""
Connect with us
"
"

Social

Un moldovean, prins la Albița cu 438 de fiole cu substanţe anabolizante. Va plăti o amendă de aproximativ 7 000 euro

Publicat

pe

Un moldovean va plăti o amendă de 33 000 lei românești (aproximativ 7 100 euro), după ce a fost prins cu 438 de fiole cu substanţe anabolizante la Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa. Substanțele interzise au fost depistate  ascunse în spătarele scaunelor din faţă ale autoturismului condus de cetăţeanul din R. Moldova.

Cazul a avut loc pe 22 august, când în jurul orei 02.00, la Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa – I.T.P.F. Iaşi s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control pentru a intra în România, cetăţeanul din R. Moldova Alexandr B., în vârstă de 27 de ani, la volanul unui autoturism marca Mercedes, înmatriculat în Lituania.

În baza profilului de risc, poliţiştii de frontieră au solicitat lucrătorilor vamali efectuarea unui control amănunţit asupra mijlocului de transport.

În urma controlului efectuat, la care a fost folosit şi câinele, specializat în detectarea de stupefiante, au fost descoperite, ascunse în spătarele scaunelor din faţă ale autoturismului, 438 fiole de diferite substanţe incluse în lista substanţelor interzise.

Conform prevederilor legale, a fost luată măsura reţinerii substanţelor anabolizante, în valoare totală de 36.060 de lei. Moldoveanul a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare totală de 33.000 lei.

loading...

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Divertisment

Toamnă cu decizii ciudate. Cum autoritățile din alte țări încearca să-și rezolve problemele

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Normalitatea e o noțiune relativă. Limitele normalității pot fi sfidate cu cele mai neobișnuite decizii. Toamna aceasta autoritățile centrale, locale dar și cele ale unor instituții din diferite țări, de la Dacota americană până la Siberia rusească, au luat decizii care au trezit nedumerirea și uneori zâmbete.

Hotărârile ciudate nu țin de cont de limitările geografice. Acestea sunt valabile pentru țări democratice și pentru regimuri mai puțin democratice.

PE LUNG

„Meth. Weʼre on it”

Autoritățile statului Dakota de Sud ( SUA) au lansat o campanie pentru combaterea dependenței de metamfetamină. Campania are un site web, un clip promoțional cu apelul guvernatorului statului, Christy Noem … și un slogan controversat: „Meth. Weʼre on it ”, pe care mulți l-au interpretat ca „Metamfetamina. Asta e treaba noastră”. Sloganul, desigur, a provocat o reacție neordinară, iar campania a devenit un subiect de glume. Criticii au început a posta mesaje ironice pe rețelele de socializare, atenționând că pentru aceasta au fost cheltuiți aproape jumătate de milion de dolari. Chiar și Departamentul de Poliție al orașului Lenex din Kansas a reacționat cu un mesaj: „Meth. We aren’t”.

Posibil ca autoritățile statului au mizat anume pe o astfel de reacție și au ales în mod conștient acest slogan provocator. Totuși, datorită acestuia, problema Dakotei de Sud este cunoscută acum dincolo de granițele sale, scrie presa străină.

Agricultori, obligați să-și cumpere televizoare ca să le fie dăruite… din partea președintelui țării

Decizie neobișnuită într-o provincie din Turkmenistan. În una din localități mai mulți combineri, care și-au îndeplinit planul de recoltare a bumbacului, au fost obligați de autoritățile locale ca  să-și cumpere televizoare și să le aducă la Festivalul Recoltei, astfel încât să le fie înmânate tot lor, doar că în numele președintelui.

„În acest an, a existat un ordin „de sus” de a dărui televizoare cu diagonala de 43 inch pentru muncitorii care au îndeplinit planul de recoltare la bumbac. Liderii locali însă i-au obligat pe  combineri să-și cumpere câte un televizor și să-l aducă în ziua când va fi filmat festivalul recoltei.  Ei au fost informați că televizoarele vor fi înmânate în timpul evenimentului festiv”, scrie presa locală.

Cei care nu aveau posibilitatea să-și cumpere televizor nou, trebuiau să le aducă pe cele de acasă, dar ambalate în cutii. Mai mult, cutiile cu televizoare vechi trebuiau să fie ambalate în hârtie decorativă.

Pod dat în exploatare, dar demontat după câteva zile

După 20 de ani de solicitări, în Nijnekamsk ( Federația Rusă) a fost construit un pod,  doar că acesta este din plastic și în curând va fi demontat, scrie presa locală. 

În raionul Nijnekamsk (circa 230 km de orașul Kazan) a fost inaugurat un pod peste râul Șeșma în localitatea Elantovo. Acest eveniment a fost așteptat aici de 20 de ani. Potrivit localnicilor, podul existent de fier,  era unul nesigur – de multe ori oamenii cădeau în apă. Noul pod, cu o lungime de 96 de metri și o lățime de 2 metri,  i-a surprins pe mulți, însă sătenii nu se vor putea bucura de el mult timp. Aceasta pentru că podul este din plastic și nu trebuie utilizat iarna.

Oficialii care au ajuns la deschidere au spus că podul va fi demontat în scurt timp, astfel încât gheața de pe râu să nu-l deterioreze.

Fără like pe rețelele de socializare

Guvernatorul regiunii autonome Khanty-Mansiysk Okrug (Federația Rusă) Natalia Komarova le-a interzis funcționarilor să publice pe rețelele de socializare postări care critică autoritățile și nici să dea like unor asemenea mesaje. Modificările au fost incluse în Codul de etică și conduită pentru funcționarii.

Funcționarilor publici li s-a interzis publicarea și întreținerea de texte, fotografii, videoclipuri și înregistrări audio „care conțin critici asupra sistemului constituțional existent, instituțiilor publice, precum și defăimarea onoarei și demnității unei persoane, a sentimentelor cetățenilor”.

De asemenea, oficialilor li s-a interzis să se alăture grupurilor în care sunt publicate astfel de materiale și să folosească un limbaj incorect pe rețelele de socializare, menționa presa rusă. 

Opera și baletul, interzise în Turkmenistan. Pentru prima dată în 18 ani, aici a avut loc premiera unui spectacol de operă 

La Teatrul Național de Muzică și Dramă din Așgabad a avut loc premiera operei „Paiate” de Rugiero Leoncavallo. Este pentru prima dată în 18 ani, când în Turkmenistan a avut loc prezentarea unei opere străine. Înainte de aceasta, spectacolele de operă și balet erau interzise. Presa scrie că intrarea a fost gratuită, iar evenimentul a avut un succes uriaș,

Spectacolul „Paiațe” de Ruggiero Leoncavallo a devenit prima producție a unei opere străine în Turkmenistan și prima producție italiană din istoria țării. Opera, precum baletul, a fost interzisă de primul președinte al țării, Saparmurat Niiazov, care a considerat aceste forme de artă „incompatibile cu mentalitatea turmenilor”.

În 2001, prin decretul primului președinte, Teatrul de Operă și Balet „Mukhtumkuli” a fost închis, iar în locul lui s-a format Teatru Național de Muzică și Dramă.

Succesorul lui Niiazov, Gurbanguli Berdimuhamedov, a extins interdicția asupra acestor forme de artă după moartea primului președinte în 2006, precizează presa.

Al cui sicriu e mai bun?

Deja al zecelea an consecutiv, autoritățile locale din orașul Požarevac (Serbia) autorizează organizarea în luna noiembrie a unui festival cu genericul „Grobariada”, în cadrul căruia se reunesc oameni de afaceri din serviciul ritual din toată regiunea și fac schimb de experiență.

În acest an, aproximativ 250 de reprezentanți ai companiilor de servicii funerare au participat la adunarea regională a întreprinzătorilor din domeniu funerar. Oaspeții au fost întâmpinați de fete în voaluri negre, iar la desert oaspeților li s-a oferit câte o felie dintr-un  tort de o sută de kilograme, care avea forma unui sicriu. În anul curent,  organizatorul evenimentului a fost omul de afaceri Radișa Mihailovici poreclit Drînda – unul dintre cel mai cunoscuți întreprinzători din domeniul funerar din Peninsula Balcanică. Radisa Mihailovici este fondatorul biroului funerar  Drînda International, faimos pentru sloganul „Treaba ta este să mori, restul este preocuparea noastră”.

Înmormântarea nu poate ține mai mult de trei zile, iar nunta – o zi

În Uzbekistan a fost aprobat noi reguli pentru organizarea de înmormântări și nunți, precum și sărbători de familie și aniversări.

Documentul interzice organizarea de sărbători în familie, inclusiv nunți, mai mult de o zi. Acestea ar trebui să înceapă nu mai devreme de șase dimineața și să se încheie cel târziu la 23:00. La nunți este interzis să aduni peste 250 de invitați și să servești cu pilaf peste 300 de persoane.

De asemenea, la nunți nu pot cânta mai mult de doi cântăreți, iar procesiunea de nuntă nu poate consta din mai mult de trei mașini.

Noile reguli se aplică și înmormântărilor – acestea nu pot dura mai mult de trei zile.

Sărbătorile nu trebuie să fie pompoase și risipitoare, nu ar trebui să „încalce stabilitatea atmosferei socio-spirituale și a standardelor morale și etice ale societății”, să contrazică tradițiile și regulile naționale.

Pentru 20 metri – un traseu de ocolire de 66 de kilometri

În comitatul Dorset, din sud-vestul Marii Britanii, din cauza lucrărilor de construcție pe o porțiune de 20 de metri,  autoritățile au stabilit un traseu de ocolire de 66 de kilometri.

O porțiune de 20 de metri a unui drum din comitatul  Dorset a fost închisă pentru reparații de canalizare. Potrivit publicației Telegraph, traseul de ocolire a șantierului a fost trasat printr-un comitat vecin. Astfel, șoferii cărora le trebuiau doar o secundă-două ca să treacă această porțiune, au fost nevoiți să facă un drum care a durat aproximativ o oră.

Locuitorii din Dorset au numit o astfel de decizie a autorităților drept una alogică. și absurdă.

În același timp, pentru șoferii au fost atenționați că dacă nu doresc să ocolească secțiunea închisă pe ruta propusă și decid să conducă de-a lungul acesteia, vor achita o amendă de până la 1 mii de lire sterline.

O sesiune într-un mormânt pentru „a scoate stresul”

Studenții de la o universitate din Olanda sunt îndemnați să stea într-un mormânt de meditație pentru a scăpa de stres înainte de examene. În Nijmegen (Olanda), Universitatea Radboud a venit cu un mod neobișnuit pentru ca studenții să depășească stresul înainte de examene. Li se oferă să se întindă într-un „mormânt de meditație”, scrie Ruptly.

Pe teritoriul universității există o capelă, iar în spatele ei se află un mormânt deschis. Este foarte popular ca mijloc de a face față stresului – pentru a sta în el, studenții stau pe lista de așteptare. Poate fi rezervat pentru o perioadă de la 30 minute la trei ore.

Mormântul are o pernă, o pătură, o rogojină de yoga și un afiș pe care scrie Stay Weird. Potrivit fondatorului proiectului, John Hacking, mormântul le amintește studenților de „nevoia de a valorifica timpul pe pământ”.

loading...

Citește mai departe

Social

Cine sunt și de ce solicită azil moldovenii, în grupuri mari, în Olanda

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Presa olandeză a publicat un reportaj despre autobuzul cu cei 65 de cetățeni moldoveni care se îndreptau spre un centru de refugiați din orașul Ter Apel. Acesta este al treilea grup de moldoveni reținut în ultimele săptămâni.

Întrebați de ce solicită azil în Olanda, aceștia au spus că în Republica Moldova se trăiește greu, nu sunt locuri de muncă, iar Olanda ar putea să le ofere un trai mai bun.

PE LUNG

Dacă în anii precedenți numărul solicitanților de azil din Republica Moldova nu era mai mare de cinci, anul acesta a crescut până la o mie, menționează jurnaliștii olandezi. Șansele ca să le fie aprobată cererea de azil sunt nule pentru că în Republica Moldova nu există o situație de război, iar până le vor fi analizate cererile, aceștia ocupă spațiul din locuri de plasament – locuri de care ar putea beneficia persoane din țări aflate în pericol, adaugă sursa.

Cetățenii moldoveni care au ajuns luni în Olanda cu un autocar turistic au spus că au plecat din Republica Modova din cauza situației economice, în special din cauza lipsei locurilor de muncă.

“Toată lumea vine pentru că am auzit că aici se trăiește mai bine și se dă mâncare”, a spus unul dintre membrii grupului. Un alt solicitant de azil a menționat că în țara de unde vine nu există “posibilități de trai”. “Acum chiar e greu de trăit în Moldova, nu-i de lucru. De aceea trebuie să căutăm un alt loc unde să trăim cu familia, cu copiii”, a explicat acesta.

Întrebați cât au plătit pentru transportul organizat, aceștia au zis că nu au existat taxe și că au venit “cu prietenii”.

Presa olandeză mai menționează că până la examinarea dosarelor, fiecare solicitant de azil primește o alocație de 200 de euro lunar, această sumă fiind similară cu salariul mediu din Republica Moldova.

Jaap Velema, primarul municipiului Westerwolde, din care face parte comuna Ter Apel, a declarat că centrele de azil nu dispun de suficient spațiu pentru a găzdui refugiați economici. Acesta a mai spus că centrul are capacitatea de a găzdui 2 mii de persoane, aceasta însemnând a patra parte din întreaga populație a comunei.

Un alt oficial spune că acest caz, ca și cele precedente, trebuie analizat și tratat din perspectiva întregului grup, și nu a fiecărei persoane în parte pentru că este vorba despre transportare organizată.

Reacția Ministerului Afacerilor Externe

Serviciul de presă al instituției a declarat că Ambasada Republicii Moldova în Regatul Țărilor de Jos a luat legătura cu autoritățile olandeze în vederea stabilirii și elucidării tuturor circumstanțelor privind reținerea autocarului cu cetățeni moldoveni.

Sursa mai adaugă că serviciul de repatriere și îndepărtare din cadrul Ministerului olandez al Justiției și Securității a adus la cunoștință că cetățenii moldoveni se află în acest moment sub protecția autorităților olandeze și până la finalizarea procedurilor de azil beneficiază de asistența și condițiile prevăzute de legislația locală.

Amintim că cei doi șoferi, de asemenea moldoveni, au fost arestați sub acuzații de trafic de persoane.

loading...

Citește mai departe

Social

Tot mai mulți moldoveni cer azil în Olanda. Ce se întâmplă?

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Un autobuz cu 65 de moldoveni, inclusiv copii, a fost reținut de poliția olandeză. Aceștia se îndreptau spre centrul de primire a refugiaților din orașul Ter Apel, din Olanda.

După reținere, cetățenii Republicii Moldova au solicitat azil în Olanda. Cei doi șoferi, de asemenea moldoveni, au fost arestați sub acuzații de trafic de persoane. Cazul a avut loc luni dimineața, menționează presa locală.

PE LUNG

Poliția olandeză a fost alertată de personalul centrului de azil, când a văzut că un grup de aproximativ 20 de persoane părăseau autobuzul și se îndreptau spre centru. Autobuzul se afla parcat la o distanță de 500 de metri de centru.

Acesta este al treilea grup de moldoveni reținuți în ultimele săptămâni. Pe 11 noiembrie, oamenii legii au interceptat 11 moldoveni în orașul Baexem, iar pe 16 noiembrie un grup de 19 persoane a fost reținut în apropiere de Ter Apel. În ambele cazuri din grupuri făceau parte și copii.

În total, 204 moldoveni au solicitat azil în Olanda în luna octombrie, devenind astfel cel de-al doilea mare grup de refugiați, după sirieni. Până acum, în acest an, 851 de persoane din Republica Moldova au solicitat azil în Olanda, aproape la fel ca pe tot parcursul anului 2018.

„Suntem cu ochii pe acest aspect, este nou să ajungă aici grupuri atât de mari. Vom afla de ce vin în Olanda”, a declarat purtătorul de cuvânt al poliției de frontieră olandeze, Stan Verberkt, la RTV Noord.

Câți moldoveni au solicitat azil în 2018

Potrivit worlddata.info, în 2018, 3 831 de cetățeni ai Republicii Moldova au solicitat azil în alte țări. Aceasta corespunde aproximativ 0,1% din totalul rezidenților. Principalele țări de destinație au fost Germania, Olanda și Israel. În general, 96% din cererile de azil au fost respinse. Cei mai norocoși au fost cei care au solicitat azil în Canada și din Rusia.

Anterior,  doctorul în economie, Dorin Vaculovsch, a menționat într-un podcast IDIS Viitorul, că lipsa locurilor de muncă în țară și a salariilor mici sunt principalii factori care îi determină pe moldoveni să plece în străinătate. Locurile de muncă prezintă o provocare pentru că lucrătorii tineri, productivi părăsesc țara la o rată neobișnuit de rapidă în căutarea muncii și succesului în alte părți. În ultimele două decenii Moldova a pierdut deja din populația sa și, cu tendințele curente, va pierde o cincime din populație în câteva decenii. Deși acest exod a adus un reflux de remiteri care sunt printre cele mai mari în Europa, nu se poate de bazat pe acest factor pentru a susține creșterea în următoarele decenii.

În opinia expertului,  migrația nu are nici efecte pozitive și nici negative, ci mai degrabă este un factor obiectiv. Sarcina autorităților este să evalueze efectele pozitive și să le orienteze spre dezvoltare și creșterea bunăstării populației.

loading...

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Divertisment2 ore în urmă

Toamnă cu decizii ciudate. Cum autoritățile din alte țări încearca să-și rezolve problemele

PE SCURT Normalitatea e o noțiune relativă. Limitele normalității pot fi sfidate cu cele mai neobișnuite decizii. Toamna aceasta autoritățile...

Știință7 ore în urmă

Trucul care te face să depășești anumite rețineri. Cum unii se joacă cu mințile noastre

PE SCURT De multe ori te prinzi că ai intrat în magazin ca să-ți cumperi o gustare, dar ai ieșit...

Cultură11 ore în urmă

8 idei: cum să-ți petreci timpul în următoarele 2 zile

PE SCURT Weekendul acesta este plin de evenimente, atât în Chișinău, cât și în restul țării. Ai la dispoziție două...

Social11 ore în urmă

Cine sunt și de ce solicită azil moldovenii, în grupuri mari, în Olanda

PE SCURT Presa olandeză a publicat un reportaj despre autobuzul cu cei 65 de cetățeni moldoveni care se îndreptau spre...

Economie16 ore în urmă

Chicu a revenit de la Moscova cu promisiuni. Cât de realizabile sunt acestea

PE SCURT Prim-ministru Ion Chicu, revenit dintr-o vizită la Moscova, a anunțat mai multe înțelegeri convenite cu autoritățile ruse.  Două...

EcologieO zi în urmă

Cum Franța a devenit lider mondial în limitarea risipei alimentare

PE SCURT  În anii când rafturile din magazine sunt pline cu tot ce ne dorim, adesea uităm de limite și...

EcologieO zi în urmă

Cum au devenit urșii o problemă în România și de ce omorul lor nu este o soluție

PE SCURT Timp de o săptămână, în România au fost uciși trei urși. Toți trei au fost loviți de automobile....

Advertisement

Politică

Politică2 zile în urmă

10 ani de la moartea lui Serghei Magnițki/ Șansele ca Legea Magnițki să fie adoptată în Moldova

PE SCURT Numele lui a devenit sinonim  cu combaterea corupției și abuzurilor asupra drepturilor omului. Moartea lui a generat o lege nouă...

Politică4 zile în urmă

6 neadevăruri cu care Plahotniuc a spart tăcerea

PE SCURT După câteva luni de tăcere, fostul lider al PDM a reușit iarăși să dea temă de discuții publicând...

PoliticăO săptămână în urmă

Echipa lui Ion Ceban a făcut prima ofertă pentru conducerea Primăriei. Un activist a devenit viceprimar de Chișinău

PE SCURT Echipa primarului ales Ion Ceban a făcut prima ofertă pentru conducerea Primăriei Chișinău. Activistul Victor Chironda, cel care...

PoliticăO săptămână în urmă

Care au fost ultimele decizii luate de Guvernul Maia Sandu

PE SCURT În ultima ședință de a Guvernului Maia Sandu, pe agendă au fost incluse două subiecte: unul ce ține...

PoliticăO săptămână în urmă

Ce condiții pun partidele politice pentru formarea noului Guvern

PE SCURT Președintele țării, Igor Dodon, a inițiat astăzi consultări cu fracțiunile parlamentare ca urmare a demiterii Guvernului Maia Sandu. ...

OpiniiO săptămână în urmă

Cum a fost discutată căderea Guvernului Maia Sandu pe Facebook

PE SCURT Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis astăzi în urma unei moțiuni de cenzură înaintate de Partidul...

PoliticăO săptămână în urmă

Guvernul Sandu a picat. Povestim pe scurt ce s-a întâmplat în Parlament

PE SCURT Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis astăzi în urma unei moțiuni de cenzură înaintate de Partidul...

Advertisement

Opinii

noiembrie 2019
L Ma Mi J V S D
« oct.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930