Un diplomat american, Victor Jackovich, explica pozitia Bucurestilor in problema din Republica Moldova: "E nevoie de prezenta Rominiei la negocierile privind Transnistria!"

Fundatia pentru democratie, libertate si cultura a organizat, luni, o intilnire informala la care invitati au fost doua personalitati americane din lumea politica si de afaceri din Statele Unite: Victor Jackovich si Marschall Wais. Jackovich a lucrat timp de 33 de ani in serviciul guvernului american dintre care 13 ca ambasador, inclusiv la Chisinau. Dupa atacurile teroriste din Statele Unite, de la 11 septembrie 2001, a fost desemnat consilier politic senior al guvernului Statelor Unite pentru operatiunile militare ale SUA in Afganistan. Aici a conlucrat cu oficialitatile militare romine. in anii urmatori a oferit recomandari si directive politice Statelor Unite si coalitiei pentru operatiuni militare, de securitate si contraterorism in Afganistan, Pakistan si Asia Centrala. A contribuit la crearea si implementarea noului concept post-conflict privind combinarea operatiunilor de lupta si stabilitate, un mecanism care a fost apoi adaptat in Irak. Desi a trecut de citiva ani in domeniul privat, motivele prezentei sale in Rominia nu sint straine de interesele geo-strategice ale SUA din zona noastra, in prezent fiind analist la Centrul de Studii Strategice si Internationale (CSIS) de la Washington.

La Tiraspol trebuie schimbata baza de negocieri

Am profitat de prezenta lui Victor Jackovich la Bucuresti pentru a afla expertiza domniei sale asupra enclavei ruse din Transnistria. Subiectul, revenit in actualitate atit dupa intilnirea de duminica a presedintilor Rominiei si Republicii Moldova, dar si de reuniunea de la Odessa, din aceste zile, a membrilor din actualul format de negocieri, a trezit in ultimul timp si interesul Statelor Unite. La intrebarea pe care i-am adresat-o, fostul director asociat la Centrul European pentru Studii de Securitate George Marschall din Germania, principalul institut de pregatire pentru conducerea militara si politica al Departamentului de Aparare in Europa de est si fosta Uniune Sovietica ne-a declarat: "intrebarea e foarte simpla, raspunsul insa e foarte complicat. De fapt, situatia din Moldova este de multi ani o mare dezamagire. Am urmarit-o indeaproape timp de peste 10 ani, cind m-am aflat acolo, si intotdeauna mi s-a parut ca negocierile internationale sint sterile. Nu reuseau sa realizeze un punct de vedere unitar sau sa asambleze un proiect de iesire din situatia nefireasca in care se afla aceasta zona. De multe ori, atunci cind organizatiile internationale sint implicate – si se implica din numeroase motive, ele au intentii bune, dar foarte adesea, daca nu se intimpla nimic pe teren intre doua reuniuni, ele considera ca au succes. Din nefericire, cind avem de-a face cu o situatie ca cea din Moldova, avem nevoie de rezultate specifice. Pentru comunitatea internationala e de neacceptat sa existe un stat care nu e stat, care n-are suveranitate, n-are o administratie, cum e in Transnistria. Aceeasi situatie o avem in Bosnia, in Kosovo. in cazul Moldovei avem promisiuni de la un stat, stim care este acela, (Rusia-n.n) ca-si va retrage trupele, ceea ce nu s-a intimplat. Aceasta este cerinta principala de realizat inainte de orice pentru ca sa existe rezultate ale tratativelor ce se duc de atitia ani. in viitor cred ca trebuie sa reorganizam baza negocierilor pentru ca altfel nu vom avea succes. in definitia mea a succesului, si nu in cea din prezent, care se rezuma la inghetarea situatiei nefiresti in care se afla o parte a Republicii Moldova. Deci trebuie schimbata baza de negocieri, trebuie sa includem factori care sint cruciali pentru obtinerea unei rezolutii. Deci, e nevoie de prezenta Rominiei la negocieri, de contributii pozitive din partea Ucrainei, o prezenta mai activa din partea Uniunii Europene, dar si prezenta Statelor Unite si, poate, a NATO. Eu nu mai lucrez pentru guvernul Statelor Unite si, ca atare, aceste opinii sint ale unui observator din afara. Trebuie sa va spun insa ca a fost si este o mare dezamagire sa vedem conflictul din Moldova tot inghetat si abordarea internationala atit de sterila." (Dupa “ZIUA”) // Moldova Suverana

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.