Un proiect de 242 milioane lei tot mai aproape de realitate în R. Moldova

O misiune de experți internaționali în domeniul tehnologiilor informaţionale şi comunicaţiilor se află în R.Moldova pentru realizarea studiului de fezabilitate pentru crearea şi implementarea Serviciului Naţional Unic pentru apelurile de urgenţă 112.

Studiul de fezabilitate urmează a fi finalizat către mijlocul lunii februarie, documentul urmând să includă analiza rețelelor publice de comunicații electronice, conceptul tehnic al Sistemului Informațional Automatizat 112, dar şi recomandări privind infrastructura Centrelor de preluare a apelurilor de urgență.

De asemenea, documentul va include şi proiectul tehnic pentru crearea Serviciului 112.

Compania de consultanță, din care fac parte experţii aflaţi în R.Moldova, a fost selectată în urma unui tender deschis, organizat de Nordic Investment Bank, cu care Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor a încheiat un Memorandum de colaborare.

În acest context, pe parcursul următoarelor zile, experții vor desfășura consultări cu reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale, Agenției Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei și ai operatorilor de comunicații electronice.

Moldova.ORG reaminteşte că în iulie 2014, Pralamentul de la Chişinău a adoptat Legea privind organizarea şi funcţionarea Serviciului naţional unic pentru apelurile de urgenţă 112.

Potrivit acestei legi, noul sistem, disponibil în regim non-stop, va fi în mai multe limbi. Totodată, timpul de intervenţie va fi redus până la 30 de secunde, iar apelurile false vor fi limitate.

Serviciul 112 va fi gratuit şi va putea fi apelat din orice reţea de telefonie fixă sau mobilă din ţară. Odată ce sistemul va fi pus în funcţiune, printr-un singur apel vor fi accesibile patru servicii: de poliţie, pompieri, asistenţă medicală de urgenţă şi serviciul gaze.

Costul estimativ al implementării serviciului este de 242 de milioane de lei.

Serviciul de Urgență 112 a fost pus în practică pentru prima dată în Suedia, în anul 1991. În prezent, acest serviciu este folosit în toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, iar România este printre statele în care acest serviciu a fost pus în aplicare foarte bine, potrivit Comisiei Europene.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.