Un oraș rusesc încearcă să reînvie turismul prin clădirile vechi. Soluție posibilă pentru Chișinău

PE SCURT

Astrahan (oraș inclus în lista orașelor istorice ale Rusiei, aflat la circa o mie de km de Moscova) încearcă să atragă atenția marilor operatori turistici internaționali prin arhitectura sa. Mai exact prin clădirile vechi.

Gernod Loose, președinte al consiliului de administrație la RST Deutschland, directorul companiei Saxacon, s-a plimbat pe străzile din Astrahan pentru a decide dacă va aduce turiști germani aici. A rămas încântat să vadă vechile clădiri, dar a recunoscut că acestea sunt într-o stare deplorabilă, povestesc colegii de la dvor.media.

PE LUNG

Gernod este acea persoană care dezvoltă activ turismul din Germania spre Rusia. Și mai ales îl interesează turneele regionale – aici, departe de capitala rusă, există o mulțime de elemente de care turiștii europeni sunt înnebuniți. Prin urmare, în timpul vizitei sale la Astrahan, Loose a decis să exploreze cele mai pitorești locuri ale orașului, care sunt asociate cu istoria, cultura și modul de viață modern. Producția locală (fabrica de brânzeturi, ferma de sturioni, plantațiile de dovleci) poate deveni o destinație de călătorie separată. 

Cu toate acestea, în timpul plimbării, au fost și momente de confuzie. Oaspetele orașului a admirat bogata moștenire culturală din Astrahan. Casele vechi cu platouri sculptate în centrul orașului, conacurile l-au frapat. Dar a rămas confuz de starea deplorabilă în care acestea se aflau. Germania a avut o situație similară înainte de reunificare. Atunci, oamenii din clădirile vechi au trebuit să supraviețuiască și s-au gândit puțin la aspectul lor. În plus, nu a existat nicio finanțare. După reunificare, imaginea culturală a început treptat să reînvie.

„În Germania, locuitorii sunt mândri de posibilitatea de a avea un apartament într-un conac vechi – îl îngrijesc, îl fac un obiectiv pe fundalul căruia orice turist dorește să fie fotografiat ”, spune Gernod. „ Astrahan are potențial, dar dacă nu începe să păstreze moștenirea culturală acum, orașul va fi pierdut ca destinație  turistică”.

Dar iată cum în Germania sunt protejate obiectivele de moștenire culturală:

În conformitate cu legislația, proprietarii monumentelor culturale sunt obligați, pe cât posibil, să le păstreze și să le trateze cu atenție. În același timp, aceștia sunt ajutați și de comunități, prin oferirea asistenței financiare din bugetul local. În cazul în care proprietarii monumentelor nu își îndeplinesc îndatoririle și ca urmare aduc daune monumentului, autoritățile pentru protecția monumentelor culturale pot lua măsurile necesare pentru a preveni deteriorarea acestora. Proprietarii nu trebuie să împiedice derularea acestor măsuri. Astfel, autoritățile pentru protecția monumentelor culturale pot solicita proprietarilor monumentelor chiar rambursarea, în limite rezonabile, a costurilor suportate.

Dacă monumentele culturale nu sunt utilizate în conformitate cu scopul lor inițial, proprietarii sunt obligați să le utilizeze astfel încât să asigure, dacă este posibil, o conservare mai lungă a monumentelor.

Proprietarii sunt obligați să furnizeze informații despre starea monumentelor culturale, care vor fi folosite pentru protecția și conservarea acestora. Dacă este necesar, organele de protecție a monumentelor, după notificarea prealabilă a proprietarilor, le pot vizita și să le inspecteze.

Accesul la monumentele culturale ar trebui să fie cât mai larg posibil pentru public, iar Agenția Funciară pentru Protecția Monumentelor Culturale ar trebui să se înțeleagă cu proprietarii monumentelor cu privire la accesul gratuit la acestea. 

Parcurgând străzile vechi din Astrahan, Gernod Loose a sugerat crearea unui cartier cu conace vechi, care ar putea fi vizitat de turiști. Acest lucru va atrage și mai multă atenție atât asupra acestei regiuni, cât și a Rusiei. Potrivit expertului, în Europa, Rusia este foarte rar examinată ca destinație turistică. În același timp, de exemplu, micuța Dresda (locul de naștere al lui Gernod) este vizitată anual de patru milioane de turiști. Deocamdată, ruta turistică spre Astrahan este în curs de elaborare. Totuși, dacă aceasta va trezi interesul turiștilor germani, atunci primii invitați vor veni aici în 2020. Este posibil ca până la acel moment lucrările de restaurare a clădirilor vechi să înceapă cel puțin parțial? Încă nu se cunoaște.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.