldova.org să schimbe retorica despre moldovenii migranți.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.