Connect with us

Politică

Un fost premier a încercat să scoată din țară 50 de mii de euro. Ce s-a întâmplat la vamă

Publicat

pe

PE SCURT

Fostul premier Iurie Leancă a încercat sa scoată din țară 50 de mii de euro, dar a fost întors din drum de oamenii legii pentru ca nu avea toate actele în regulă. Fostul prim-ministru a confirmat această informație pentru PRO TV, menționând că banii sunt trecuți în declarația sa de avere.

Cotidianul.md a scris sâmbătă că la 1 august, în jurul orei 1:10 minute, Leancă a încercat să treacă frontiera de stat prin punctul vamal Sculeni, pe pista diplomatică, cu un automobil la volanul căruia se afla chiar el, cu 50.000 de euro.

PE LUNG

Aceeași sursă mai scria că la vamă Leancă a declarat că deține 50.000 de euro și a prezentat ordinul de eliberare a numerarului pe numele său. Ex-premierului i s-a solicitat să prezinte acte suplimentare care i-ar permite să scoată acești bani din țară. Întrucât nu a putut să le prezinte, acesta a făcut cale întoarsă de la vamă.

Ulterior, el a confirmat informația pentru PRO TV. „Am fost la banca mea, am scos din contul meu bani. Am anunțat banca că urmează să scot acești bani în România, pentru că am nevoie de acești bani acolo. Bani, de altfel, declarați în toate declarațiile de venit, de când sunt funcționar public. Știind că dacă suma este mai mare de 10 mii, am solicitat responsabilului vamal să vină să-mi prezinte declarația pe care s-o completez. Responsabilul vamal a spus că mai este nevoie de autorizare”, a declarat el pentru ProTV.

Cât privește deținerea pașaportului diplomatic, Iurie Leancă a declarat că este o situație legală.

„Ca ministru de Externe, ca cel care deține gradul de ambasador extraordinar și plenipotențiar, dețin pe viață, conform legii în vigoare și cutumelor internaționale. Nu am auzit deocamdată cineva să modifice această lege”, a precizat el.

Legislația în vigoare stipulează că persoanele fizice au dreptul să scoată din Republica Moldova sume bănești în numerar valoarea cărora nu depășește 10.000 de euro.

Acum două săptămâni Comisia parlamentară de anchetă privind ifrauda bancară a decis să înainteze Procuraturii Generale primul demers privind deschiderea unui dosar penal pe numele mai multor persoane cu funcții de demnitate publică, inclusiv pe numele fostului prim-ministru, Iurie Leancă.

Iurie Leancă a fost prim-ministru al Republicii Moldova din 30 mai 2013 până în 10 decembrie 2014, în exercițiu până în februarie 2015.

loading...

Politică

Ilan Șor a plecat ilegal din țară. Procurorii au ridicat înregistrări video și au audiat mai multe persoane

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Procuratura Chişinău efectuează o serie de acţiuni de urmărire penală în dosarul pornit pe faptul trecerii ilegale, în perioada 14 – 17 iunie, a frontierei de stat de către deputatul Ilan Șor, acuzat într-un dosar de escrocherie şi spălare de bani.

Procurorii au audiat, în cursul zilelor de ieri şi azi, persoane responsabile de verificarea şi supravegherea punctelor de acces pe teritoriul Aeroportului Internaţional Chişinău, au ridicat şi examinat înregistrările video de pe teritoriul aerodromului, precum şi alte acţiuni de urmărire penală şi măsuri speciale de investigaţii.

PE LUNG

Potrivit materialelor, în lipsa unui acord al Curţii de Apel Cahul, instanţă care judecă cauza penală în privinţa acestuia şi în cadrul căreia faţă de inculpat a fost aplicată măsura preventivă – obligarea de a nu părăsi ţara, deputatul a traversat, în mod ilegal, frontiera de stat, eludând controlul vamal şi cel de frontieră, părăsind teritoriul Republicii Moldova.

Acţiunile procesuale continuă, iar procuratura va informa, periodic, despre evoluţia acestora.

Pentru trecerea ilegală a frontierei de stat, norma penală prevede amendă sau până la 200 de ore de muncă neremunerată în folosul comunităţii, sau închisoare de până la 2 ani.

Precizăm că ultima apariție publică a lui Ilan Șor a fost la 12 iunie, în cadrul unei conferințe de presă. Ulterior, președintele Igor Dodon a menționat că liderul PDM, Vlad Plahotniuc, şi preşedintele Partidului Şor, Ilan Şor, au părăsit Republica Moldova prin regiunea transnistreană.

Președintele Igor Dodon a mai spus că la Aeroportul Internațional Chișinău erau două ieșiri separate prin care atât fostul lider al PDM Vlad Plahotniuc, cât și deputatul Ilan Șor erau duși cu mașinile, fără controlul de rigoare, la scările avionului, atunci când plecau peste hotare. „Ei treceau cu mașinile direct la avion”, a menționat Igor Dodon.

Citiți și: Imobilele de lux din Chișinău ale lui Ilan Șor, din nou revândute.

loading...

Citește mai departe

Politică

Următoarele vizite oficiale ale Maiei Sandu

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Maia Sandu, prim-ministra Republicii Moldova, a anunțat că peste câteva zile va întreprinde câteva vizite oficiale la Kiev, pe 11 iulie, și la Berlin, pe 16 iulie.

Aceasta după ce, pe data de 2 și 4 iulie, noua prim-ministră a efectuat o vizită oficială la București și Bruxelles.

PE LUNG

Sandu susține că a fost invitată la Kiev de către președintele ucrainean Volodimir Zelenski. „Ucraina și Moldova au experiențe politice similare în regiune, mai ales în ceea ce privește lupta împotriva corupției și construirea unor state democratice și funcționale axate pe nevoile și aspirațiile cetățenilor, și au același obiectiv de integrare europeană. Tocmai de aceea, colaborarea strânsă între țările noastre va avea efecte benefice atât asupra securității în regiune, cât și asupra vieții cetățenilor din ambele țări”, spune Maia Sandu.

Totodată, ea i-a  mulțumit Angelei Merkel pentru invitația de a întreprinde o vizită la Berlin în primele săptămâni de mandat, dar, mai ales, pentru „sprijinul constant acordat de Germania cetățenilor Republicii Moldova. Germania a fost, de fiecare dată, un aliat de încredere al Republicii Moldova în promovarea și consolidarea democrației în țara noastră și în susținerea obiectivelor strategice ale Republicii Moldova”.

Amintim că noul guvern, condus de Maia Sandu, a fost învestit pe data de 8 iunie curent. Noul Cabinet de miniştri a fost aprobat de cei 61 de deputaţi PSRM ți Blocul ACUM. Atunci, această decizie a fost respinsă și declarată ilegală de către magistrații Curții Constituționale. Ulterior, ei și-au anulat propriile hotărâri pronunțate de 8-9 iunie.

loading...

Citește mai departe

Politică

Chișinăul condamnă deciziile Tiraspolului care tensionează situația în Zona de Securitate

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Agenda ședinței din 4 iulie a Comisiei Unificate de Control a fost dominată de un șir de dispute. Delegația Republicii Moldova s-a arătat nemulțumită de faptul că transnistrenii încearcă să instituie o „frontieră” în Zona de Securitate.

Mai mult, ei ignoră demersurile delegației Republicii Moldova de înlăturare a încălcărilor și de readucere a situației la normalitate, cu asigurarea dreptului cetățenilor la libera circulație.

PE LUNG

„Poziția delegației noastre este reflectată într-o declarație, în care, cu argumente bazate pe documentele operațiunii de pacificare, se respinge existența „frontierei” sau „grănicerilor” în Zona de Securitate. Chișinăul condamnă încercările Tiraspolului de a cataloga cetățenii Republicii Moldova drept „străini” în propria țară și de a le impune anumite puncte de control prin care să circule”, susțin membrii Comisiei.

Potrivit lor, în cel mai scurt timp vor fi organizate consultări cu conducerea statului și partenerii externi, în cadrul cărora se va decide dacă este nevoie de aplicarea unor sancțiuni față de persoanele implicate în tensionarea situației în Zona de Securitate.

De asemenea, în cadrul ședinței s-a discutat despre situația cu totul ieșită din comun creată în grupul de lucru moderat de reprezentanții Misiunii OSCE în Moldova pe problema posturilor. Astfel, deja de peste 5 luni șefii militari superiori sfidează solicitarea Comisiei și tergiversează prezentarea unor materiale relevante din arhiva Comandamentului Militar Întrunit. În speță, delegația Tiraspolului insistă asupra includerii în procedura de examinare a unei adresări care se referă la un alt subiect, iar delegația Federației Ruse s-a cramponat de procedeele de traducere a unor anexe la declarația prezentată și acceptată încă în anul 2016 de către Comisie.

Mai mult, Misiunea OSCE a propus și unele soluții de compromis care să permită deblocarea situației și demararea discuțiilor pe problema postului „Zagornoe-Copanca”, însă membrii din partea regiunii transnistrene nu au acceptat cele propuse de către moderatori.

Nu au fost înregistrate progrese nici pe cazul instituirii abuzive la data de 1 mai a unui nou post de grăniceri transnistreni în proximitatea localității Pohrebea, nefiind atins un consens pentru deplasarea la fața locului a observatorilor militari care să fixeze încălcarea deciziei Comisiei din 16 februarie 2012. Angajamentele asumate de către conducătorul delegației Federației Ruse la ședința precedentă de a identifica și propune unele soluții de compromis, nu s-au materializat.

Au fost operate unele modificări în componența delegației Ucrainei. Astfel, Secretarul I al Ambasadei Ucrainei în Republica Moldova Torcaenco Artiom a fost aprobat în calitate de reprezentant al Ucrainei în Comisia Unificată de Control.

Pe durata ședinței a fost aprobat raportul Comandamentului Militar Întrunit pentru perioada 26 iunie  – 2 iulie curent. În cadrul examinării acestui raport delegația Republicii Moldova, constatând insuficiența datelor la compartimentul stocării/distrugerii munițiilor și substanțelor explozive depistate în Zona de Securitate, a propus să se pună în sarcina șefilor militari superiori elaborarea unor proceduri de control la acest capitol.

loading...

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Cultură8 ore în urmă

ReStart Animest Chișinău. Fără apostrof și în altă locație

Festivalul Internațional de Animație Animest dă jos apostroful, schimbă locația și revine la Chișinău cu o selecție bogată de animație...

Cultură9 ore în urmă

Săli pline şi discuţii intense cu invitaţi, la a cincea ediţie a Zilelor Filmului Românesc de la Chişinău

Peste 3.000 de spectatori au luat parte la proiecţiile şi discuţiile intense cu invitaţii din cadrul celei de-a cincea ediţii...

Sănătate10 ore în urmă

„Noi suntem oameni, nu roboți”. Ce este burnoutul

PE SCURT „Pe lângă societate și tehnologie, trebuie să luăm în considerare că noi suntem oameni, nu roboți.”, Acesta este...

Auto10 ore în urmă

Impactul „seismic” al Brexitului asupra producerii de automobile în Europa

PE SCURT Industria auto europeană a avertizat asupra efectelor catastrofale ale unui Brexit fără acord, spunând că ar avea un...

CulturăO zi în urmă

Câteva lucruri pe care trebuie să le știi despre Chișinău

Astăzi, după cum știi, chișinăuienii sărbătoresc Hramul orașului. Primăria municipiului organizează tradițional diverse festivități cu această ocazie. Manifestări cu denumiri...

TehnologieO zi în urmă

Avertizare pentru deținătorii telefoanelor Android: Cele două aplicații care trebuie șterse imediat

PE SCURT Aplicațiile „Sun Pro Beauty Camera” și „Funny Sweet Beauty Camera”, care pot fi descărcate de pe Google Play...

Divertisment2 zile în urmă

Un continent pierdut a fost găsit sub Europa

PE SCURT Cercetătorii au descoperit un continent ascuns, dar nu este vorba despre Atlantida. L-au găsit în timp ce reconstruiau...

Advertisement

Politică

Politică3 săptămâni în urmă

Igor Dodon efectuează o vizita în SUA. Va rosti un discurs de la tribuna Adunării Generale a ONU

PE SCURT Președintele Igor Dodon întreprinde o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, care va dura o săptămână...

Politică4 săptămâni în urmă

Alexandru Slusari a anunțat numele beneficiarilor furtului miliardului// VIDEO

PE SCURT Aolexandru Slusari, preşedintele Comisiei de anchetă privind frauda bancară, a anunțat astăzi în cadrul unei conferinţe de presă...

Politică4 săptămâni în urmă

Comisia juridică a aprobat ridicarea imunității parlamentare a deputatului Petru Jardan

PE SCURT Comisia juridică, numiri și imunități a aprobat ridicarea imunității parlamentare a deputatului Partidului ȘOR Petru Jardan. O solicitare...

Politică4 săptămâni în urmă

Mike Pence către Maia Sandu: „ SUA vor continua să fie un partener strategic pentru transformarea democratică a Moldovei”

PE SCURT Vicepreședintele SUA Mike Pence și-a exprimat susținerea deplină pentru Guvernul condus de Maia Sandu și pentru agenda reformelor...

Politică4 săptămâni în urmă

Maia Sandu a avut o întrevedere cu Ivanka Trump. A fost reconfirmat sprijinul american pentru Republica Moldova

PE SCURT Maia Sandu a avut o întrevedere cu Ivanka Trump, consiliera președintelui SUA. În cadrul acesteia, oficiala de la...

Politică4 săptămâni în urmă

De ce a fost solicitată ridicarea imunității deputaților Petru Jardan și Vladimir Cebotari. Procuratura Generală vine cu precizări

PE SCURT Procurorul General interimar, Dumitru Robu, a solicitat astăzi în plenul Parlamentului ridicarea imunității deputaților Petru Jardan și Vladimir...

Politică4 săptămâni în urmă

Deputatul democrat Vladimir Cebotari a rămas fără imunitate parlamentară

PE SCURT Parlamentul a aprobat astăzi ridicarea imunității parlamentare a deputatului Vladimir Cebotari. Cererea a fost prezentată în plenul Legislativului...

Advertisement

Opinii

octombrie 2019
L Ma Mi J V S D
« sept.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031