Chisinaul oficial sustine ca nu stie nimic despre un nou plan de reglementare a problemei transnistrene, aparut recent si publicat pe site-ul www.ipp.md. Dreptul de autor al acestui plan ramane, deocamdata, nerevendicat, dar se presupune ca documentul ar fi fost elaborat in culoarele Kremlinului.
Textul planului lasa de inteles, in primul rand, ca Transnistriei va fi recunoscuta pe plan international ca stat. De asemenea, in document se spune ca “statutul Transnistriei va fi stabilit definitiv in cadrul procesului de negocieri dintre partile implicate – Chisinau si Tiraspol – si mediatori din partea Federatiei Ruse, Ucrainei si OSCE”, rolul SUA si Uniunii Europene limitandu-se doar la servicii de expertiza.
Documentul anonim mai prevede legitimarea, pentru o perioada nedefinita, a prezentei militare ruse in Republica Moldova. Potrivit planului, viitorul stat comun se va numi Moldavia si va fi constituit din partea basarabeana a Republicii Moldova si Transnistria.
“Parlamentul Republicii Moldova si sovietul suprem al Transnistriei vor forma un parlament bilateral, in componenta caruia va fi delegat un numar egal de reprezentanti ai partilor moldovenesti si celei de la Tiraspol”, se mai arata in document. Transnistria va avea dreptul sa participe la elaborarea politicii externe a viitorului stat comun in probelemele ce o vizeaza sau ii afecteaza interesele.
De asemenea, planul prevede ca “Moldavia” va fi un stat demilitarizat, care insa va necesita garantii militare, asigurate de catre un contingent international, in cadrul caruia, rolul principal ii va reveni Rusiei si Ucrainei sub egida OSCE.
Solicitat de REPORTER.MD, ministrul Reintegrarii, Vasile Sova, a opinat ca nu stie nimic de existenta unui astfel de document, si a infirmat categoric zvonul vehiculat in mass-media, precum ca ar fi primit la Odesa, o copie a noului plan de reglementare a conflictului transnistrean.
In acest context, amintim ca administratia de la Tiraspol a declarat in cateva randuri ca la intalnirea, din 27 octombrie, in format extins «5+2», vor fi examinate propunerile Rusiei de rezolvare a diferendului transnistrean.
Seful departamentului de externe de la Tiraspol, Valeri Litkai, citat de Agentia Olvia-press, a declarat dupa consultarile de la Odesa ca noul proiect reglementare, inaintat de Rusia, este “un document serios, care a aparut in urma consultarilor de patru luni cu toate partile implicate, inclusiv cu Tiraspolul”.
Potrivit lui Litkai, acest document contine circa 75% din Planul Kozak si 15% din Planul Iuscenko si "nu corespunde categoric documentelor adoptate in ultimul timp de Parlamentul de la Chisinau". // Reporter.MD